Contraband (2011)

Zadnje čase sem več pozornosti namenjal dobrim filmom, sedaj pa je čas, da dolgočasno rutino presežkov začinim tudi z nečim bolj klavrnim in vrednim zgolj suhega piškavega oreha. Contraband (2011) je že tak film. Pa naj sedaj takoj ustavim vse nalete in udrihanja po meni; to je kajpak še vedno zgolj moje osebno mnenje oz. le moj pogled. Verjamem, da je dotični film koga tudi pošteno zabaval, a mene pač ni. Dolgočasil me je od prve do zadnje minute in tam, malo pred koncem, sem od vseh nesmislov skorajda že dokončno obupal in ugasnil vse aparate okrog sebe. Ampak klinc, če sem se privlekel do sem, bom pa tudi tistih nekaj minut še potrpel, sem si mislil. Ah ja, težke minute so na koncu, res težke, menda bi bilo precej pametneje enostavno izpuliti kabel iz vtičnice in preostanek večera preživeti zgolj ob sveči in pogledu skozi okno. Nesmislov in lukenj je cel film na pretek, a na koncu vse skupaj doseže nek vrhunec in človek se mora resno vprašati po zdravju tistih, ki držijo v rokah škarje in platno za nastanek tovrstnega filma.

I’ve got to try and fix this. Trust me, I know what I’m doing.

Režiser Baltasar Kormakur je sicer v Evropskih filmskih kuloarjih kar poznano ime, ki ima že nekaj zanimivih filmov za seboj. Tudi naslovni ima že svojega Euro predhodnika in pravijo, da gre za dokaj odličen film. Očitno tako odličen, da je hwoodska mašinerija takoj pograbila bika za roge in Kormakurju, ki je v originalu igral eno izmed vidnejših vlog, ponudila precej zelencev, da film iz Rotterdama in Reykjavika pripelje v New Orleans in Panamo. Saj filmarja konec koncev razumem, zavohal je zaslužek in v tem duhu krenil čez lužo, kdo pa ne bi, pa je morda kompetenten za to? Islandskega izvirnika nisem videl, pa ga bom, saj me res zanima koliko in kje je boljši od te manjvredne predelave. Se je vsa kakovost nemara izgubila s prevodom ali pa je moč producentov na drugi strani Atlantika vendarle tako močna, da je moral nič hudega sluteči filmar močno poseči v originalnost zgodbe in vse skupaj prilagoditi manj zahtevni ameriški publiki?

Contraband (2011) je sicer zgodba o super-duper-hudem tihotapcu, ki se je, kako klišejsko, po družinski ustalitvi upokojil in začel kruh služiti s poštenim delom. A potem, ko ženin brat zamoči pri nekem poslu in se nanj zgrnejo črni oblaki v obliki Briggsa, lokalnega pajaca, ki je očitno videl preveč gangsterskih filmov, je povsem normalno, da bo infatilnega idiota pred gotovo smrtjo reševal prav ta tihotapski upokojenec, ki je očitno tudi po vseh teh letih še vedno v super formi. Povsem lahkotno dobi mesto na ladji, ki pluje v Panamo in tudi tam mu gre potem vse skupaj bolj ali manj kot po maslu. Ok, saj kdo ga že skuša opetnajstiti, ampak kot pravim, glavni protagonist je pač star maček svojega posla in ko kdo pretenta njega, on to takoj vrne nazaj, z dvojno merico zajebancije seveda.

No, tako zgodba potem ringelšpilsko skače sem in tja, enkrat je žoga na tej strani, drugič na drugi, tu se vmeša tretji igralec, pa četrti, obrat tu, obrat tam in tako dalje… Počasi vse skupaj izgubi smisel, če je sploh kdaj kje bil. Klišejev je za izvoz, pa tu niti ne mislim na tiste žanrske, ki se jim je tako ali tako težko ogniti. Vse skupaj je precej bedno, še posebej nezanimivi dialogi in za lase privlečeni tvisti in obrati, ki se jih da predvideti že zelo zgodaj tekom filma. Da o brezizrazni in nezainteresirani igri Marka Wahlberga ne izgubljam energije. Tale Wahlberg je po svoje prav čuden tič, ne vem če še kateri glumač tako redno skače iz dobrega oz. vrhunskega filma v pofl in nazaj. No ja, verjetno je tudi pri njem tista o denarju glavni smerokaz. Edino svetlo točko lahko najdem v dokaj dobri režiji, ki vsaj malo zabava, pa tudi Giovanni Ribisi je precej izstisnil iz sicer slabo spisanega lika. Ampak čemu še te mizerne hvale, ko pa imamo potem bednega Fosterja in leseno Kate Beckinsale, ter zaključek v stilu mehiških nadaljevank?

Ne priporočam

  • Share/Bookmark


6 komentarjev ↓

#1   filmoljub dne 3.05.2012 21:32

Odkrito povedano, ga sploh nisem opazil, a ga (posebej po tvojem opisu sodeč) skoraj zanesljivo ne bom gledal niti na zaslonu svojega računala. Sicer pa mi je Ben Foster že nekajkrat pustil dober vtis, Ribisi pa čisto odvisno od vloge in režiserja. Marky Mark se mi zdi relativno gledljiv, to je pa tudi vse.

#2   cyco dne 4.05.2012 11:58

Čeprav sem si original ogledal le nekaj tednov nazaj, sem zaradi kaotičnosti dotičnega filma (čeravno je praktično scene-to-scene remake) ugotovil, da gre za priredbo šele ob zadnjih kadrih. Nato se mi je film zavrtel nazaj in počutil sem se opeharjenega. Original je neprimerno bolj spoliran in logičen.

#3   t-h-o-r dne 4.05.2012 15:59

američani pač večino izdelkov poretardirajo

#4   Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011) — PaucStadt dne 5.05.2012 01:03

[...] ← Contraband (2011) [...]

#5 paucstadt  paucstadt dne 5.05.2012 10:05

cyco: original bom sigurno čez čas pogledal, moram pa nasplošno bolj spoznati islandsko (!) filmografijo, pravijo, da je par zelo dobrih filmov!

#6   t-h-o-r dne 8.05.2012 10:19

videl sem reykjavik-rotterdam in je kar dober, tak majhen a dobro posnet in odigran filmček

vse, kar pogrešam pri slovenskih filmih

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !