Thor (2011)

Stripovski junaki so v zadnjih desetih letih na filmskih platnih doživeli pravo renesanso, saj praktično ni več junaka, ki ne bi imel svojega filma. Tako sta letos prvo upodobitev doživela tudi Green Lantern (2011), ki so ga kritiki povečini kar konkretno spljuvali, sam se ogleda zaenkrat še na dolgo in široko otepam, bom pa verjetno kakšen petek po nekaj kozarcih rdečega vendarle čez sito spustil tudi to; in Thor (2011), ki pa je deležen nekoliko bolj mešanih odzivov. Če po pravici zapišem, si niti Thora nisem pretirano želel videti, o njem mi praktično ni nič znanega, saj se ne spomnim, da bi njegov strip sploh kdaj v življenju držal v rokah. Pa že tako se mi malo hecno zdi, da američani med svoje stripovske junake mešajo nordijske bogove. No, vseeno se je potem ponudila priložnost in ker se je cel večer nekako nagibal v to smer, je bilo nekaj samoumevnega, da ga zaključim kar z ogledom naslovnega filma. Prav.

Thor je bog groma, ki prebiva nekje daleč v galaksiji, v “mestu” Asgard. Je bolj vzkipljiv, poreden fantič, ki svojega očeta ne posluša najbolj. Oče Odin, kralj Asgarda, se sprašuje kateri izmed sinov bi bil primernejši za nasledstvo njegovega prestola, je za to pravi nekoliko bolj divji, a pogumnejši Thor ali pa bi bil nemaran primernejši njegov mirnejši, preudarnejši brat Loki? Kakorkoli, kralj izbere Thora. A še preden se krona preda, Thor naredi neumnost in oče ga kaznuje. Vzame mu vse moči in pošlje na Zemljo. Tam nanj naletijo nadebudni znanstveniki, ki ga vzamejo za svojega, Thor pa jim ljubezen vrača s pomočjo branjenja našega planeta. Skratka, zaplet zaradi katerega utegnem v roke vzeti kakšen zvezčič stripa. Kako pa to izgleda na filmu? Zelo slabo. Dolgočasno. Brezvezno.

Kot rečeno, stripa ne poznam in tudi vsa mitologija v ozadju mi je dokaj tuja. Je to pri ogledu filma o stripovskih junakih velika pomanjkljivost? So filmi o stripovskih junakih v prvi vrsti narejeni zgolj in samo za ljubitelje in poznavalce? Menim, da ne. A pri Thoru očitno to kar velja. Nočem sedaj prehitro in na prvo žogo sklepati, saj je morda Thor, ta mogočni nordijski bog s kladivom v roki, vendarle zanimiv in kompleksen lik, morda je njegov strip nekaj boljšega kar bralec lahko dobi v roke, a film je naravnost dolgočasen, mlačen in daleč od najboljših filmov o stropovskih junakih. Lahko zapišem, da sem se pri ogledu naslovnega filma s težavo boril proti težkim vekam, saj me tisto na ekranu ni pritegnilo niti toliko, da bi se vsaj trudil zapomniti lastna imena preostalih likov. Film mi v prvi vrsti deluje kot razvlečena kombinacija osladne drame in premočnih specialnih efektov. Kakšne bolj poglobljene vsebine praktično ne prepoznam, neznan mi ostane tudi zaplet filma in tudi zaključek je dokaj neizrazit. Vse to v prvi vrsti pripisujem dokaj slabi režiji. Keneth Branagh se v tem žanru očitno ne znajde dovolj dobro, da bi postregel s čim, kar bi si človek lahko zapomnil. Pripovedni lok ne drži vode, saj gledalec zgodbi komajda sledi. Menim, da se film pred gledalčevimi očmi prehitro odvija, interakcije med liki so hitre in manj dorečene in gledalec, ki zgodbe iz stripa ne pozna, težko prepozna sporočilnost ali globino videnega. Sploh dogajanje, ki je postavljeno v Asgard je zelo slabo zasnovano, pavšalno in nedorečeno. Zlobni Loki je mojem mnenju v tem primeru nasploh zelo zgrešen, saj se ne spominjam, da bi v katerem filmu o stripu videl slabšega negativca. Nekoliko bolje izpade dogajanje na zemlji, izpostaviti moram to Thorovo brezbrižnost, to njegovo zavedanje božanstva. To se mi je kar dopadlo. Ampak spet, tudi tu se dogajanje prehitro odvija naprej. Kdo je kdo, zakaj je tu, kaj želi? Film like popolnoma nič ne okarakterizira, prav vseeno je, ali bi igral le Thor, njegov oče in Loki. Scenarij diha na škrge in prej uspava kot ne, kakšni dialogi so naravnost bebavi, kakšni dovolj dramatični in vredni mojega truda. Ampak vse skupaj ni vredno piškavega oreha.

Okej, film pretirane pozornosti ni vreden. Je kaj dobrega in vrednega pozornosti? V prvi vrsti bi izpostavil izjemen zvok, tu mislim predvsem na boj Thora in tistega zanimivega robota z ognjem, to je bilo kar špasno gledati. Tudi igralske kreacije se mi dokaj dopadejo. Chris Hemsworth je dovolj lesen, da lahko igra leseno spisanega Thora, ampak tole mislim čisto resno in v kontekstu. Anthony Hopkins je seveda odličen kot oče in kralj Asgarda, tudi Natalie Portman kot spogledljiva znanstvenica lahko prepriča, pač toliko kolikor ji opehani scenarij dopušča. Tom Hiddleston kot Loki pa je povsem neprepričljiv, pa še sedaj ne vem ali gre krivico pripisati igralcu samemu ali švoh scenariju in slabi režiji. No ja, čeprav Eberta ne berem tako pogosto kot bi kdo mislil, pa ga bom v tem primeru vendarle priporočil, pljune konkretno in brez olepšav, povsem zasluženo. Zdaj mi v ogled ponujajo Kapitana Ameriko, ampak mislim, da imam za nekaj časa dovolj teh super herojev.

Hja, naslednje leto pa že prihaja težko pričakovan The Avengers, kjer bodo pesti združili vsi že znani heroji, poleg Thora in omenjenega kapitana še Iron man, Hulk, Black widow in drugi. Me prav zanima kakšen presežek lahko pričakujemo…

Ne priporočam

  • Share/Bookmark


14 komentarjev ↓

#1   Filip dne 3.09.2011 23:47

Jaz se pa nebi ravno strinjal s tvojo oceno. Kot prvo, film nikakor ni bil dolgočasen ali razvlečen. Meni osebno se je zdel popolnoma ‘entertaining’, kar je verjetno tudi njegov glavni namen. Ali pa so bila kriva moja pričakovanja, ki so bila drugačna od tvojih. Ne vem sicer, kako kaj poznaš režiserja Kenetha Branagha in njegovo obsesijo s Shakespearom ter povezavo zgodbe naslovnega filma s slednjim, vsekakor pa ima Thor neke prvine omenjenega klasičnega avtorja. Prav tako se ne moram strinjati s tabo, da je bila režija slaba, daleč od tega! Film se mi je zdel tudi zelo dobro/zanimivo posnet (postavitev nekaterih kadrov je bila res nenavadna, nekako poševna). Aja, še to, ko si napisal, kako je Loki verjetno najslabši negativec – jaz stripa ne poznam, zato ne morem zares vedeti, ampak meni Loki ni izpadel kot nek glavni villain v filmu. Pravzaprav je bil zelo človeški: hotel je narediti vtis na očeta in je tiste ledene spake na koncu v bistvu zafrknil, svojega ‘brata’ pa je hotel zadržati na Zemlji očitno zato, ker je bil ljubosumen nanj in ker bi mu on lahko prevzel tron….evo, ravno zaradi takih likov in njihovih dejanj film diši po Shakespearju. Torej, po mojem mnenju film nikakor ni slab. Mogoče je celo ena izmed boljših Marvelovih stripovskih adaptacij v zadnjih letih. Čisto lepo se ga da gledati kot razvedrilo in pašo za oči, po drugi strani pa predstavlja zalogaj za vse tiste, ki radi šarijo po simboliki. Ne vem no, si prepričan, da niso bile tvoje ‘težke veke’ posledica pozne večerne ure po napornem dnevu? :)

#2   zmaj dne 4.09.2011 09:26

Branagh se je tu prenaglil, ni potrebe, da meša Shakespeareja in Thora. izpade slabo. Film je slab, ne gre v detajle ampak kar meče nekaj brez prave povezave.

#3   paucstadt dne 4.09.2011 09:28

Hehe, morda sva gledala drug film! Ne vem, mene ne prepriča. O teh Shakespearovih elementih sem nekaj bral, ampak film tega ne prikaže dovolj dobro, da bi me lahko prepričal… So bile pa moje veke res težke, ja. :)

#4   MC Kameleon dne 4.09.2011 10:27

“Stripovski junaki so v zadnjih desetih letih na filmskih platnih doživeli pravo renesanso, saj praktično ni več junaka, ki ne bi imel svojega filma.”

Hahaha, kaj? Ekranizacijo je doživelo približno 10% junakov, ki sta jih ustvarila Marvel in DC. Morda malo manj. Gotovo pa filma nimajo “praktično vsi”. Še celo mnogo najbolj znanih čaka na svoj film.

Filip, FYI, Loki je osrednji sovražnik franšize Thor.

#5 paucstadt  paucstadt dne 4.09.2011 10:48

@MC: tega se zavedam, posplošujem seveda.

#6   t-h-o-r dne 4.09.2011 11:03

odlični prizori v asgardu, ampak glavni igralec in sama akcija ter cgi so res ubogi

natalie portman wub

#7   filmoljub dne 4.09.2011 22:50

Natalie Portman je :wub: celo v Your Highness.

#8 Pepi  Pepi dne 5.09.2011 20:58

Hm… bo tudi v Avengersih osrednji bad guy Loki? Slučajno veš?

#9 paucstadt  paucstadt dne 5.09.2011 21:10

Ne vem, če bo ravno osrednji bad guy, ampak zraven je ja.

#10 Pepi  Pepi dne 5.09.2011 21:24

Ravno zato sprašujem, ja. Ker na imdbju in wikipediji je omenjenih en milijon superherojev… in Loki. No ja, jaz ugibam, da bo bog štosov nekakšen povod za eno veliko pizdarijo, ki bo zahtevala združene moči vseh junakov. Bomo videli. Toliko goodguyev, v glavnem, potrebuje enga nenormalno zafukanga zlikovca. Pardon za tale, bolj kot ne, offtopic.

#11 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 6.09.2011 00:31

Zanič film, zelo zanič film. Včasih prav ne morem verjeti kako zelo se strinjava, dragi Pauc :)

#12   jupido dne 7.09.2011 12:26

po mojih podatkih bo Loki bad guy, drgač film je pa res bolj ubog

#13   filmoljub dne 8.09.2011 17:45

Loki: http://www.imdb.com/character/ch0006339/ :D

Se ga pa najbolj spomnim iz Dogme, tam je bil to Matt Damon.

#14   Captain America: The First Avenger (2011) : PaucStadt dne 31.10.2011 15:31

[...] po katerem te film zapelje, zna včasih prijati, zato ga skozi to prizmo lahko kanček priporočim. Thora pred tedni nisem priporočal, Kapitana zatorej priporočam za ščepec [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !