Cowboys & Aliens (2011)

Vem, vem. Že sam naslov  točno pove kaj gledalec lahko pričakuje. Že sam naslov v vseh obzirih zajame in povzame tisto kar sledi na platnu in zato se mora filma lotiti z enako mero banalnosti in poletne brezbrižnosti. Ampak ni povsem tako, kljub izvirno bebavemu naslovu, je sama fabula še bolj bebava. Kljub temu, da gledalec pričakuje  res nekaj bebavega, ga vse skupaj še vedno preseneti, negativno kajpada. Videl sem že veliko butastih filmov, ampak redko kdaj sem dvorano zapustil v takem stanju, priznam, da me je bilo tisti trenutek tam sredi parkirišča kar pošteno sram, da sem bil priča tovrstnemu izpljunku tipične hwoodske mašinerije, ki je tokrat zares in z vso silo brcnila v temo.

Vsebina gre v grobem nekako takole. Vesoljci za svoj obstanek potrebujejo zlato in ker ga je v celotnem univerzumu očitno zmanjkalo, je edini vir očitno le še na našem ljubem planetu. Zato sem pošljejo nekaj izvidnikov, ki kopičijo to zlato, vmes pa za študijo naše vrste ugrabijo nekaj kavbojev, ki jih potem uporabijo za različne teste. Seveda to ni vse, tu je še ultra klišejski junak, ki se na začetku prigode skrivnostno prebudi sredi travnika, s popolno izgubo spomina in čudno zapestnico na roki. Odjaha v mesto, kjer ga prepoznajo kot težkega prestopnika in tik preden se začne tipičen film o kavbojih na divjem zahodu, na sceno priletijo vesoljci in naredijo cel kraval.

Zdaj niti ne vem točno, a je z menoj kaj narobe, ampak ako bi bil sam v vlogi izvršnega direktorja studia, ne vem, če bi dal zeleno luč takemu projektu. Enostavno  mi ne gre skupaj. Ampak kdo sem sedaj jaz, da bi vihal nos in prižigal rdeče luči ljudem kot so Steven Spielberg, Ron Howard in podobni. Kdo sem jaz, da bi dvomil v režijo Jona Favreaua, ki je z obema deloma o Iron Manu  uspel navdušiti dovolj širok krog gledalcev. Kdo sem jaz, da bi se zmrdoval nad rahlo bizarnim konceptom in smešno nastavljeni zgodbi? Si pa želim izvedeti kako je bilo na kreativnem sestanku, kjer so številni scenaristi zadevo pilili in pisali. So naredili kakšno samokontrolo? So dali končni scenarij komu v premislek? Je režiser po končni montaži pogledal film? Je sploh kdo izmed ustvarjalcev pogledal film? Zakaj si niso naredili usluge in film ustavili, ko je bil še v povojih?

Kakorkoli človek zadevo obrne, pač ne gre skozi. Morda bi bilo res najbolje, da bi pred ogledom spil vsaj pol litra najmočnejše alkoholne pijače in bi se zares predajal zgolj lepim očem Olivie Wild, ampak na tak način filmov žal ne želim gledati.  K ogledu sem pristopil z res najnižjimi pričakovanji in možgani dobesedno na off, ampak še vedno nisem mogel mimo lukenj, ki se vrstijo iz minute v minuto. Že to, da paraziti iz kdove kje pridejo na Zemljo le zato, da bi pobrali nekaj zlata, se mi zdi rahlo smešno, še bolj smešno je to, da se po prostranih travnikih zahoda podijo tudi zaradi zgolj ene pesti zlatnikov, kako obupani so? Za vse ostale nesmisle ni prostora in časa, verjemite mi le, da jih je bilo več kot dovolj.

Film se požvižga na vse zakone, prav, ampak na gledalčevo zdravo pamet se ne sme nikoli. In film naniza toliko obupnih in nerazumnih trenutkov, da človek vsega praktično ne more povzeti. Nič ni dobrega v tem filmu, ampak res nič. Še monstrumi so drugorazredni in moteči,  si je nemara res tako težko zamisliti okupatorja iz drugega planeta v manj pošastni obliki? Režija je silovita, a popolnoma prazna, scenarij ni vreden izbruhanih jagod, dialogi so osladni in grozeče bedasti, nekaj scen me še danes napeljuje k bruhanju (umiranje indijanca na rokah mogočnega kavboja, ponovno srečanje žene in dežurnega zdravnika, sicer pa točaja, da vseh trenutkov Forda in super ice-cold obraza Craiga ne omenjam, pa še in še). Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, in pozor, Sam Rockwell, kaj je bilo tega treba oz. kdo je priporočil scenarij? Huda, huda črna pika nad kariero. Pa še to, film tako grdo in neuspešno kopira druge klasične ali legendarne filme, da bi moral kdo ustvarjalce kar kaznovati. Ne vem koliko je film prislužil, niti ne vem kako je bil sprejet. Ne poznam nobene trivie in kakšnega zanimivega podatka. Ni vreden tovrstne pozornosti in pika. Skratka, gre za skupek težkih in smrdljivih iztrebkov, ki niso vredni pozornosti niti enega gledalca. Edina dobra stvar, ki sem je bil deležen včeraj, je bilo spoznanje, kako zelo dobre filme o vesoljcih smo že videli. Tale pa je res na ravni pljunka, ki ga je na setu Aliena izpljunila Sigurney Weaver. Aja, pa v naslovu manjkajo Indijanci!

- Ne priporočam

  • Share/Bookmark


45 komentarjev ↓

#1   filmoljub dne 31.08.2011 18:42

Narobe si napisal. Reče se: V tem filmu ni dobro ničesar.:D Sicer sem pa tudi sam, zelo podobno, sodeč bo skrajno debilnem naslovu pričakoval, da je film prav zato temu pričakovanju nasproten, torej kul in zabaven in nekakšna samoparodična satirična farsa ali nekaj takega. Očitno sem se zmotil. (Nisem ga gledal in ga očitno tudi ne bom.) Jon Favreau pa je bil IMHO nazadnje dober pri prvem delu Železnega moža, že pri drugem ga je načela filozofija When money talks, the bullshit walks.

#2   t-h-o-r dne 1.09.2011 07:38

OH COME ON

carski film, it’s fucking fun

pa tudi kot western deluje

potegnite si kole iz riti

#3   MC Kameleon dne 1.09.2011 08:19

Carski film, če uživaš v nesmislih. Če ne, je vsekakor beden.

#4   filmoljub dne 1.09.2011 09:07

Kot rečeno, nisem ga še videl. Ko Če ga bom in mi ne bo všeč, si bom potegnil kol iz riti in ga potem gledal še enkrat — če bi mogoče opazil kakšno razliko. Bom poročal.

#5   x69 dne 1.09.2011 09:21

Idejo je menda pred leti “zakrivil” Ervin Rustemagić iz Sarajevsko-Celjskega Strip Art Features. (http://www.safcomics.com/)

Kako je potem točno nastajal scenarij, nimam pojma. Je pa Rustemagić zgleda našel nek kontakt v Hollywoodu in je odšel kot superekspert prodajat kaj je “in” in kaj je kul ta hip v stripu. Ne vem, ali ni imel zadosti filmskih pravic za druge zadeve, ali pa se mu je (očitno upravičeno) zdelo da je to pač nekaj, na kar bi Američani lahko padli, pa je dal menda na hitro kar naredit strip prav v ta namen. In uspešno prodal filmske pravice.

Ampak pravi čudež je, da so po tej ideji dejansko posneli film (pravic odkupijo na kilotone, filmov se posname zelo malo). Kako se v Hollywoodu odločajo kaj bodo posneli in česa ne, pa je ena večjih misterij v tej galaksiji.

Na sploh pa tovrstni “bullshit walks” izdelki niso nič posebej nenavadnega, zadevo daš v delo zadosti veliki skupini ambicioznih scenaristov, ki se s tem sploh ne identificira, kaj šele da bi imel kdo jasno vizijo, kako mora reč zgledati, zraven dodaš precejšenj, po možnosti precej poljuben zunanji pritisk oz. moč in skupina bo z željo kar najbolj ugajati sama že v kali porezala vsako štrlečo idejo.

#6 paucstadt  paucstadt dne 1.09.2011 17:16

Thor, verjemi, da sem šel brez kola v riti, ampak še vedno je to veliko skropucalo, ki na daleč smrdi. ja, kot vestern deluje, kot sci-fi + vestern pa nikakor.

#7 Pepi  Pepi dne 1.09.2011 18:21

Nisem še gledu, ampak sm glede na trailerje računu, da bo kr kul… neki novga in izvirnga. Izvirnga v smislu, da smo mel že nezemljane, nezemljane in predatorje, nezemljane in pošasti… hudič, nezemljanov in kavbojcev pa res še ni blo. Zdj sm pa že kr nekej negativnih kritik slišal, tko da očitno ni čist tko, kot sm računal. Ampak, ajde, v končni fazi ma film na IMDbju oceno 6,6 kar je še kar solidno, tko da čist za v smeti vrjetn tud ni.

#8   filmoljub dne 1.09.2011 18:43

Mnja. Za primerjavo, film ima na IMDb natanko tako oceno kot Transformers: Dark of the Moon (2011), zdaj pa ti vedi, ali je za v smeti ali ne.

#9 Pepi  Pepi dne 1.09.2011 19:30

To sem že nekje zasledil, ja, da nisi pretiran fan Bayevih Transformerjev… kar se mene tiče, lahko rečem, da sem dobil točno tisto, po kar sem prišel; dobre avtomobile, hude posebne efekte, streljanje, “tanovo Megan Fox” in pivo. In glavobol zaradi gnilega 3Dja, ampak to je potem že druga zgodba. Tolk, skratka, o Transformerjih, ko si jih že ravno omenil. Je pa 6,6 čist poštena ocena, k ma v bistvu še 0,6 rezerve(študentsko razmišljanje^^).

#10   filmoljub dne 1.09.2011 19:40

No, jaz v kino običajno pridem po nekakšno zgodbo. In tega to govno od Transformerjev pač nima, tako mi potem dol visi tudi za avtomobile, efekte in Megan Fox. Vse to lahko gledam na plakatu, je enako.

#11 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 1.09.2011 19:50

Cowboys & Alien je res zanič film in eno večjih razočaranj letošnjega leta, kar se mene tiče. Transformerji pa so, kot je rekel Pepi, točno to, kar se od njih pričakuje. Zabaven megalomanski razčefuk, ki ga je treba nujno videti v kinu, možgane seveda pustiti doma in ga ne gledati kot filme Ingmarja Bergmana.

#12 Pepi  Pepi dne 1.09.2011 20:11

Verjel ali ne, zgodba obstaja. In kar se mene tiče, niti ne ne vem kako gnila, če seveda odštejem kliše. Ampak v končni fazi so to še vedno Transformerji(avti, ki se spreminjajo v robote), ena lahkotna pizdarijica, k jo greš gledat z družbo in ne pizdiš, če ti kdo teži, da podaš kokice oziroma pir. In v okviru tega je to čist pošten film. Pa mogoče še glede tega, da lahko to gledaš na plakatu… to je tud tko tko. Kot, da bi primerjal pornič s sliko nage bejbe(ki, zavoljo doslednosti, igra v tem porniču). Sej… po sili razmer, se razume, ampak ne moreš rečt, da je isto. :D

#13 paucstadt  paucstadt dne 1.09.2011 21:10

Pepi: tudi jaz sem prvič pomislil, ej, kakor je bedast naslov, pa je res morda vse skupaj nekaj novega. in konec koncev je. ampak izvedba je naravnost obupna. ma, morda še bolj kot pri transformerjih, pa upam, da mi sedaj jezik ne odpade na tla. res, totaln bulšit no. ko craig s konja skoči na vesoljsko plovilo, ja kar srh me spreleti no :D , če še enkrat pomislim na to.

#14   filmoljub dne 2.09.2011 12:25

-Brain alert! Brain alert!- Nekaj me res zanima: zakaj imata dva filma, prvi “zanič in eno večjih razočaranj letošnjega leta”, drugi pa “zabaven megalomanski razčefuk”, popolnoma enako oceno na IMDb (na Paradajzih in med kritiki pa prvi vendarle precej višjo od drugega)? Kako si možganski trust to razlaga? Samo iz firbca, no — ne, da bi bila ta ocena pa zares objektivna. (Aha, že vem, drugega gledalci očitno “niso razumeli”.)

#15   t-h-o-r dne 4.09.2011 11:07

kar se pa transformerjev in baya tiče: zame najboljše posneti akcijski prizori v zgodovini filma, res izjemno

je pa res, da bi bilo odlično, če bi bay posnel 60 minutni akcijski prizor, ostalega pa sploh ne, ker tako ali tako nima nobenega pomena in smisla

#16 paucstadt  paucstadt dne 4.09.2011 12:54

Ampak bom pa enkrat ugriznil v tole kislo jabolko in si vse tri transformerje ogledal v enem večeru. pa da vidim, če preživim :D

#17   filmoljub dne 4.09.2011 19:48

@t-h-o-r: Ti si pa videl bolj malo akcijskih filmov, ne? Jebeš “akcijo”, ki jo v celoti ustvari računalnik. Nekateri glasbeni videospoti na MTV izpred 10 let so boljši od tega, predvsem pa imajo veliko več zgodbe.

@PaucStadt: Vso srečo. :mad:

#18   paucstadt dne 4.09.2011 20:09

@filmoljub: hehe, kolikor se spominjam bayevih filmov bi jo res potreboval :D no, prvim transformerjem sem enkrat celo namenil pol ure, pa me je potem nagnalo na WC, vprašanje je koliko bom zdržal v drugo. :)

#19   t-h-o-r dne 5.09.2011 20:02

oprosti, ampak v transformerjih računalnik ustvari samo robote (pa še to ne v vseh prizorih), za vse ostalo poskrbijo good old kaskaderji

zato pa je tako zmagovalno, sploh v trojki, ko je zaradi 3d umiril kamero

#20 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 6.09.2011 00:29

Filmoljub, očitno ti nisi gledal kaj dosti akcij. Če bi jih, bi ti moralo biti jasno, da so Transformeji jebeno dober razčefuk, ki mu praktično ni para. Ampak v kinu, veš, ne doma, pa ne v sinro verziji z Jernejom Kuntnerjem ob katerem ti prihaja.

Zgodba? Pa kaj bi rad, Williama Shakespearja? Ne me jebat no.

Še nasvet: Ne čvekaj o rečeh, ki jih sploh ne poznaš, kar ti lepo dokazuje kolega Thor.

In še en nasvet: Transformerjev se ne gleda s kolom v riti in z idejo, da boš dobil Ingmarja Bergmana.

#21   filmoljub dne 6.09.2011 20:52

“Filmoljub, očitno ti nisi gledal kaj dosti akcij. Če bi jih, bi ti moralo biti jasno, da so Transformeji jebeno dober razčefuk, ki mu praktično ni para.” @Fartner: Aha, namesto odgovora na jasno in direktno vprašanje (glej komentar 14), ki ga očitno ne poznaš, si kot ponavadi podal objektivno, argumentirano in s preverljivimi dejstvi podkrepljeno repliko (za katero te nihče ni vprašal). S tem neverjetno premišljenim in pronicljivim “razmišljanjem naglas” si me pa dokončno prepričal, sem impresioniran, hvala in vsa čast za silovito umsko moč. Koga, praviš, da naj bi dobil? Ingemarja Stenmarka?

#22   filmoljub dne 7.09.2011 05:43

p.s. Ti dam jaz en nasvet: vzemi eno od vrečk, o katerih tako rad pišeš na svojem smetnjaku blogu, si jo povezni na glavo in od spodaj dobro zadrgni, tako počakaj ene pol urice, potem pa seveda ne pozabi poročat o tem zanimivem dogodku.

#23 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 7.09.2011 16:42

Stari, svoje spolne fantazije in prakse zadrži zase, ker nikoli ne veš, če tega bloga morda ne berejo tvoja žena, mama in otroci.

#24   filmoljub dne 7.09.2011 18:01

Seveda ga berejo, “stari”, pa še zabavajo se ob tvojih idiotizmih. :D

#25   filmoljub dne 7.09.2011 18:22

@t-h-o-r: Da ne bo nesporazuma – vem, kaj misliš in se strinjam, imaš prav. (Fartner res misli, da načelno in iz inata pizdim o stvareh, ki jih nisem videl.) Ampak vseeno: postavljati Bayeva jajca ob bok res dobrim akcijam tipa Die Hard ali Kill Bill ali Indiana Jones ali magari Transporter zaradi mene, je pa res mimo. Drži, da ni čisto vse CGI (in nič nimam proti računalniškim učinkom in pirotehniki, ki dobro podpira zgodbo), ampak film, kjer so njegovi glavni liki izključno CGI, pri meni ne zdrži vode, žal.

#26 Pepi  Pepi dne 7.09.2011 19:11

No, glavni lik je v bistvu tamal Witwicky. Ampak ok, glede na to, da gre LaBeouf na živce tudi meni, recimo, da so glavni liki res transformerji. Zanima me, zakaj potemtakem Transformerje postavljaš ob bok akcijskim velikanom, proti katerim popušijo še dramaturško precej bolj dodelani filmi? Zakaj za primerjavo raje ne vzameš drugih filmov z računalniško generiranimi glavnimi junaki? Garfielda, recimo… pa Miška Stuarta… pa tanovih Smrkcov? :D

#27   filmoljub dne 7.09.2011 21:40

:) No, no, to je natanko tisto, o čemer govorim. Sem malce prestar za Transformerje, to je vsa resnica. Mea culpa.

#28 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 7.09.2011 23:11

Nisi prestar, le pojma nimaš, da se vseh filmov ne gleda skozi isto prizmo in ne vrednoti na enak način in ne primerja s klasikami in presežki iz preteklosti, na kar te je dobro opozoril Pepi.

Če tvoji res berejo to, kar pišeš po blogih, pa bog pomagaj :)

#29   filmoljub dne 8.09.2011 09:21
le pojma nimaš, da se vseh filmov ne gleda skozi isto prizmo in ne vrednoti na enak način in ne primerja s klasikami in presežki iz preteklosti

A, tako. In kdo to pravi? Ti, Veliki Inrtnetni Recenzist, mogoče? Ali kdo drug? Ali pa je to neka splošna resnica in modrost, samo je jaz pač ne poznam, ker sem preneumen?

#30   filmoljub dne 8.09.2011 09:44

Se pravi, da ocena “Mojstrovina” ali “Presežek” pri tebi enkrat pomeni nekaj, drugič nekaj drugega, razlika je jasna samo tebi, vsi, ki te razlike ne razumejo, pa so neumni. Bravo, Gartner. Sedi, pet.

#31   filmoljub dne 8.09.2011 11:44

p.s. Podvprašanje: imam v mislih osnovnošolsko petico ali univerzitetno petico?

#32 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 8.09.2011 16:35

Ne, poba, le tebi ni jasna razlika med presežkom za Transformerje in presežkom za Sedmi pečat. Vsem ostalim, ki so v roke kdajkoli vzeli kak filmski almanah kakega svetovno znanega kritika, je to kristalno jasno že sto let.

To sem razlagal že tisočkrat in se tule ne bom ponavljal, ker itak ne boš razumel, saj vse filme gledaš skozi isto prizmo, kar je tako zelo butasto, da ne morem verjeti.

Glede besede recenzist, ki mi jo že prav patetično mečeš pred usta, pa le link do nekaterih Paučevih zapisov: http://paucstadt.blog.siol.net/?s=recenzist

No, zdaj pa jo meči še njemu in bodi fer :)

#33 paucstadt  paucstadt dne 8.09.2011 16:47

O ne, o ne! Tole pa uporabljam zgolj kot sarkastično opombo, ki sta jo sprožila prav vidva :) Pri Runnaway train je beseda še lepo v narekovajih, potem res ne, ampak ne, tole pa ni mišljeno tako :)

#34 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 8.09.2011 16:53

Ne seri :) Dobro veš, da ogromno folka uporablja to besedo.

Zdaj pa še reči, da si namerno uporabil napačen prevod novel v novelo, namesto v roman :)

#35 nevenka  nevenka dne 8.09.2011 16:58

Ne se bosti s človekom, ki je odkril besedo bravura.

#36 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 8.09.2011 17:01

Sicer pa sem jaz to zloglasno besedo, če se ne motim, le enkrat uporabil v nekem komentarju, Filmoljub pa je pač orgazmiral ob glodanju kosti in pri tem pozabil, da s tem ne doseže efekta, saj ogromno folka pozna recenzista in ne recenzenta, pa četudi je drugi slovnično pravilen. Torej to sploh ni neka vauuu napaka, iz katere bi lahko delal tak halo. Pa še nisem je redno uporabljal, ampak sem jo omenil le v nekem komentarju, kjer je bila pač lapsus. Torej, zgrešeno tudi v tem kontekstu.

Sicer pa, od kje pravilo kako moramo pisati na blogih. Zaradi meni ste lahko tudi recenzeterji, vseeno mi je :)

In da ne zaidem s teme, Cowboys & Aliens je totalno zanič film, strinjam se s tabo v vseh pogledih glede tega.

#37 paucstadt  paucstadt dne 8.09.2011 17:09

:) Novel –} novela, plod moje nerazgledanosti.

#38   filmoljub dne 8.09.2011 17:10

:roll: Prosim, naj me kdo ustreli.

#39   filmoljub dne 8.09.2011 17:14

Kako značilno zate, da podtikaš drugim, kar velja zate (reverse psychology, pa to). In to, da vztrajaš s “pobom”, čeprav sem ti povedal, da sem starejši, kaže na tvojo samozaverovano aroganco. Pismen si pa približno toliko, kolikor si inteligenten in razgledan, “stari” moj. In ker vem, da ne razumeš: glup si ko kurac, prijatelj.

#40 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 8.09.2011 17:15

Ni treba da te ustreli, dovolj bo, da te pokne po tvoji trdi buči z vodnim balonom, da boš prišel k sebi.

#41 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 8.09.2011 17:16

Pauc, ni panike, le omenim, da te bo Filmoljub malo zajebaval, ko mu zmanjka idej zame :)

#42 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 8.09.2011 17:18

Ne gre za podtikanje, pobič, gre za to, da tvoje drkanje na recenzista nima haska, saj so ga z isto besedo srali tudi drugi. In kar je še bolj važno, stokrat več kot jaz, ki sem to omenil le enkrat v nekem komentarju.

Četudi si starejši, se obnašaš kot froc in ne bo druge kot da te kličem poba še naprej :)

#43 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 8.09.2011 17:21

Zdaj pa je skrajni čas, da se odlepiš od računalnika in se malo bolj posvetiš ženi in otrokom, gotovo te pogrešajo. Podjite v kino gledat kak dober slovenski sinhro in uživajte.

Ajde, stari moj poba kolega :)

#44 paucstadt  paucstadt dne 8.09.2011 17:21

ampak iztok, res bi bilo lepše, da komentiramo le o filmu ali pa nič…

#45 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 8.09.2011 17:22

Se strinjam in se opravičujem. Ne bo se več ponovilo. Le prosil bi te, da si fer in to poveš tudi Filmoljubu, ki vedno znova prekrši tvojo željo prvi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !