Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

Pa okej, kamor gre štrik, naj gre še tako trmasti bik. Pri patronih sem pred več kot dvema letoma o prvem Sherlocku Holmesu (2009) zapisal tole: Presenečenje! Pred ogledom sem imel mešane občutke, sedaj nič več. Seveda gre za tipični blockbuster, ampak hej, film zabava do skrajnih meja, karizmatični Downey Jr. pa ga le še dodatno začini. Dobra režija, dobra montaža, scenografija in res odličen Downey Jr. Ogled bi bil lahko obvezen, zakaj ne? Ritchie brez Madonne snema boljše filme. Danes se filma praktično ne spomnim več. Kaj mi to pove? Kratkotrajno očitno dober in gledljiv, zabave poln, ampak kje je kvaliteta, ki bi film obdržala v globljem spominu? Očitno je vendarle ni bilo. A film je navrgel cel kup denarja in edino logično je, da se po dveh letih Robert Downey Jr. v vlogi Sherlocka in Jude Law v vlogi Watsona vračata na velika platna. Nov zaplet, novi obrati, nove štorije in še bolj nori Sherlock Holmes, evoluciji je tu vse jasno.

Ampak meni pa pravzaprav ni. Lanskoletni Sherlock Holmes, ki nosi dvoumen podnaslov A game of Shadows (2011) je že na daleč zaudarjajoč filmski eksces, ki ima v mislih le eno; zaslužek kajpada. Saj ne pravim, da je s tem kaj narobe, ampak ko filmu tako očitno primanjkujejo ostali elementov vrednih gledljivega in polnovrednega filma, potem je seveda jasno, da je dandanes v filmski produkciji nekaj narobe. Na živce mi gredo filmi, ki že s prvo klapo naznanjajo trilogijo. Če že tako, potem naj bo zgodba tako kompleksna in široka, da se lahko ustrezno porazdeli na šest ali več ur gledljivega materiala (LOTR, Star Wars), ne pa, da film že v prvem delu ponudi praktično vse kar lahko, potem pa nesramežljivo in pohlepno sesa iz istega seska naprej do skrajnih meja.

V zgodbo se prav veliko ne želim spuščati. Vse je namreč pričakovano in jasno kot beli dan. Sherlock in Watson sta spet v hudi in napeti akciji, kjer se bojujeta proti tisoč in enemu sovražniku. Čeprav njun odnos morda ni najtrdnejši, pa vseeno sredi akcije zakopljeta bojno sekiro, združita moči in se lotita naloge, ki malodane reši celo Evropo pred prepadom. Čeprav Sherlock zaluča Watsonovo ženo skozi drveč vlak naravnost v prepad in mu ob tem konkretno uniči medene tedne, to očitno novopečenega ženina kaj pretirano ne zmoti, važno, da bo spet asistiral velikemu prijatelju ob novih vratolomnih dogodivščinah. Saj ne rečem, kdor je kdajkoli v roke prijel tiskane prigodice tega angleškega detektiva, potem ve kakšen model je tale Watson, ampak prmejduš, da pa bi v sam film tole homoerotičnost lahko bolje vpeljali in manj očitno. Ampak ok, pustimo to. Najbolj me je razočarala močno za lase pritegnjena osnovna fabula, ki je povsem nezanimiva, infatilna in po svoje butasta. Saj vem, da ne smem pričakovati presežke, niti jih nisem, ampak hej, lahko pa pričakujem vsebino, ki si bo vsaj logično sledila, ne bo imela pretiranih lukenj in ne bo nosila madeže piškavega scenarija. Pa naj skačejo na Luno, če želijo, samo da je vse skupaj znotraj nekih okvirjev. Tega pa tu manjka, gledalec se praktično ves čas počuti, kot da bi bil na ringelšpilu, iz katerega pa si na vse kriplje želi izstopiti, a mu operater ob zvokih kakšnih predpotopnih poskočnic enostavno noče ustaviti. Pa kaj vem kaj vse je še narobe, enostavno me slikosuk kot celota ne prepriča in ob koncu sem le nemo odkimaval in si pri sebi mrmljal precej sočnih.

Ja, iz tehničnega vidika sam filmu ne morem oporekati. Režija je dobra, nekateri kadri (gozd, vlak…) so zelo dobro posneti in ti tudi vzamejo sapo, ampak potem se to spet preveč ponavlja in ima gledalec že težke probleme z orientacijo in koordinacijo čutov. Montaža je dobra, zvok neoporečen, ampak vsega je preveč potem in film kot da bi se trudil z vsakim kadrom, z vsako sekundo fascinirati gledalca, hej Guy Ritchie, dojeli smo, da si se potrudil, ampak tistih, vemo katerih, klasik pač ne boš več presegel. Igralski kader, izkušen kot je, vse skupaj konkretno opravi. Downey Jr. je seveda spet zanimiv, ampak tokrat morda celo nekoliko pretenciozen, tečen.

Žal mene tokrat Sherlock Holmes ni prepričal in ga težko priporočam naprej. Ampak že zaradi divje in dobre režije ga morda celo moram. Ni pa nič narobe, ako se mu kakšen bralec teh vrstic tudi na daleč ogne ali ga pogleda res šele čez čas, ko morda res ne bo nič bolj užitnega na razpolago. Blagajniški izplen me seveda niti malo ne čudi, bolj me čudijo sorazmerno topli sprejemi in pohvale. Kolega s filmskega kotička se že ne strinja s tem, ha!

Ne priporočam +

  • Share/Bookmark


12 komentarjev ↓

#1   filmoljub dne 5.05.2012 09:53

Težko bi rekel, da sem presenečen nad (bodisi tvojo ali tisto kolega Goodfella) oceno, žal. Mi je jasno, zakaj se Cosmopapi posveča neodvisni produkciji, saj ta hollywood postaja res ena velika luža izločkov.

#2 paucstadt  paucstadt dne 5.05.2012 10:04

Hja, saj. Ampak teli neodvisni produkciji sam komaj sledim :S

#3   t-h-o-r dne 5.05.2012 17:23

downey res obvlada, to pa je tudi vse omembe vrednega v filmu

#4 Pepi  Pepi dne 5.05.2012 18:58

Observation; Jared Harris je isti Brendan Gleeson. Samo malo manj ga je. Glede filma se pa povsem strinjam, ja … ne bom ravno rekel, da sta šli 2uri lajfa v nič, ni bilo pa daleč. Tudi meni gre na živce, da sequeli zadnje čase, razen nekoliko preoblečenega zapleta, ne ponujajo ničesar novega. Nadaljevanja samo stopnjujejo (malodane karikirajo) lastnosti glavnih likov, kar je premalo. Podoben (oziroma še hujši) šmorn so naredili tudi pri Hangover 2. Zato sem jaz zadnje čase bolj v serijah, kjer do tega efekta sicer pride, ampak inkubacijska doba je nekoliko daljša. :)

#5   Goodfella dne 6.05.2012 17:57

Film za hitro pozabo. Tudi prvi del ni ponudil nič posebnega, a sem se ob ogledu vseeno veliko bolj zabaval. Pri podobnih filmih (beri akcijskih spektaklih), mi še najbolj gre v nos potrata številnih igralskih talentov. Brez skrbi, tudi tretji del pride. In če se bo Downey Jr. preveč upiral, bo na njegovi mizi pristala ponudba, ki jo ne bo mogel zavrniti.

#6   t-h-o-r dne 8.05.2012 10:18

saj downey je že rekel, da nima nič proti, če bo do konca življenja igral le še iron mana in sherlocka

#7   Anubis dne 8.05.2012 10:49

Jaz sem po desetih minutah samo zavil z očmi in ugasnil. Zeh.

#8   Paucstadt dne 8.05.2012 16:46

joj thor, a se hecaš?

se mi zdi, da ima on precej širok spekter, bi res lahko marsikaj dobrega igral, ne le te pofle.

#9   t-h-o-r dne 8.05.2012 17:38

seveda bi lahko, ampak očitno se kar precej zabava ob marvelovih filmih in tudi sherlocku

igra pa bolj kot ne samega sebe, preden se je zresnil :D

#10   t-h-o-r dne 8.05.2012 17:39

p.s.

sicer pa nam je že dal tudi precej super likov

#11   filmoljub dne 9.05.2012 17:51

Mhja, samega sebe pred zresnitvijo (oz. streznitvijo oz. odvajanjem od substanc) igra bolj tukajle:

http://filmoljub.blogspot.com/2012/04/air-america-1990.html :D

#12   Sadako dne 12.05.2012 10:27

Jp, tole je bil tipični vizualni bonbonček, ki je pozabil na zgodbo, poleg tega pa je meni kot velikemu ljubitelju Sherlocka, ki je prebral vse njegove dogodivščine, le-tega močno priskutil. Le od kdaj je bil Sherlock takšen kung-fu tak modernistični mojster? Vem da gre za režiserjevo vizijo, ampak zame je le-ta popolnoma sfaljena. Slabo, da kar smrdi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !