Game of thrones (2011)

King Robert: Lord Eddard Stark, I would name you the Hand of the king. Ned: I’m not worthy of the honor King Robert: I’m not trying to honor you, I’m trying to get you to run my kingdom while I eat, drink and whore my way to an early grave. Dammit, Ned, stand up.

O knjigah pisatelja G.R.R. Martina že dolgo poslušam same hvalnice in junaške zgodbe malodane vsakogar, ki jih je držal v rokah. Seveda tudi mene že lep čas mika, da bi se končno tudi sam lotil branja in popotovanja v njegov svet vitezov in zmajev in zato redno zavijem proti knjigarni, kjer nato knjige občudujem, a v istem trenutku tuhtam kdaj bi si lahko vzel čas za branje, zadnjič sem bil že čisto blizu, vedel sem, da prihaja poletje in dopust, ampak se je potem od nekje prikradel Hobit in ljubezen je takoj preskočila. Domov sem nesel Tolkiena, a debelim Martinovim bukvam sem obljubil, da se kmalu vidimo. Ampak pustimo te knjižne dogodivščine ob strani, na tem blogu je vendarle mesto za filme in bližnje pritekline.
O serijah praktično nikoli ne pišem, niti jih ne gledam tako množično kot bi kdo pomislil, bližje so mi filmi. Vseeno sem na serije, ki pridejo izpod produkcijske mašinerije programa HBO vedno pozoren in jih vsaj od daleč spremljam, seveda tu v prvi vrsti izpostavim Band of brothers (2001), pa Sopranove, v zadnjem času me močno zanima The Broadwalk empire, ki se ga bom lotil v kratkem. Ampak zadnjih nekaj dni sem bil z vsemi mislimi in celotnim prostim časom vezan na prvo sezono serije Game of thrones, ki je nastala po knjižni predlogi zgoraj omenjene Martinove prve knjige.
Serija Game of Thrones je seveda odlična. Izjemno spisana zgodba, ki gledalcu že po uvodnih taktih praktično zleze pod kožo, se tekom desetih delov vsakič bolj stopnjuje do končnega vrelišča. Ustvarjalci nas z izjemno fotografijo popeljejo v ta fantastičen svet, kjer vladajo kralji, kjer vitezi branijo svojo čast, kjer za zidom prežijo skrivnostni stvori, kjer lahko zima traja cele dekade in kjer zemljo teptajo tudi zmaji. Uspešna mešanica srednjega veka in lucidne domišljije torej. V prvi vrsti me je močno pritegnila barvita zgodba, ki prinaša cel kup mamljivih dogodivščin. Kot je znano gre za boj sedmih velikih družin, ki se vsaka na svoj način bori za prevlado in vladanje deželi. Kraljeva krona je izjemno mamljiva in vsak si želi biti v njeni družbi, tako ali drugače. Serija gledalca pozdravi, ko deželi vlada razvpiti kralj Robert, ki ga bolj od vladanja zanimajo alkohol, hrana in sex. Za svojega prvega pomočnika postavi Eddarda Starka, šefa severnega dela, kjer stoji mogočni zid, ki deželo varuje pred neznanimi silami. Nič od tega pa ni po godu najbogatejši in najvplivnejši družini Lannister, ki si želi krone in kraljestvo, ki bi plesalo pod njihovimi takti. Seveda pa iz juga maširajo divjaki, ki jih vodi nori khal Drogo in njegova zmajeva kraljica, edina preostala dedinja nekdaj velike družine Targaryen… Intrige, ki se prepletajo tekom desetih delov so izjemne; polne skrivnosti, laži, predrtih obljub, prevar, pa po drugi strani časti, moči, poguma, obljub, zmag, naivnosti in porazov. Vse skupaj lahko vzamemo kot približen prikaz dejanskih razmer v srednjem veku, seveda pa se zadeve lahko lotimo tudi skozi percepcijo današnjega stanja družbe in nam predsedujočih in kakšno pikro stvar brez pretiranega napora hitro lahko povežemo. To, da avtor doda kanček fantazije in domišljije, je seveda velika pika na i in še tisti kanček več, kar meni osebno še bolj ogreje srce in prebudi duha.
Jon: Until your brother killed that King. Tyrion: Yes, until my brother killed him. Life is full of these little ironies. My sister married the new King, and my repulsive nephew will be king after him. I must do my part for the honor of my house, wouldn’t you agree? But how? Well, my brother has a sword, and I have my mind. And a mind needs books like a sword needs a whetstone. That’s why I read so much, Jon Snow.
Druga precej močna začimba so seveda perfektno spisani liki. Pri serijah ni navada, da bi imel vsak lik toliko materiala, a pri seriji, ki sledi Martinovemu peresu je seveda drugače. Mirno lahko napišem, da so vsi pomembnejši liki, od prvega do zadnjega, izjemno okarakterizirani in polni izpeljank iz katerih bi lahko posneli ogromno filmov. Vsak lik ima svojo zgodbo, svojo tegobo, svoj lesk. Mnoge oči se najprej uprejo v pokončnega Eddarda Starka, častnega moža, ki si je svoj položaj priboril z mečem. Kralju Robertu služi do groba. Kralj Robert v sebi nima veliko kraljevskega, je bolj vojak in to se mu pri vladanju še kako pozna. Ne prepozna hijen in krtov, ki ga obkrožajo, kako bi šele prepoznal veliko ukano, ki mu jo je podtaknila preračunljiva kraljica Cersei iz družine Lannister. Njen drugi brat, škrat Tyrion je morda sploh najbolje sestavljen lik. Manjko v centimetrih nadoknadi z umom in bistrostjo, ki ga vedno prineseta na željeno mesto. Čeprav je morda na prvi pogled slabič, pa v sebi nosi nekaj več človečnosti kot jo imajo vsi Lannisterji skupaj. Tu velja omeniti tudi mlado khaleesi, ki jo brat proda divjakom na konju. Sprva boječa in s solzami vdana v usodo, na koncu prava borka z jasnimi cilji in močjo.

Joffrey: As soon as you’ve had your blood I’ll put a son in you. Mother says that shouldn’t be long.

Velik plus je seveda tudi vizualni del. Fotografija je kajpak odlična, vsak kraj je fantastično prikazan in gledalec lahko začuti vse tisto kar to okolje prinaša likom, ki se tam potepajo. Serija je bila delno posneta na Irskem, nekaj malega tudi na Škotskem in na Malti, kjer so snemali tiste dolge sprehode khala Droga in njegovih konjenikov. Režija se je razdelila med štiri režiserje, vsi poznani iz ostalih tv projektov. Na splošno se mi je zdela režija odlična in dovolj kakovostna, da nič ni trpelo, čeprav so nekateri knjižni navdušenci sem in tja potarnali o kakšni neustrezni inkarnaciji. Glasbo je pripravil nemški skladatelj Ramin Djawadi in gre v uho, sploh glasba iz uvodne špice je vrhunska. Igralski nabor je dober, vloge so odlično porazdeljene. Med vsemi po mojem mnenju najbolj izstopata Sean Bean in Peter Dinklage, tudi drugi so delo opravili v najboljši luči.
Jaime: You look lovely tonight Lady Stark. Widowhood becomes you. Your bed must be lonely, is that why you came? I’m not at my best, but I think I could be of service. Here, slip out of that gown and we’ll see if I’m up to it.
Sam minusov, ki bi jih veljalo izpostaviti ne najdem. Seveda bi kdo lahko seriji oporekal zaradi samega ritma naracije in sem in tja dolgoveznih uvodov in prizorov, ki na prvi pogled ne peljejo nikamor. Morda bi knjižni navdušenci našli več stvari, ki jim smrdijo in jim niso po godu. Morda koga te kraljeve intrige in medosebni odnosi višjih kast pač ne pritegnejo. Mene to močno pritegne, prevzame in osvoji, zato se brez sramu proglašam za fana prve kategorije omenjene serije. Sedaj sledi čakanje do naslednjega aprila, ko bo štartala druga sezona, upam, da mi vmes uspe poprijeti za debele platnice in se podati v spopad kraljev, ki sedaj sledi.

  • Share/Bookmark


20 komentarjev ↓

#1   filmoljub dne 1.08.2011 09:08

Tudi sam nisem velik ljubitelj serij, nimam potrpljenja čakat in spremljat in izkušnjo delit na mnoge posamične seanse in organizirat svoj čas (ki ga je čedalje manj), raje si ogledam daljši film (ali pa miniserijo, v najslabšem primeru) — kar pa zadeva Martina, se pa absolutno strinjam. V fantazijskem žanru je ob akademskih starostah kot Gospodar prstanov in izjemno izvirnih versko-političnih alegorijah kot Pullmanova trilogija Njegova temna tvar (močno priporočam!) IMHO nekaj najboljšega, kar se je v literaturi zgodilo v zadnjih desetletjih. Knjige, vredne vsakega centa in vsake minute.

#2 Pepi  Pepi dne 1.08.2011 13:24

Res vrhunsko. Sam sem se tedensko loteval pisanja vtisov o posameznih epizodah, ampak tbh sem čakal še na mnenje koga drugega, sploh izmed vas, slovenskih blogerjev. Sicer so pa kritike, tudi med fani knjižne franšize, zelo pozitivne. Vedno se seveda najdejo komentarji tipa “ja, v knjigi je pa to drevo za pol metra višje”, ampak takih je presenetljivo malo. Igralska zasedba je, kot si rekel, fantastična. Tudi froci, ki se pogosto izkažejo za šibko točko, tu blestijo. Sploh Maisie Williams v vlogi Arye, recimo. 25. julija so začeli s snemanjem, tako da komaj čakam na drugo sezono, oziroma na prve trailerji… oziroma karkoli. xD Tokrat so šli baje v Islandijo(dežele severno od Zidu), v igri je bila pa tudi Hrvaška, Dubrovnik in Split, če se ne motim. Top šit, v glavnem. :D

#3 paucstadt  paucstadt dne 1.08.2011 17:27

@filmoljub: očitno je res skrajni čas, da zaviham rokava in se lotim Martina, dovolj imam omamnih vabil :D Gospodar mi diši za hitro osvežitev, potem, ko sem se na horuk prebil čez Hobita :) @pepi: ooo, islandija!? se pravi bo že v naslednji sezoni več o tistih za zidom :P

#4 Pepi  Pepi dne 1.08.2011 17:57

Edino pravilno, glede na to, da se je prva, kar se Nočne straže tiče, končala z nadepskim prizorom, kjer gospod šefe James Cosmo s svojo ekipo odkoraka za zid. :)

#5   jupido dne 2.08.2011 15:20

če ti je serija tako dobra so knjige nujno čtivo, sam sem prebral knjige pred serijo in edino kar je narobe z serijo je to ne traja dlje :) .

#6   b dne 15.08.2011 16:27

Kdaj lahko pričakujemo opis http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wire :)

#7 paucstadt  paucstadt dne 15.08.2011 16:37

Hm, vprašanje kdaj… Serije mi ne gredo tako v obet, kot denimo filmi… mi pa to zadevo kar hvalijo in verjetno bom enkrat pogledal tudi to.

#8 Pepi  Pepi dne 19.08.2011 08:42

U, evo, dejansko bodo res snemali na Dubrovniku. :D

#9 paucstadt  paucstadt dne 22.08.2011 20:41

To je super, za hrvate seveda. Kaj pa bodo snemali tam?

#10 Pepi  Pepi dne 22.08.2011 21:05

Baje so pokenslal Malto, tko da bodo King’s Landing prestavil na Dubrovnik… pa menda še Qarth(neko mesto, kjer Daenerys prebije večino druge knjige). Tko, da bo precej Hrvaške – vsaj tolk kot Islandije in Irske. Jim prvošm. :D

#11   Goodfella dne 9.09.2011 17:48

Sinoči končal s prvo sezono, ki se mi je kar nekako vlekla. Nekoč sem redno spremljal tv serije, danes pogledam le tisto, kar najbolj bode v oči. Z Igro prestolov nisem preveč zadovoljen, povprečno in nič več. Po desetih delih sem imel občutek, da sem gledal zelo, zelo razvlečen uvod. Pogosto predvidljivo, preveč spletkarij brez pravega motiva in namena in seks … Ja, še nisem videl serije, s tako pogosto uporabo vročih prizorov, ki v večini primerov nimajo nobene funkcije. Največji plus definitivno Peter Dinklage. Imperij pregrehe mi je bil veliko boljši…

#12   snap dne 9.09.2011 18:35

Si v zmoti! Top serija ta cas!

#13 Pepi  Pepi dne 9.09.2011 20:12

Goodfella, nikakor ne bi rad, da tale moj komentar izpade kot kakršnokoli soljenje pameti… ampak, si prepričan, da si, ne vem, dobro spremljal vse skupaj? Da nisi spregledal kakega detajla? Ker… preveč spletkarij brez pravega motiva in namena? Resno? Mi lahko našteješ eno ali dve, da vidim o čem govoriš? Namreč, edina stvar, ki se je v prvi sezoni zgodila “kar tako” je bil tisti random napad s sulico, ki ga je tako specialno izvedel eden izmed lannisterskih mož(ko jo je Ned fasal v nogo). Pa še to ni neka “spletka”, tako da očitno govoriš o nečem drugem. In da je predvidljiva, praviš? Kaj pa vem… to, da v prvi sezoni(odnosno knjigi) odžagajo lik, ki je bil celo leto tako rekoč faca cele propagande? To ni ravno predvidljivo. Edino, če si sklepal po tem, da Eddarda Starka pač igra Sean Bean. Njegovi liki itak zmeraj umrejo. :) Pa tudi na splošno; o Igri Prestolov je že padla kakšna negativna, tega ne bom zanikal… ne spominjam pa se primera, da bi jo kdo označil za predvidljivo. Prav George Martin je v fantaziji naredil ta preboj… ko ni več belih in črnih likov, pač pa samo še svetlejši in temnejši odtenki sive. Kaj ima to veze s predvidljivostjo? Hja… nikoli ne veš, kako bo kak lik reagiral.

Da je vse skupaj uvod, se strinjam ja. Tu je govora o sedmih knjigah, ki se vse neposredno navezujejo druga na drugo. Da je prva uvod, je edinole normalno. Oziroma podlaga, pač. Prva je podlaga drugi, prva in druga sta podlaga tretji, prva, druga in tretja so podlaga četrti, itd. Kar se tiče razvlečenosti; kaj pa vem… to je stvar percepcije. Jaz osebno se ne bi branil še kakih dveh delov… da bi kakšne stvari predstavili mogoče malce bolje in da bi predstavili še kak lik več… ali pa kak flashback. Ampak za širšo publiko je deset epizod, torej malce bolj strnjena varianta, pomoje povsem OK.

Se pa v končni fazi strinjam, ja, da so malo pretiravali z “nagostjo”. Spet ne bom rekel, da ti prizori nimajo nobene funkcije, saj so nam vedno postregli z nekaj, če ne drugega, “insighta” o ozadju določenih likov, ali pa o načrtih, ali biločem… ampak kakšne stvari bi lahko gledalcu dali vedeti tudi na kak manj zamuden način.

Ampak, evo, vsakomur svoje.

#14   Goodfella dne 9.09.2011 21:43

@Pepi

Vem, da ti je serija všeč, prav tako mi je jasno, da ji večina namenja pozitivne kritike. Najprej moram povedati, da knjig nisem bral, zato ne morem komentirati prihodnjih perspektiv, lahko pa tisto kar sem videl v prvi sezoni. Sicer z imeni likov nisem preveč dober, a bom poskusil.

Predvidljivo:

Da kralj Robert ne bo dolgo kraljeval. Ko Stark prevzame funkcijo, je jasno, da ga bosta tista dva pofu…, pleško in tisti z brki (Baelish), to da je na koncu mrtev, ne štejem za izvirnost. Da Lannisterji bodo prevzeli prestol (proti komu bi se sicer borili dobri fantje?) Da v prvi sezoni ne ob nič od pošasti iz prve epizode. Da je mali kralj lahko z zlobo preseneti še lastno mater. Da bo mali Stark preživi padec. Da je Khaleesi prav posebna ženska (sicer mi je njena vloga všeč, bratova ravno nasprotno- mali je očitno butast) ….

Spletke:

To, da si tisti stari svetovalec na koncu sezone privošči mlado kurbo in spotoma hlini ubogost je le vrh ledene gore. Tu so še pleško in Baelish (kakšni so njuni motivi?) Poveljnik na zidu, ki teži Starkovem pankrtu. Lady Stark, vloga njene sestre, sklepanje smešne kupčije, da se vojski omogoči prehod (zapolnjevanje zgodbe).

Tako na hitro, brez kakšne podrobnejše analize, to so stvari ki so me motile, o pomanjkljivi karakterizaciji niti ne bom razpravljal, saj resnično ne prepoznam lika, za katerega lahko rečem, da ga v resnici poznam. Priporočam že omenjeni Imperij pregrehe in Nuckyja Thompsona – tako se to dela.

#15 paucstadt  paucstadt dne 9.09.2011 21:52

Wow, goodfella, si ti res gledal game of thrones?? Se strinjam s pepijem v celoti. In to kar ti naštevaš kot slabosti so v bistvu tisti pravi cukri serije! jst se v kratkem lotim branja knjig, ker ne morem zdržati do aprila `12.

#16   Goodfella dne 9.09.2011 22:30

@pauc Kot sem rekel, se zavedam pozitivnega odziva večine. Meni enostavno ni všeč, me ne zadovolji, preveč likov, preveč nepomembnih zgodb, ki so lahko le slepa pot. Zgodbe je ravno dovolj za pošten celovečerec, a to je moje subjektivno mnenje. Sicer ne vem, kako je tisto kar predvidiš že po nekaj epizodah pozitivno? Očitno mi GoT ne leži, a nič za to, važno je, da je demokracija ;)

#17 Pepi  Pepi dne 9.09.2011 22:34

No, če nisi ravno Ned Stark, je to, da Baelish obeta pizdarijo očitno. Ne pozabi… Baelish Starku v ksiht pove: “Distrusting me was the wisest thing you ever did.” In to še krepko preden ga je izdal. In Lannisterji tehnično sploh niso prevzeli prestola. Cersei je poročena Baratheon, za otroke pa celo kraljestvo misli, da so Robertovi. Če se stvar razve, potem Lannisterjem kraljestvo spolzi iz rok. In to je dobra iztočnica za drugo sezono. Če si opazil, je Ned, kot eno svojih redkih “nečastnih” dejanj, Robertovo oporoko malo spremenil. Ko mu je umirajoči kralj narekoval: “…my oldest son will rule…” je Stark to predelal v: “…my rightful heir will rule…”. In tu pride v igro Robertov mlajši brat Stannis, ki ga v prvi sezoni nismo videli(v drugi pa ga bo, mimogrede, igral Stephen Dillane). Da bo Joffrey kontradiktiral mater in odločitev celotnega malega sveta, tega, priznam, jaz nisem pričakoval. Da je mali Stark preživel… OK, preživel že, preživel. Ampak hrom, kar je za nekoga, ki sanjari o viteških podvigih, mogoče še hujše od smrti. Kar se tiče butastosti khaleesijinega brata; Daenerys in Viserys sta otroka nekoga, ki so ga klicali Nori kralj. Go figure. :)

Gremo na spletke. Stari svetovalec je postal svetovalec še preden je postal stari. Služil je tudi prejšnjemu kralju. Kaj hočem reči? Da je moral znati kar dobro krmariti med različnimi stranmi. Tista kurba je bila koncu koncev iz Baelishovega bordela, tako da je ata pač hlinil dementnost(Littlefinger ima pač povsod vohune, in Pycelle ni od včeraj, da tega ne bi vedel). In to je bistvo tega prizora. Da nam pokaže, da tudi Pycelle pozna pravila Igre. Pleškovi motivi? Hehe… kot je sam rekel, se mu gre za dobro kraljestva. Če ti lahko spoilam, letos sem prebral peto knjigo(GRRM šesto in sedmo še piše) in še vedno se ne ve točno. Baelish je povzpetnik… saj koncu koncev sam pove… Baelishi so v bistvu ena mejčkena nepomembna rodbina. Funkcija kraljevega zakladnika je pa eden najvišjih položajev v kraljestvu. Poveljnik na zidu, ki teži Starkovemu pankrtu… ne razumem popolnoma. Je to spletka? Misliš prav poveljnika poveljnika(James Cosmo) ali samo orožmajstra? Catelynina sestra je nora in edini razlog, da je Cat Tyriona peljala tja gor je ta, da so vsi mislili, da ga bo peljala domov. Vsi vključno s Tyrionom. Winterfell je bil tokrat uporabljen kot diverzija. Smešne kupčije? Freyi so pač vazali Catelyninega očeta. Ambicioznost manjših plemičev. Ne razumem, kaj je pri tej kupčiji smešnega. Fotr se, kot prvo, pač želi znebiti nekaj otrok, kot drugo se jih pa ne želi znebiti kar nekam… ampak na bolje, torej en rank višje. Starki so varuhi Severa in Robb je dedič.

Toliko, skratka. Kadar je govora o GoT se razpišem. :D Imperij Pregrehe pa je v planu, ja. Buscemi, sem slišal, da je odličen. Držimo pesti, da pokasira Emmyja, čeprav… boj bo krvav. V kategoriji za glavnega igralca se poleg njega namreč potegujeta tudi Michael C. Hall(Dexter) in Dr. House.

#18   Goodfella dne 10.09.2011 09:39

Whoa, Pepi, ta pa res imaš GoT v malem prstu in si veliko bolj not, kot sem mislil. (hehe, malo sem raziskoval…) Očitno se s tabo ne splača spuščati v razprave o GoT. Tvoje argumente razumem, serija (in knjige) so ti zelo všeč, meni nekoliko manj (serija), a nič za to. Se pač strinjava, da se ne strinjava. Verjetno mi GoT žanrsko in tematsko ne leži. Mogoče je krivo to, da GoT primerjam z drugimi odličnimi HBO produkcijami (Wire, Sopranovi, Generation Kill …)

#19 Pepi  Pepi dne 12.09.2011 22:24

Jp… GoT ima precej hardcore fane(geeke), ampak sprejmem… vse skupaj je zelo pogojeno z okusom. Mogoče bi ti predlagal samo, da še ne obupaj nad serijo in da daj vseeno šanso tudi drugi sezoni. :D

#20   Igra prestolov – Valar morghulis › Diversi diversa putant dne 7.06.2012 19:19

[...] robe, precej dobrih poenostavitev, žal pa tudi nekaj kiksov. Lansko leto je kolega Pauc spisal eno strnjeno recenzijo celotne sezone (vsekakor bolj strnjeno in bolj z repom ter glavo od mojih tedenskih prebliskov) in … kdo ve? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !