Bad Teacher (2011)

Zanimiv je tale filmski svet. Včeraj lahko gledaš izjemen japonski Seppuku (1962) in o njem filozofiraš in pametuješ, danes lahko pogledaš hwoodsko komedijo slabega zadaha Bad Teacher (2011) in spuščaš gnev in jezo na istem koščku medmrežja. Saj vem, da bo vsakdo sedaj dejal, da sem si pa čisto sam kriv in bi lahko že samo zaradi imdb sodbe (5.7) film mirno prespal in mi ne bi bilo treba zdraviti želodca in prati oči, ampak ker se je večer obrnil v to smer, je bilo pač čisto logično, da pa si lahko za pot proti sanjam izberem kar naslovni film, zakaj Cameron Diaz mi je, pa kakorkoli naj obrnem, še vedno hudičevo prikupna igralka in če le zmorem, potem kar sledim njeni filmografiji, že res, da po skoraj vsakem filmu potem tudi jočem in bentim nad videnim, ampak hej, njene dolge noge vsaj za drobec lajšajo bolečino. Tudi tokrat, tudi tokrat. Zavoljo sila všečne sekvence s pranjem avtomobila, pa bi mi bilo že skorajda lahko oproščeno, da sem se filma dejansko lotil z ogledom. No, skorajda pravim, vseeno je jasno, da sem še en večer brezpametno vrgel skozi okno, a kaj naj sedaj. Me je pa skorajda pognalo za cerkven zid, ko sem spoznal, da je film po svetu zaslužil dobrih 215 milijonov zelencev. Kaj takega si človek ne bi mislil in spet se sprašujem kdo dejansko plača za tak film. Mene na take limanice ne morejo dobiti, pa naj bo karkoli.

Bad Teacher (2011) je film o razuzdani učiteljici, ki si šolska pravila predstavlja po svoje. Potem, ko ji zakon z bogatim maminim sinčkom ni uspel, čeprav mu sredi dneva ponudi oralni sex, kot ga še ni dobil, je prisiljena za svoj kruh spet celo delati. Vrne se pred šolsko tablo, a njena praksa je nekaj povsem drugega. Učencem ne podaja učne snovi, pač pa jih dan za dnem fila s slabimi filmi, medtem, ko ona zdravi mačka in neprespane noči. V življenju išče le eno rešitev: bogatega moža, ki ji bo olajšal vse skupaj. A to ne gre tako zlahka in njena pametna in lepa betica se domisli, da bi morala za večjo pozornost pri moških nujno povečati oprsje. A to ima ceno in gospa učiteljica bo morala storiti vse, da si denar za nove joške tudi prisluži. Tako gre potem film vse do konca. Ves čas spremljamo to tečno baburo, ki išče številne načine kako do denarja. Glavo ji meša mladi in bogati pripravnik, ki je ravnokar prišel na njeno šolo, a problem je, ker se on kaj preveč ne briga za njo. Glavo ji mešajo stanovski kolegi, ki si šolstvo predstavljajo drugače kot ona, no ona pa meša glavo pragmatičnemu učitelju športne vzgoje, ki se ji ves čas ponuja, a je seveda ne zanima, saj kot učitelj nima dovolj pod palcem. Film o oportunizmu, mala šola preživetja za dekleta srednjega razreda ali le blesava in dolgočasna komedija, ki je izgubila kompas in prodaja same neumnosti, ki jim v realnem življenju ni mesta? Kdo bi vedel. Je to lahko film o prihajajoči generaciji zaposlenih, ki do svojega 50. leta ne bodo vedeli kaj jih veseli in kaj početi za svoj kruh? Je to film o ženskah srednjih let, ki jim je sodobna družba vzela jasno vizijo kam in kako in jih je lastna in lažna emancipacija pripeljala na rob družbe? Kaj pa vem kaj bi lahko izbral iz tega, ampak upam, da ni to le film o leni učiteljici, ki si želi novih jošk, ker če je tako, potem je jasno, da je Hwood povsem izgubil svoj občutek za humor in satiro.

Režije se je lotil Jake Kasdan, mladenič, ki ima že kar pisan profil na imdbju. Veliko je snemal za televizijo. No, pred Učiteljico je posnel tudi Walk Hard: The Dewey Cox story (2007), ki je takisto prej slab kot dober. Tudi Kasdan prihaja izpod okrilja Judda Apatowa in če sem oni dan hvalil Nicholasa Stollerja, da je pri Forgetting Sarah Marshall (2008) nekako uspel na režiserskem stolčku, potem lahko za Kasdana rečem, da ni. Saj ne, da bi bil film slabo režiran, čeprav je režija seveda prej povprečna kot ne, ampak gre za to, da režiser ni uspel ustvariti niti malo energije, niti malo kemije, praktično ničesar otipljivega. Liki so prazni kot vreče, premočno karikirani in obenem skoraj popolnoma nezanimivi. Če se lotim še nelogičnosti in lukenj, recimo zakaj je glavna junakinja v prvi vrsti sploh postala učiteljica, zakaj bi nek dedič bogatega imperija sploh želel delati za mizerno plačo povsem stran od družinskega posla in tako dalje, potem bi se moral res vprašati tudi po svojem zdravju, ker sem film spremljal od prve do zadnje minute. Scenarij je delo dveh modelov, ki veliko sodelujeta, celo pri meni omiljeni seriji The Office sta spisala nekaj epizod, njun scenaristični projekt pa je tudi film Year One (2009), ki pa je seveda še nekajkrat večje skropucalo od Učiteljice. Je krivda za neprepričljiv film na njuni strani? Glavno vlogo so zaupali Cameron Diaz in tu so se mi zdi, da še najbolj zadeli. Dobra je kolikor je pač lahko, ni odlična, ampak zadovoljivo dobra. Justin Timberlake in Jason Segel sta bolj za okras, to pa je potem tudi vse. Kakorkoli, film je slab in ni vreden ogleda, pika. In ne, to ni ženska verzija filma Bad Santa (2003).

Ne priporočam +

  • Share/Bookmark


14 komentarjev ↓

#1 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 18.08.2012 16:34

Sploh ni slab, le pred ogledom moraš vedeti kaj boš dobil.

#2 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 18.08.2012 16:38

Še boljši pa je Walk Hard: The Dewey Cox story.

#3 paucstadt  paucstadt dne 18.08.2012 20:45

ah dej no, tudi če pričakuješ podn, si lahko razočaran. brezvezen film, kakorkoli obrneš.

#4 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 18.08.2012 21:30

Nisva se razumela, ne govorim o takih pričakovanjih, govorim o tem, kake vrste komedija je to. To pač ni Judd Apatow in William Shakespeare, to je pač odštekana, dovolj zabavna in gledljiva komedija, ki se pravzaprav dobro spopada s klišeji in ponudi točno to, kar gledalec, ki ve v kaj se spušča, pričakuje.

Isto velja za Deweyja Coxa, ki je na trenutke res malce otročji, a je vseeno dobra zajebancija na Elvisa, Lewisa, Casha, Stevensa in Dylana. In kul norčevanje iz glasbenega biznisa ter zvezdniških navad. Resda ne tako prebrisano kot This is Spinal Tap, a vseeno dovolj dobro, da se zabavamo od začetko do konca.

Morda si naredil napako, da si pred tem preveč padel v japonske klasike in si pričakoval umetnino, ali pa pač postajaš zategnjen gledalec, ki na vse filme gleda z iste perspektive.

Slednje boš kmalu preveril pri The Expendables 2. Če ti bodo kul, je še upanje zate, če ti ne bodo, je konec veselja :)

#5 paucstadt  paucstadt dne 18.08.2012 21:38

Ne, ne, tole ni odštekano, še manj zabavno. Komajda gledljivo. To ni komedija, ki bi imela kaj za povedati, to je pač neka spakedrancija, ki rajca tiste, ki se ob ogledu bolj posvečajo kokicam, kokakoli in sosedu. Zategnjen sem, ampak menim, da še premalo. Če bi bil bolj, potem se bi takih filmov že takoj izogibal.

#6 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 18.08.2012 22:06

Od kje ideja, da so dobri samo tisti filmi, ki imajo kaj posebnega povedati? Eni so pač samo simpatična, neobremenjena in gledljiva zabava. Če pa take greš gledat zato, ker pričakuješ, da ti bodo kaj posebnega povedali, pa ni čudno, da si potem razočaran.

#7 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 18.08.2012 22:07

In da ne pozabim, ne maram kokic, še manj kokakole, film pa sem gledal čisto sam :)

#8   D.R. dne 18.08.2012 22:31

Tole ni ne simpatično, ne neobremenjeno in ne gledljivo. Zabava pa sploh ne.

#9   filmoljub dne 19.08.2012 07:23

Cenjeni kolega recenzist™ Iztok, a je tvoja izjemna recenzija Expendables 2 že na IMDBju?

#10 paucstadt  paucstadt dne 19.08.2012 08:47

Sorry no, ampak res ni tako. Simpatično in neobremenjeno ja, ampak, če za tem stoji zgodba o leni učiteljici, ki išče nove joške, potem… Potem je to samo bedasto in nič drugega. Saj neobremenjeni so tudi filmi Adama Sandlerja, pa vemo kakšni so. Vem kaj želiš povedati (približno), ampak tale film ni piškavega oreha.

#11   Šef dne 19.08.2012 10:08

Res slab film, a na žalost ena boljših komedij 2011. Ob pomanjkanju dobrega “stuffa” si človek potem dejansko reče, da tako slabo pa spet ni. Na srečo potem pride na okrog nek Ted, da malo popravi ubogo bero zadnjih let, ko kraljujejo Apatow in njegove kopije.

#12   surovomeso dne 19.08.2012 14:36

Mislem da je paucstadt že vse povedal da ni gledljivo, bi pa rad predstavil tale odfukan film, ki je neobremenjoča komedija v pravem pomenu besede: http://www.imdb.com/title/tt0202381/ Zagotovljeno smeh , brez pofejkanih nasmehov v katere te tele kvazi američke komedije siljo, js sam čakam da bodo dal noter un smeh u backgroundu pa boš vs happy k se ti še smejat nau treba pr teh “filmih”. No, če mate cajt ga poglejte pa morda napište mnenje. To je namenjeno tud komiku Gartnerju.

#13   filmoljub dne 19.08.2012 21:20

@surovomeso: Ha ha, se strinjam. :D Sicer pa: dovolj je, da rečeš Rik Mayall, pa si povedal vse.

#14   Jan dne 20.08.2012 00:30

Men je eden izmed vrhuncev satire tudi domača web-serija Mariborčan.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !