The Bank Job (2008)

Avstralčan Roger Donaldson je tekom kariere režiral že kar prijeten kupček filmov. Razpon gre nekako od žanrskih klasik, pa vse do totalnih mimostelov. Recimo, da velja omeniti dobro dramo Thirteen Days (2000), pa nostalgičen Cocktail (1988), nazadnje pa je kar prijetno navdušil s Hopkinsom v vlogi nadebudnega ostarelega motorista v filmu The Worlds Fastet Indian (2005). Tri leta kasneje je zavil v drug žanr in posnel dokaj všečno akcijsko kriminalko z Jasonom Stathamom v glavni vlogi. Statham, ki je danes verjetno prvo akcijsko ime, saj se praktično pojavi v vsakem filmu, kjer je moč zavohati vsaj malo testosterona ali smodnika. A če sem iskren, niti ne vem kaj naj si o njem mislim, priznam, da prav veliko filmov nisem videl, a še tisto kar sem, me pretirano ni navdušilo. Govorim od zadnjih, ki jih snema kot po tekočem traku, prva kulta sta kajpak povsem drug nivo. No, pa pustimo Stathama sedaj. The Bank Job (2008) se zagotovo važi z dokaj zanimivim vsebinskim nastavkom. Tovrstni filmi me kajpak pritegnejo in če je zraven še kaj več, kot v tem primeru resnična seksualna afera, ki je tisti čas kar lepo pretresla uglajeno in zadržano Anglijo, še toliko bolje. In če povem po pravici, potem lahko zapišem, da sem bil gledano izrecno skozi žanrske oči, tokrat kar zadovoljen. The Bank Job je vsekakor film vreden ogleda in nekako bi ga lahko prištel kar med ena taka manjša presenečenja zadnjih let, vsaj po celotni stukturi in končni podobi. Žanrska klasika seveda ni, ampak neko nadpovprečje pa zagotovo.

Film že s prvo sekvenco nakaže smer in pot in od prve minute dalje smo priča eni močni ringelšpilski vožnji, ki nas niti za hip ne dolgočasi. Spletke angleške tajne organizacije pripeljejo do načrtovanega ropa dobro varovane banke, kjer se v tezorjih skriva marsikaj pomembnega in sočnega. Naivni in denarja željni roparji hitro padejo na limanice in brez pretiranih vprašanj zagrabijo za vabo. Šele ko jim uspe izprazniti vse sefe, ugotovijo, da se za organizacijo tega ropa skrivajo precej drugačni motivi, ki niso odvisni zgolj od števila bankovcev. To sproži pestro dogajanje tako v podzemlju kot tudi pri angleški tajni organizaciji, svoje pa imajo za povedati tudi lokalni policaji, ki naključno pridejo na sled in želijo storiti prav vse, da dokažejo svojo moč in avtoriteto. Sledi sila všečna igra živcev in izsiljevanj, kjer se nikoli točno ne ve kdo ima prednost in žogo v svojem kotu. Pa naj tu kar zaključim, da ne izdam preveč, kajti ravno ta nabor tvistov in izmenjav je tisto kar film dela užitnega in gledljivega, kakšna informacija preveč pa bi doživetje lahko kaj hitro priskutila.

Film teče z dobrim ritmom in ravno to je morda tisto, kar me je pri samem ogledu še najbolj zabavalo. Najprej se rop dobro načrtuje, gradi se dovolj močna napetost, ki se nato najbolje pokaže prav v samem ropu, ko na pot pride marsikatera ovira. Sam razplet ropa je nato le nov povod proti še večji napetosti in film v vseh teh prehodih ne izgublja moči, pač pa je ves čas v dobri kondiciji in z nekaterimi všečnimi režijskimi in montažnimi prijemi kar pošteno kravžlja živce; v dobrem smislu seveda. Zelo všečna je tudi fotografija, ki obdobje 70ih let zelo dobro ujame. Ampak seveda za popolno zadovoljitev ob in po ogledu filma ni dovolj le všečna naracija in neprestana akcija. Je film tudi scenaristično na pravi ostrini? So liki dobro okarakterizirani? Ima film kakšno skrito sporočilo, pomen? Rekel bi, da deloma vse skupaj drži, deloma pač ne. Scenarij se mi je zdel dovolj zanimiv, zakaj zgodba je vabljiva in nosi neko težo. Všeč mi je, da ne gre le za rop nekih draguljev, ampak je zadaj nekaj pomembnejšega, večjega. Scenaristi naj bi se v zadevo pošteno poglobili in praktično vsi fakti držijo, seveda so nekatere stvari (imena itd.) prekrite oz. spremenjene za varnost vseh vpletenih. Super, ampak tozadevno bi si vseeno želel še kakšen podatek več, a gre potem film v drugo smer, kjer se bolj posveti likom kot aferi. In liki so tu kar všečni in spominjajo na vse tiste ljube like iz precej bolj kultnih filmov iz 90ih let. Igralski nabor je izbran praktično samo iz angleških igralcev; najbolj znan je že prej omenjeni Statham. To je njegov film in menim, da je tokat kar pravi. Ravno prav trd je, da prepriča. Tudi ostali so povsem dostojni in tu nimam nič za oporekati. Zanimiv je tudi Mick Jagger v komaj vidni cameo vlogi. Kaj naj bi še dolgotvezil, film je bil načeloma zelo dobro sprejet in Berardinelli zaključi recimo takole:

“Much as I enjoyed Stephen Soderbergh’s Oceans trilogy (more for the camaraderie and chemistry of the actors/characters than for the plots), The Bank Job illustrates how much more richness there can be in a heist movie when layers are fabricated into the story and the narrative extends beyond the central caper. When this movie ends, the viewer feels as if he has seen an entire tale unfold rather than merely having been granted the chance to peer through a window at the inner workings of an infamous historical crime. The Bank Job is smart, well-paced, exciting entertainment for adults – something that is more of a rarity than it should be.”

Kaj reči drugega kot to, da se v celoti strinjam.

Priporočam +

  • Share/Bookmark


1 komentar ↓

#1 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 1.09.2012 17:42

Sprva malce počasen in preveč klišejski, nato pa zelo zanimiv, dinamičen in prefrigan filmček, ki nas spomni na stare dobre angleške kriminalke, kjer je nekoč igral Michael Caine. Brez dvoma eden boljših filmov Jasona Stathama.

Ti pa lahko povem, da sem jaz še vedno na tekočem z njegovimi filmi in da večkrat žal poči mimo. Ko mu rata, pa mu rata na polno kot v primeru The Bank Joba.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !