The Avengers (2012)

Že pred ogledom sem imel dokaj mešane občutke, še bolj pa jih imam sedaj po ogledu. Nič ne rečem, tehnično je film res prava paša za oči in ušesa, specialni efekti so tako siloviti kot malokdaj poprej, a kaj pa ostalo? Je že tako, da je Nolan z njegovo vizijo Batmana in Gotham cityja stripovske adaptacije dvignil na drug nivo, pa je prav, da sedaj vse filme s stripovskimi junaki gledamo skozi Nolanovo perspektivo? Verjetno ne, zato bi bilo za začetek že na mestu, da bi se naslovnega filma lotil približno tako kot sem se lotil filmov Captain America (2011), Thor (2011), dvojca Iron man in ostalih s stripovsko tematiko. A potem bi bilo moje počutje pred ogledom še nekoliko bolj kilavo kot sicer, Captain Amerika in Thor sta si mi zdela hudičevo slaba in sem se komajda prebil do konca, medtem ko je Iron Man s karizmatičnim Robertom Downeyem več kot solidna zabava. Je režiserju Jossu Whedonu uspelo ujeti vsaj neko srednjo pot? Če pred očmi raztegnem dlan in pogledam skozi prste, potem velja ugotovitev, da mu je uspelo. Morda še nekoliko več kot to. Morda si kanim celo zapisati, da je film The Avengers (2012) prav prijetna ringelšpilska zabava, ki gledalca dovolj napolni z adrenalinom, da si po ogledu, čisto tako za potešitev in potrditev, odpre steklenico piva in jo spije na dušek, zraven pa potem lahko še po moško rigne. Ker zaključek je zagotovo tako močan, tako silovit, tako vroč, da požirek piva zagotovo paše. Ampak še preden se naključni bralec teh vrstic na glas zadere, da Paucstadt dotični film močno priporoča, naj povem, da temu vendarle ni tako, saj razen adrenalinskega šusa in hipnega moškega zadovoljstva, kaj več od tega vendarle nisem občutil in sem bil po ogledu vsaj malo tudi nakremžljen.

There was an idea to bring together a group of remarkable people, so when we needed them, they could fight the battles that we never could…

Da bi bila fabula dolga in široka, polna nekih tvistov in preobratov, seveda ni pričakovati. Prvič zato, ker gre za priredbo znanih Marvelovih stripov, drugič zato, ker gre za povsem premočrtno prigodo in boj dobrega proti slabemu. Nick Fury, vodja organizacije SHIELD, je seznanjen z grožnjo, ki prihaja nad Zemljo. Kdo lahko reši in obvaruje naš preljubi planet? Fury ve, da tokrat vojska ne bo zadosti, zato na pomoč pokliče super junake, ki bi morda vendarle lahko premagali sovraga in rešili človeštvo. Ampak vsi ti super junaki, čisti egoisti in samostojni borci, morajo najprej premagati oviro lastnega jaza in se naučiti timskega dela, šele nato bodo lahko dovolj močni, da Lokiju in njegovim pokažejo zobe. Po začetnem otipavanju in iskanju homogenosti, si morajo na koncu vendarle naliti čistega vina, saj je na njihovih plečih obstoj našega planeta. Ko so super junaki enkrat združeni, takrat so kajpak nepremagljivi. Akcija. Več o sami vsebini ni potrebno, saj vemo kje smo.

Ljubiteljem stripa je zabava zagotovljena in prepričan sem, da bodo prav oni najbolj ploskali in cedili najdebelejše sline. Velja priznati, da je tokratna adaptacija vizualno res sila všečna zadeva in vsa domišljija, ki je brstela ob branju stripovskih strani tokrat dobi svojo dostojno potešitev. Kako pa bomo film sprejeli tisti, ki nismo tako veliki ljubitelji stripa? Kako ga bodo sprejeli tisti, ki s stripom sploh niso seznanjeni in poznajo vse te like le iz filmov, ki jih je Hwood predstavil pred leti? No, to je pa že drugo vprašanje. Kot sem že zapisal, vizualno in tehnično je tole čisti presežek od katerega se drugi lahko le učijo, stripovski filmi zagotovo še nikoli niso izgledali tako dobro. Ampak scenaristično bi pričakoval nekoliko več žlahtnosti. Ne toliko v zgodbi, kot pa v sami ekranizaciji likov. Morda so homoerotična nagnjenja Kapitana Amerike in IronMana v stripu zabavna, ampak v filmu mi je njuna vez izpadla naravnost otročja in smešna. Tudi interakcije med ostalimi liki se mi zdijo dokaj otrdele, nezanimive, štoraste, deloma tudi pretenciozne. Kot da bi avtorji želeli posebej poudarit njihovo barvitost, a je učinek v končni fazi potem ravno nasprotni. Saj kakšen del je smešen, kakšen dovtip zabaven, kakšna enovrstičnica pade v uho, a ne toliko za moj okus. Ko se akcija ohladi, je film dolgočasen. Ko ni treskanja in streljanja, je film impotenten. Ko skuša biti film zabaven brez ringelšpilskih elementov, je zgolj smešen in otročji. Vem kaj boste rekli, taki morajo biti filmi po stripovski predlogi, Nolan nam je pokvaril pogled; delno to drži, a potem se tanka meja med alegorijsko stripovsko tematiko in Transformerji hitro prestopi. Vseeno bi tu lahko pohvalil samo naracijo, ki dobro teče in gledalca ne izgubi, čeprav je pred njim cel kup karakterjev, ki jih je potrebno predstaviti in ustrezno prikazovati. Režiser dobro odmeri čas za vsakega posebej, vsakemu nameri dobršen kos pogače in tako zadovolji vse okuse. Všeč mi je, da so glavne like igrali isti igralci kot v samostojnih filmih, to vsemu skupaj vendarle daje več verodostojnosti. Čeprav pa potem tudi drži, da moramo še vedno zehati ob Chrisu Evansu (Captain America) in Chrisu Hemsworthu (Thor), pa tudi Tom Hiddleston je še naprej popolnoma neprepričljiv kot zlobec Loki. A tu je tudi Robert Downey Jr., ki spet ukrade šov. Mark Ruffalo je dovolj zabaven, Scarlett Johansson (v čudovitem kostumu) in Jeremy Renner sta solidna. Kot pa sem že dejal, režija je odlična, tehnično film popoln. Je pa tako, uvod ali prvi del filma je manj prepričljiv. Gre za čisti uvod v zgodbo, ko se junaki še zbirajo na kupu in to je mene bolj dolgočasilo kot ne. Drugi del, sploh končni obračun, pa je tako silovit in bombastičen kot le kaj; kar prehitro mine, če sem iskren. Ampak ok, več kot 140 minut filma je kar konkreten zalogajček.

Tony Stark: [to Bruce Banner] You really have got a lid on it, haven’t you? What’s your secret? Mellow jazz? Bongo drums? Huge bag of weed?

A velja priznati, da je nekaj tudi na meni. Taki velikopotezni, spektakularni poletni hiti mi že sami po sebi nikoli ne dišijo preveč in morajo biti potem res vrhunski, da me prepričajo. Nolanu je z The Dark Knightom (2008) uspelo, Whedonu z Avengersi pač ne najbolj. Vse lepo in prav, ampak filmi, ki so brez poka in neverjetnih specilalnih efektov zgolj neko mašilo za dolgočasen večer, filmi, kjer so glavni protagonisti, potem ko jim vzameš moč in znanje, le lesene lutke, pač niso moja šalica čaja. Ampak ne smem biti tečen in zagrenjen, da me ne utegne kdo pribiti na križ. The Avengers so čistokrvna akcija in spektakularna zabava, ki polni oči, ušesa in še kakšno drugo čutilo. Če pričakuješ le to, potem si zadovoljen do konca in naprej. Včasih je potrebno film vzeti le tako in je svet popolnejši, mar ni res?

Priporočam +

  • Share/Bookmark


26 komentarjev ↓

#1   surovomeso dne 25.08.2012 12:53

O temle se je veliko govorilo, da sem si ga še sam ogledal in moram priznat da obžalujem to odločitev.Pa nisem pričakoval film ala Sin City ali pa The Watchmen(pa sta tud po stripu),ampak tole je bil pa res podn.Infantilni liki, embrijski dialogi, kvazi comic-relief,po polovici sem itak pozabu kaj sploh gledam,ker so se mi po glavi pletle povsem s filmom nepovezane stvari.Pač še en film,ki rešuje težave,ki jih ni oziroma prilagaja scenarij zato da bo na koncu sledil megalomanski razčefuk za katerega te itak boli kurac.Navsezadnje si rajši petič zavrtim no country for old men kot pa da se silm gledat tele “super cool blockbuster epic shit filme”.

#2   Šef dne 26.08.2012 12:27

whedon je res odlično “spetljal” skupaj vse te neverjetne like, ki so se zažrli v zavest modernega sveta in sijajno je ta stripovski “bit” prenesel na filmsko platno

odlična adaptacija stripa v film, podobno kot sin city ali watchmeni

#3 paucstadt  paucstadt dne 26.08.2012 12:59

No, no šefe, tole je pa precej za omenjenima. Tista dva sta čista žanrska klasika, kulta, medtem, ko tale ne more biti blizu.

#4   Šef dne 26.08.2012 14:18

seveda, saj je tudi source material, po katerem so ju posneli, neprimerno bolj kvaliteten in poglobljen od stripov o avengerjih

the avengers pa prenese na platno natanko to, kar so avengerji tudi kot strip

fun, action packed, witty, silly etc.

#5 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 26.08.2012 21:53

Se strinjam s Šefom, odličen film, vsaj stokrat boljši od solo akcij posameznih junakov. Končno kul film o superjunakih.

#6 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 26.08.2012 21:54

Pa predvidevam, da ga nisi videl v kinu, zato je jasno, da te ni navdušil tako kot bi te moral.

#7   snap dne 26.08.2012 22:05

Dober. odlicen za infatilne bebce tipa garty.

#8   filmoljub dne 27.08.2012 12:37

Že tako ali tako si ga nisem šel ogledat v kino (Kolosej v družbi retardiranih najstnikov ni kakšno posebej prijetno doživetje), zdaj pa resno razmišljam, ali bi sploh izgubljal čas celo z ogledom doma. Bom videl, vsekakor pa je dovolj drugih, boljših filmov, da ni treba bolščati v še eno od mnogih popkornovskih akcijskih CGI debilarij. Za primerjati karkoli z Watchmeni — še posebej pa s fenomenalnim Sin Cityjem, najboljšo stripovsko adaptacijo vseh časov, — pa so že potrebni hudo resni argumenti. Ker si tukajšnjega nisem ogledal, tega ne bom komentiral, ampak po vsem prebranem sodeč je taka primerjava še bolj smešna kot infantilni gartnerizmi™ tipa “vsaj stokrat boljši od solo akcij posameznih junakov”.

#9 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 27.08.2012 13:43

http://iztokgartner.blog.siol.net/2012/05/15/recenzija-the-avengers/

#10   Šef dne 27.08.2012 14:37

@filmoljub

sicer je res, da se ne znam tako tekoče in kvalitetno pisno izražati, kot ti ali pauc, ampak nikjer nisem primerjal obeh filmov kot enakovrednih izdelkov sedme umetnosti

primerjal sem zgolj njuni adaptaciji iz enega v drug medij, kjer je pa povsem na mestu trditi, da so pri avengerjih uspešno dosegli ta cilj

#11   filmoljub dne 27.08.2012 14:57

@Šef – sori, to ni bila kritika tebi (sploh pa ne na tvoj blog, ki ga redno in z veseljem berem), ampak bolj ugotovitev o upravičenosti primerjav filmskih adaptacij med kultnimi avtorskimi oz. celostnimi grafičnimi projekti tipa Sin City in mainstreamovsko množično zabavo tipa Marvelovi junaki. Ampak še enkrat poudarjam, da si zgornjega (še) nisem ogledal. Mogoče me bo pa popolnoma navdušil, kaj pa vem. :)

#12   filmoljub dne 27.08.2012 15:02

p.s. Mi pa nekaj pravi, da mi ne bo najbolj všeč (oz. bom imel v najboljšem prjmeru mešane občutke, tako kot Pauc), glede na to, s kakšnimi čustvenimi presežniki ga Gartner hvali. Ker nekdo z izjavami tipa “Jp, Iron Man, Thor, Captain America in Hulk so bili le predfilm za The Avengerse” ter “Drugi Hulk je tudi meni boljši od prvega, ki je bil res groza” mi ama baš ne deluje najbolj kredibilno, sorči.

#13 paucstadt  paucstadt dne 27.08.2012 20:15

Da bi šel tole gledat v koloseja, si pač ne predstavljam. Nočem se ukvarjat z bedaki in konji, ne hvala. Doma ob kvalitetni kopiji čisto ok.

#14 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 27.08.2012 20:18

Od kdaj so drugi gledalci izgovor, da filme gledamo doma? Daj no, ne seri, da je to razlog :) In ne, film kot je The Avengers je treba videti v kinu, doma ob kvalitetni kopiji nikakor ni okej. Fish Tank je za doma, The Avengers je za kino. Če to ni jasno, bog pomagaj.

#15   filmoljub dne 27.08.2012 20:29

Prosim, naj me pride kdo ustreiit. Hvala. :???:

#16 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 27.08.2012 21:05

Še en “filmoljub”, ki skoraj nikoli ne prestopi praga kina (no ja, razen ko igrajo sinhronizirane risanke, s katerimi futra svoje froce) in tako kot ponavadi čveka o filmu, ki ga sploh ni videl.

#17   filmoljub dne 27.08.2012 21:08

No, to slednje ti počneš že nekaj let, pa te očitno ne moti.

#18   snap dne 27.08.2012 21:47

Dej gartner ne unici vsakega posta s svojimi debilizmi.

#19   surovomeso dne 28.08.2012 00:39

Raj preberem filmoljubov komentar na film, ki ga sploh ni videl,kot da trpim hepana Gartnerja,prosim če greš na bibaleze ali naš malček pa se tm izpoveš kak je to noro ko je hulk treščil thora al whatever…

#20   filmoljub dne 29.08.2012 10:58

Mimogrede, Iztok: ko boš sam imel otroke — jih hranil, vzgajal in živel, — se lahko mirno oglasiš s soljenjem pameti in s svojimi domnevami o tem, kaj in kako naj bi jaz počel in česa ne. Sva zmenjena, ti kurček nedorasli?

#21   RP dne 29.08.2012 12:33

Njega za starša pa res ne moreš privoščiti nobenemu otroku…

#22   tierionri dne 29.08.2012 20:40

To gre pa že malo čez mejo dobrega okusa. Človek hoče izvedet kaj smiselnega, ko pogledaš komentarje, mogoče bi pričakoval tudi kakšno konstruktivno debato na temo opisanega filma. Ampak kaj dobiš? Gartner vs. Filmolju&Friends. Gartner poda svoje mnenje, nato ga filmoljub začne otročje drezat nazaj (včasih sploh ne potrebuje povoda, ampak ga kar sam bravurozno omeni v svojih komentarjih), zaključi se pa z vulgarnim zmerjanjem ali pa z neverjetno inteligentnim zamenjavam imena, ki se jih ne bi sramoval niti Adam Sandler (npr. Fartner (hihi), filmoglup (hihi)). Res čestitke fanta (moška?), da tako uspešno smetita po blogih – predlagam vama, da začneta spoštovati tuj blog in če imata problem med sabo to razčistita na samem in ne v javnosti…

Kar se tiče filma The Avengers sem ga pogledal v kino – replika večine: “OJOJ!!! V KINU med bebavimi najstniki in kokicami?!?!” Da prav med bebavimi najstniki in kokicami in bilo je enkratno. Med filmom nihče ni rignil, prdnil, pretepal žensko, metal kokice v bližnje sedečega, potegnil sosedu spodnje hlače čez glavo oziroma me polil s pivom ali kokakolo. Film je bil odlična akcijska komedija, stripovska adaptacija vredna filmskega platna in pravi balzam v primerjavi z Nolanovimi prikazi Batmana. Ne me narobe razumeti – The Dark Knight je zame ena najboljših stripovskih adaptacij sploh (tukaj bi se strinjal, da prednjači Sin City, vsaj v mojih očeh) , ampak Marvelovi junaki enostavno niso tako temačni, turobni in morbidni kot DC-jevi. Najbolje jih opiše komentar ŠEF-a:

»the avengers pa prenese na platno natanko to, kar so avengerji tudi kot strip fun, action packed, witty, silly etc.«

To sem iskal in to sem v filmu našel. Torej kar se ocene Pauca tiče, se povečini strinjam, mogoče bi mu privoščil še kakšno zvezdico več, ampak zgolj zato ker mi to govori moje stripovsko srce :) lp

#23   tierionri dne 29.08.2012 20:42

v kino=v kinu (dyslexisc are teople poo) :)

#24   filmoljub dne 29.08.2012 21:09

Gartner poda svoje mnenje, nato ga filmoljub začne otročje drezat nazaj (včasih sploh ne potrebuje povoda, ampak ga kar sam bravurozno omeni v svojih komentarjih).
No ja, ni čisto tako. Gartnerja pa tukaj citiram izključno zato, ker je EDINI filmski bloger z vključeno moderacijo (le kdo bi vedel, zakaj?) in ker torej teh stvari neposredno na njegovem blogu ne morem pokomentirat. In še to: NIKOLI se nisem ponorčeval iz njegovega “mnenja”, če je le bilo iskreno in po možnosti argumentirano podano, ne pa zgolj nastopaško infantilno iskanje pozornosti in neka senzacionalistična kvazi-provokacija. Ker to — kar je tudi očitno — mi gre pa res na k***. Da znam biti tudi vulgaren (ali celo primitiven), pa mirno priznam kar sam. :D

Delni offtopic: vsaj prvi Iron Man mi je bil na moč všeč, drugi že nekoliko manj (ker je le reciklaža in sequel), Batman pa ni tako navdušil kot večino, čeprav mu priznavam obrtniško odličnost in konceptualno dovršenost. Ampak kar zadeva adaptacijo stripov, se doslej preprosto nihče ni tako izkazal kot Rodriguez ali Snyder, sori, naj kdo reče kar hoče.

#25 paucstadt  paucstadt dne 29.08.2012 21:15

Naj povem, da so me in Nolan in Avengersi spet prisilili k ogledu Watchmenov in počasi bom že sposoben spisati tudi kaj o tem odličnem filmu. Enostavno je odličen in ne vem kaj naj še dodam.

#26   tierionri dne 29.08.2012 21:56

Watchmen film je dober (sem gledal celo uncut verzijo globoko v noč), ampak pri njem sem bil enostavno preveč pod vplivom stripa. Toliko sporočilnosti in večplastnosti kot nosi ta štorija v sebi še nisem zasledil v nobenem drugem stripu. Moore je res glava in pol. Enostavno preveč materiala za film. Serija bi bila mogoče bolj na mestu :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !