Oskarji 2012

Čez nekaj ur se bo začela letošnja podelitev najprestižnejših filmskih nagrad in prav je, da svoje pristavim tudi jaz. Letos mi je uspelo pogledati skorajda vse filme, ki so v boju za zlate nagce, zato recimo, da lahko ocenim položaj in omenim svoja pričakovanja. O nekaterih filmih sem na teh straneh že pisal, o drugih še bom, sem pa v zadnjih treh, štirih dneh vrtel res vse kar se je dalo in je bilo časa za pisanje nekoliko manj. Je že tako, da želim pred razglasitvijo zmagovalcev in poražencev pogledati čim več filmov, da ima vse skupaj nekoliko bolj športen pomen. Kaj reči nad letošnjo ponudbo? Hm, kaj pa vem. Ob nominirancih za naj film je nekaj čudovitih filmov in nekaj sila povprečnih, ki si po mojem mnenju nominacije niti niso zaslužili. Kaj vse so pri akademiji spregledali je sedaj brezpredmetno ugotavljati, ampak vsaj po mojem mnenju bi tudi Moneyball (2011), Extremely Loud & Incredibly Close (2011) in Spielbergov War Horse (2011) mirno lahko spustili. To, da desetega kandidata niso našli, je po svoje posmeh mnogim filmom, ki bi si nominacijo v vseh primerih zaslužili. Pa tudi pri drugih kategorijah se najde kakšen kozel, ki so ga ustrelili, ampak pojdimo po vrsti.

Najboljši film:

Kot rečeno je v bitki 9 filmov. A po mojem mnenju je stvar v bistvu dokaj preprosta. Zmagal bo The Artist, ki je res čudovit film, izjemen izlet v bistvo sedme umetnosti. Gre za nadfilm, vreden slave, ki jo je deležen. To, da se tak film posname v letu 2011, je pravzaprav največji in najlepši poklon sami umetnosti in dokaz, da nismo še povsem znoreli. Film si nagrade ne zasluži zaradi zgodbe, nagrado si zasluži zaradi vseh ostalih dejavnikov, simobolov in globokega priklona zgodovini. The Artist je tudi moj favorit. Močno se mi dopade tudi Scorsesejev Hugo in pa Malickov The Tree of life, a v njuno zmago praktično ne verjame nihče.

Glavna moška vloga:

Zanimiv izbor. Pozitivno me preseneča nominacija za Demiana Bichirja (A better life), negativno nominacija za Brada Pitta (Moneyball). George Clooney (The Descendants) je sedaj očitno kar reden nabor, končno veseli nominacija Garyja Oldmana (Tinker Tailor Soldier Spy), povsem zasluženo je tu Jean Dujardin (The Artist). Menim, da bo glavni boj med Clooneyem in Dujardinom, ne bi pa dal roke v ognja kdo bo na koncu tudi jokal od sreče. Sam bom navijal za Dujardina in pika, občutek imam, da je podobnih misli tudi večina tistih, ki so izpolnili glasovnice.

Glavna ženska vloga:

Huda in tesna kategorija. Štiri kandidatke so si lahko povsem blizu, sam v tem sklopu ne najdem mesta le za Rooney Mara (The Girl with the dragon tatoo), ki vendarle ni tako zelo prepričljiva, čudna frizura in piercing pa res ni vse, kaj menite akademiki? Menim, da bo zmagovalka zmagala za mišjo dlako. Katera koli ga dobi ne bo nič narobe, Michelle Williams (My week with Marilyn) je v svoji vlogi res enkratna in že dlje časa jo rad gledam, prav čutim kako raste, Glenn Close (Albert Nobbs) je našla vlogo, kjer je res izjemno prepričljiva, Viola Davis (The Help) je v življenjski vlogi, Maryl Streep (The Iron Lady) je pač Maryl Streep. Ampak takole, jaz si izberem Michelle Williams, akademija pa bo izbrala Maryl Streep. Prav.

Stranska moška vloga:

Tu dokaj čudni predlogi, zato vse skupaj lažje rešljivo. Plummerju (Beginners) bo težko kdo vzel nagrado. Enostavno odličen je bil in po mojem mnenju si kipec tudi najbolj zasluži. Jonah Hill (Moneyball) je povsem pretirana nominacija, tudi Max von Sydow in Nick Nolte (Warrior) nista ravno vlečna konja svojih filmov. Tudi Branagh (My week with Marilyn) je manjše pretiravanje. Plummer brez kančka dvoma.

Stranska ženska vloga:

No, tule pa je zanimiv in oster boj. Spet pri ženskah, to je zanimivo. Spet štiri močne nasprotnice in en mimostrel. Melissa McCarthy (Bridesmaids) si nagrade ne zasluži in pika in konec. Kaj pa potem? Sam bom stiskal pesti za Janet McTeer (Albert Nobbs), ki je odlična, tudi vse ostale (Berenice Bejo, Jessica Chastain, Octavia Spencer) so zelo dobre. Kaj bo porekla akademija? Če bodo meni dali kontro, naj izberejo Chastainovo, ki ima za seboj res izjemno leto.

Režija:

Moja najljubša kategorija. Letos je sila zanimiv izbor. Tu je legendarni Allen, tu je legendarni Scorsese. Tu je samosvoj Mallick. Tu sta še mlajša Payne in Hazanavicius. Kaj pa vem kam bo pes tu pomolil taco, ampak menim, da je bil glavni boj med Scorsesejem (Hugo) in Hazanaviciusom (The Artist). In to je tudi prav, čeprav bi si v nekem drugem boju nagrado zaslužila tudi Malick in Allen. Sam kanček bolj pesti stiskam za Scorseseja, a menim, da bo zmagala režija za film The Artist, zasluženo.

Originalni scenarij:

Če bodo drzni, bodo dali nagrado filmu A Seperation, ki je odličen in bi moral biti tudi med naj filmi. Ampak težko verjamem. Amerika in Iran? Če bodo pametni, bodo dali nagrado Allenu za Midnight in Paris. Drugi si ga ne zaslužijo, tudi The Artist ne, saj njegov scenarij ni najmočnejši element filma. Zakaj Bridesmaids ne vem. Torej jaz navijam za Allena, bojim se, da drugi za Umetnika.

Prirejeni scenarij:

Že bolj ostra konkurenca. Težko izbrati zlato jajce, ampak jaz bi kar stegnil roke po Tinker Tailor Soldier Spy, ki je res oster triler, poln sočnih sadežev. The Descendants je dober in zdi se mi, da bo tule zmagovalec, morda zna presenetiti tudi Clooneyev The Ides of March. Hugo? Težko, čeprav bi lahko. Moneyball? Povprečje no. Nič, stavo bi položil na Payna in druščino.

Animiran film:

Rango in pika. Kaj tu delata Puss in boots in Kung fu Panda 2 pa mi ni jasno. Ostala kandidata nisem videl, zato tu ne bom sodil, ampak še enkrat, kaj tu delata Puss in boots in Kung fu Panda 2!?

Tujejezični film:

Videl le dva. Rundskop je dober, A seperation je odličen. Ampak je iz Irana! Da bi Iran letos zmagal, v tem napetem ozračju in med vsemi temi židi? Menim, da bo potrebno kandidate iskati drugje. Aha, Hearat Shulayim prihaja iz Izraela.

Fotografija bi lahko pripadla filmu The Tree of life, lahko tudi Hugu, verjetno bo Umetniku. Montaža bi šla lahko Hugu, verjetno bo šla Umetniku, scenografija bi šla lahko filmu Midnight in Paris, pa tudi Hugo bi tu lahko prišel na svoj račun. Efekti naj grejo filmu Rise of the planet of the apes, že zaradi Serkisa.

Takole torej moji občutki. Upam, da bomo brali o zanimivem in pestrem šovu. Jaz ga gledal ne bom, čeprav dajem nagradam kar velik, morda celo prevelik pomen. Film The Artist vendarle izstopa in zdi se mi, da je tako tudi prav.

O nekaterih filmih (za zdaj) lahko preberete na tem blogu, o drugih filmih na drugih blogih, priporočam pa predvsem Filmoljubov zapis o Umetniku. http://filmoljub.blogspot.com/2012/01/artist-2011.html Sam bi ga težko bolje ubesedil.

  • Share/Bookmark


6 komentarjev ↓

#1   filmoljub dne 26.02.2012 21:07

Hvala za prijaznost in priporočilo. :cool: Sem se pa namenoma izogibal napovedim in špekulacijam. Prepričan sem, da bo nekaj oskarjev odnesel, za končni rezultat pa počakajmo še teh par ur.

#2   filmoljub dne 26.02.2012 21:36

p.s. Mimogrede, umski dislektik in filmski retardist Gartner nekje med svojimi idiotizmi piše “Če misliš bluziti to raje počni pri kolegu Filmoljubu, ki pri oskarjih navija za The Artista, čeprav je videl samo The Artista”. Tepec očitno v nekaj letih še ni opazil, da

a) o novejših in aktualnih filmih pišem bolj izjemoma kot praviloma,

b) za razliko od njega ne pisunim o vsakem dreku, ki sem ga videl.

V resnici sem si ogledal vse letošnje nominirance v vseh kategorijah razen dveh, ampak saj ni važno. Ni, da se sekiram, le malco smešno mi je. Verjetno je na svoje patetično jokanje v 43-ih prispevkih ob smrti neke precenjene, propadle in zadrogirane črnske pevke dobil premalo sočutnih in solznih komentarjev, pa je zdaj užaljen. :lol:

#3 Pepi  Pepi dne 26.02.2012 23:03

Mogoče nisem najbolj kompetenten, da bi dajal neke vsaj kolikor toliko realne ocene, glede na to, da precej nominiranih filmov še nisem videl. Ampak evo, pri prirejenih scenarijih navijam za Huga. Descendantsov, ki jih navajaš kot favorita, žal še nisem videl … Tinker Taylor Soldier Spy in Ides of March pa sem, in moram reči, da se mi nista najbolj dopadla. Se zavedam, da se oba kitita z vrhunskim scenarijem in igralsko zasedbo, ampak zgodba me enostavno ni potegnila vase. Not my cup of tea, kot bi se reklo. No, dopuščam tudi, da me je nekoliko spodneslo tudi dejstvo, da sem si oba filma ogledal relativno zgodaj, ko internet še ni razpolagal z nobenimi podnapisi. Pri animirankah pa tudi jaz navijam za Rangota. Čeprav si po moji oceni tudi Kung Fu Panda 2, ki je mogoče le za las slabši od prvega dela, vsekakor zasluži nominacijo.

#4   filmoljub dne 27.02.2012 08:33

Pauc: V bistvu si zadel praktično vse. Bravo!

Best Motion Picture of the Year The Artist (2011)

Best Performance by an Actress in a Leading Role Meryl Streep, The Iron Lady (2011)

Best Performance by an Actor in a Leading Role Jean Dujardin, The Artist (2011)

Best Achievement in Directing Michel Hazanavicius, The Artist (2011)

Screenplay Written Directly for the Screen Midnight in Paris (2011), Woody Allen

Screenplay Based on Material Previously Produced Descentands (2011), Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash

Best Performance by an Actor in a Supporting Role Christopher Plummer, Beginners (2010)

Best Achievement in Visual Effects Hugo (2011)

Best Animated Feature Film of the Year Rango (2011)

Best Performance by an Actress in a Supporting Role Octavia Spencer, The Help (2011)

Best Foreign Language Film of the Year Separation (2011), Asghar Farhadi(Iran)

Best Achievement in Art Direction Hugo (2011)

Best Achievement in Cinematography Hugo (2011)

#5 Bigger Than Life  Bigger Than Life dne 28.02.2012 17:35

BRAVO!!!!

#6 paucstadt  paucstadt dne 28.02.2012 18:50

Pa saj konec koncev dokaj pričakovano in brez presenečenj. Scorsesejevi filmi redno dobijo vse možne tehnične oskarje, najboljši film pa potem pobere nekaj tistih glavnih. Mi je pa všeč zmaga Octavie Spencer, bila je res vesela.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !