The Fifth Element (1997)

Tole naj bo jasno, The Fifth Element (1997) mi vsakič znova predstavlja neizmerno zabavo in tudi tokrat mi je bilo prav v veselje ponovno podoživiti to galaktično prigodo. Ne vem zakaj, morda je kriva spet tista najstniška nostalgičnost, ali pa nemara celo kaj drugega, ampak ta film enostavno obožujem. Pa priznam, da sem imel tokrat, tam na terasi obdan z prijetnim istrskim vetričem, kar nekaj pomislekov ali naj si ga spet zavrtim ali ne, bi me morda moja priletna zrelost sedaj lahko tako zamorila in posledično skvarila veselja polno doživetje? Ne, prej ravno nasprotno, tokratni ogled, menim, da je od zadnjega ogleda minilo tam okoli pet let, me je zabaval kot prvič in kaj hitro sem sklenil, da ob prvi priložnosti spišem kakšno besedo. Sicer drži kot pribito, da tale žanrski miks, ki prihaja izpod rok francoskega filmarja Luca Bessona velja šteti med tiste najčistejše kulte in simbole devetdesetih, a sem mnenja, da je v zadnjih letih med novo, mlajšo publiko zagotovo padel v rahlo pozabo. Kar pa je seveda precejšnja krivica in upam, da tudi zavoljo tega spisa kakšno mlado nadebudno filmsko oko zajadra tudi v ta polpretekli slikosuk in uživa v živi in simpatični zabavi. Dejansko gre za dve uri polni kratkočasenja, svoje pa zagotovo dodajo bizarni liki in pisana scenografska paleta, ki daje filmu prav nek poseben čar.

Leeloo: Everything you create, you use to destroy. Korben Dallas : Yeah, we call it human nature.

Idejo o filmu je Besson gojil dolgo časa, zametki scenarija so nastali že v njegovi rani mladosti, nekje v srednji šoli. Na začetku 90ih je želel idejo potem tudi dokončno prenesti na filmsko trakovje, a je dal potem prednost filmu Leon (1994), ki mu je prinesel veliko slavo in dokončno mednarodno uveljavitev. Leon (1994), ki še danes velja za žanrski presežek v vseh pogledih, je Bessonu prinesel kupe potrebnih zelencev in ideja o galaktičnih bojih tristo let v prihodnosti je dokončno lahko ugledala luč sveta. Bojda pa je moral Besson še vedno kakšno idejo oz. vizijo zmanjšati ali skrčiti, saj petnajst let nazaj tehnika posebnih efektov vseeno še ni bila na tako visoki ravni, kot bi to lucidni filmar želel. A kjub temu film tozadevno štejemo med najvplivnejše, postavljal je določene mejnike in nakazoval smernice kako bo potrebno v bodoče snemati znanstveno fantastiko. Tudi bohoten budget je bil v prvi vrsti namenjen specialnim efektom in filmu se to pozna. A naj kar tu dodam, da prav tu vidim enega izmed večjih plusov naslovnega filma. Besson prihodnosti ni prikazal kdove kako futuristično, plastično in oh in sploh napredno, ostal je na meji sprejemljivega in verjetnega in morda prav zato film še danes na tem področju drži vodo. Precej všečna pa je vendarle tudi glavna poanta oz. rdeča nit, ki se danes morda gleda drugače kot ob premieri, a z nič manj simbolike. Iskanje svetega grala, ki bi nas za vedno ubranil pred zlom in sorodnim parazitom, je kajpak lahko tudi oguljena tema, a tu menim, da dobro kaže naravo ljudi in naravo oportunistov in plačancev, ki tako ali drugače želijo vse izrabiti in vnovčiti le za svoj dobrobit. Besson s podobo petega elementa, popolnega  človeka, poveličuje človeško telo in mu daje velik pomen, kakšni konspirologi pa utegnejo ob filmu vseeno še kako poskakovati nad idejo o bedenju vesoljskih junakov nad našim planetom.

DJ Ruby Rhod: We’ll find out everything there is to know about the D man: his dreams, his desires, his most intimates of intimates, and from what I’m looking at, “intimate” is the stud muffin’s middle name. So tell me my man, are you nervous in the service? Korben Dallas : Mmm… not really.

Film se prične nekje ob začetku 20. stoletja, v starem Egiptu, kjer je bistri arheolog blizu rešitve vprašanja o človeškem nastanku. Poveže štiri glavne elemente narave, ravno, ko se mu nad glavo prižiga žarnica o iskanem petem elementu, pa Zemljo obiščejo napol mehanska bitja iz vesolja, ki so prišla po te elemente, saj veljajo za edino pravo orožje, ki lahko premaga veliko zlo, ki jih kani uničiti. Po nesrečnem spletu okoliščin pride do težav in ostareli duhovnik je edini, ki mu prišleki predajo vse skrivnosti v trajno last in širitev naprej. Nato nas zgodba odpelje 300 let naprej, ko Zemlji spet grozi zlo v najstrašnejši obliki. Ustavi ga lahko le peterica elementov. A ne gre vse zlahka, kamne ukradejo, ljudem pa ostane le roka petega elementa. Iz tega ustvarijo skrivnostno Leeloo, ki pa v želji po preživetju zbeži in najde zatočišče pri rahlo norem taksistu. Avantura se prične. Film krene na pisan tobogan, kjer se ves čas nekaj dogaja. Enkrat so kamni tu, drugič tam, zlo pa je vedno bližje in bližje. Folklora, ki sledi ima korenine v številnih znanstveno – fantastičnih klasikah in žanrskih poslasticah, ni pa potrebno ponavljati, da Besson kljub temu uspe zelo dobro poiskati svojo vižo in karseda smelo vijugati med klišeji in čudovito ter iskrivo parodijo. Mestoma je film več kot odlična komedija, mestoma čistokrvna divja akcija, mestoma spodoben sci-fi šmorn.

Največjo moč pa kot že rečeno vidim predvsem v bizarnih in naravnost odbitih likih, ki se redno znajdejo v še bolj bizarnih in odbitih situacijah. Vsi liki in njihove interakcije enostavno ostanejo v spominu; od die-hard taksista Dallasa (Bruce Willis), do skrivnostne in zapeljivo seksi Leeloo (Mila Jovovich), preko Ruby Rhoda (Chris Tucker), do glavnega negativca, izjemno prepričljivega Zorga (Gary Oldman). Izjemno pester šopek, ki iz kadra v kader deluje prepričljivo. Besson kakšne sekvence zelo dobro posname in pokaže, da je mojster posla. Gre za pravi vizualni sladkorček. Film je bil svoj čas močno popularen, zato ima tudi precej izpeljank in sorodnih derivatov. Sorazmerno visok budget se je približno potrojil v blagajniških evidencah, film pa je ujel nekaj slave tudi na številnih festivalih in ostalih podelitvah. A to je še najmanj, film je  hitro prerasel v kult in nek večen simbol in evo, da ga je tudi danes več kot zabavno gledati. To pa res največ šteje, mar ni res?

If you want something done, do it yourself. Yep!

- Močno priporočam

  • Share/Bookmark


2 komentarjev ↓

#1   filmoljub dne 17.07.2012 09:01

MULTIPASS !! :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=9jWGbvemTag

Legendaren, neponovljiv film.

#2   miran dne 18.07.2012 07:08

Eden mojih najljubših. :)

Komentiraj