Top `10

Reden bralec tega ubogega koščka medmrežja se je verjetno sem in tja že sprehodil po mojih kategorijah, ki jih sramežljivo ponujam na ogled. Tam nekje se za drobnimi črkami skriva tudi sekcija Best off, ki kaže razporeditev meni najbolj všečnih filmov posamezne koledarske letine. In ta isti bralec je gotovo opazil, da so lestvice postavljene od leta 2006 do 2009, medtem, ko za leto 2010 končne lestvice, skrivnostno, še vedno ni. Čeprav mi je to eden izmed lepših in bolj zanimivih opravil, kar se tiče filmskega udejstvovanja, pa letos nikakor nisem uspel najti časa in energije za to. Ko pa sem že našel čas in energijo, pa sem ponižno ugotovil, da še zdaleč nisem videl vsega kar bi lahko vplivalo na samo razporeditev in končni izgled lestvice. Zato sem čakal in čakal, vmes pogledal kup filmov z letnico 2010, se grizel in praskal, ter tako končno prišel do cilja. Da pa se razumemo, seveda nisem videl “vseh” filmov z letnico 2010, le okoli 70, 80, a upam si trditi, da sem videl vse tiste, ki jih je bilo potrebno videti, plus kakšnega več.

Pa naj kljub temu sedaj še enkrat povem, da gre tu res za povsem subjektivno razporeditev. Ta lestvica nima nobene teže, bralcu naj koristi zgolj kot informacija in trivialen podatek kaj je Paucstadtu v letu 2010 še posebej ogrelo srce, orosilo oko in mu tako ali drugače polepšalo vsakdan. Teh deset izbrancev še dolgo ne bom pozabil in jih nosim na posebnem mestu svojih sivih celih. Pa poglejmo kateri so oz., tatarara [zvok grajskih pihal], tu je Paucstadtovih Top10 leta 2010:

1. Inception

Nolan je dobesedno premaknil meje. Izjemen cineastičen izlet, ki ponudi vse kar si gledalec lahko zaželi. Izjemno kompleksna zgodba, ki sovpada z odlično fotografijo in režijo. Film, ki meni osebno predstavlja vrhunec sodobne filmske umetnosti. Brez pretiranega razmisleka film leta 2010.

2. Black Swan

Morda najbolj subtilen film zadnjih let. Film, ki nosi toliko materiala, da ga človek le stežka prežveči. Aronofsky mojstrsko ujame in gledalcu servira destrukcijo človeškega uma, propad, kjer demoni zbežijo na plano in ustvarijo kaos bibličnih razsežnosti. Osebne frustracije, spolna zadrtost in ulov v zanko lastne paranoje. Vse to pod izjemnimi takti Čajkovskega.

3. Akmareul Boatda

Aka I saw the devil. Film, ki mi je dobesedno odprl usta in prilepil na stol. Brezkompromisen, krvav, brutalen. Maščevalno oportunističen. Čisti odbitek, ki pokaže kaj pomeni vrhunec sedme umetnosti. Čisti odbitek in razlog zakaj velja gledati filme.

4. The King speech

Velik zmagovalec oskarjev. Ob recenziji sem pripisal, da ga močno priporočam, pa je jasno, da bi moral biti zraven še en plusek, saj gre vendarle za izjemen film, zgodovinski pravzaprav. Ko sem ga pogledal drugič, sem spoznal dejansko težo. Verjetno najboljši igralski duet lanske letine, izjemno močna režija in vrhunec, ki enostavno prepriča. Vreden oskarjev!

5. Tangshan Dedizhen

Aka Aftershock. Film o kitajskem potresu, ki družino odpelje v pekel iz katerega ni povratka. Večje družinske tragedije verjetno na filmskem trakovju še nisem videl. Čustveno nabit ep, ki gledalca napoti na preizkušnjo, ki je ne bo pozabil. Kitajska mojstrovina, ki gledalca strese.

6. True Grit

Brata Coen sta izjemna in to tezo potrjujeta tudi z njunim zadnjim super filmom. True Grit, vnovična predelava znanega romana, je fantastičen izlet v srce izumirajočega žanra. Čista klasika, ki jo zob časa ne bo nikoli uničil.

7. Buried

Šok! Kakšen film! Kaj takega!? Film, ki se 90 minut dogaja v krsti, pod zemljo. Na parih kvadratnih metrih. Zgolj ob mobilcu in bateriji. Mar ni že to dovolj?

8. The Fighter

Film, ki se zagotovo bohoti z najboljšim igralskim ansamblom leta 2o1o. Poln referenc, močan, čustven in večplasten. Vzpon in padec sinov Lowella zajame vrhunski scenarij, ki ga v nebo dodatno dvigne izjemna Mellisa Leo.

9. Let me In

Že švedski izvirnik mi je dvigal kocine, tale ameriški rimejk pa gre, joj mene, morda celo dlje. Izjemna atmosfera, vrhunska vizualizacija in igralske kreacije, ki jim skorajda ni para. Filozofski film, ki vampirjem povrne ceno. Mamljivo!

10. Four Lions

Komedija leta! Ustvarjalci, ki so pred leti zabavali in navdušili z Into the Loop, tokrat na odbit način pokažejo življenjske poti parih islamskih teroristov, ki kujejo maščevalski pohod na londonskih ulicah. Izjemno in odbito!

  • Share/Bookmark


9 komentarjev ↓

#1   Goodfella dne 13.06.2011 17:03

Zanimiv izbor. Let me In sicer nisem videl, raje sem ostal pri originalu, čeprav vsi hvalijo ameriško verzijo. Od naštetih mi je še najmanj všeč Aftershock, najbolj pa True Grit.

#2   t-h-o-r dne 13.06.2011 18:08

kul lestvica, si bo treba vzeti čas za azijce

true grit pa nič posebnega

#3   cosmopapi dne 13.06.2011 18:43

Hmm, Aftershock? Zanimivo, čeprav patriotsko meji na Independence Day, pa vendar, fajn odločitev. Me veseli tudi za Let me In, presenetljivo dobro. Razen prvih dveh (in Buried), pa se potem najina mnenje že razidejo… Kings Speech in Fighter sta čisto preveč rutinsko narejena izdelka, ziheraša pač. Še največjo razočaranje mi je True Grit, ki je le čista kopija že tako povprečnega izdelka. Ampak da se razumemo – čisto vsi našteti filmi si po svoje zaslužijo mesto na vsaki top 10 lestvici… pričakovanja, razočaranja, razpoloženje, koncentracija med ogledom pa potem loči majhno razliko med posamezniki. Se mi le zdi, ali pa si res pozabil na Enter the Void? Zadnje čase si res bolj pri Azijcih, ampak jaz ti vseeno priporočam še Incendies. Med mnogimi ljubitelji filma velja kot film leta.

#4 paucstadt  paucstadt dne 13.06.2011 18:55

Aftershock mi je izjemen, res, zdel se mi je super posnet, ampak najbolj od vsega me prepriča vsebina. Doživeti to tragedijo, sprejeti to odločitev… Ne, Enter the void nisem pozabil, ampak zaradi letnice 09 (imdb tako pravi) ga namerno nisem upošteval. Podobno kot Lebannon. Bi bila pa oba na lestvici Top 09, ako bi jo osvežil.

Incendies sem videl pred časom, zelo zelo dober film, se strinjam. Želel sem ga dati zraven, pa je potem pretehtala odločitev, da je prav, da se pojavi komedija leta, Four Lions. Je pa zagotovo na lestvici 10 – 20 :D Je pa tudi res, da ga želim še enkrat videti in takrat bom o njem tudi kaj več napisal.

#5   filmoljub dne 16.06.2011 07:10

Sem bom pa še jaz usajal :D in na lestvico NAJ 10 leta 2010 dal še tega.

#6 paucstadt  paucstadt dne 16.06.2011 20:31

Jap se strinjam!

#7   Bo dne 18.06.2011 14:27

Meni je pa True Grit sedel veliko bolje kot verzija z Waynom. Zgolj kopija, ne bi rekel, veliko bolje posnet po moje, casting dekleta nedvomno bolj posrečen pa kavbojcev tudi, pravi, trd vestern, kjer pritiče, predvsem me je presenetila raven humorja in nabritosti. Damon in njegova karabinka pa to.

Bi ga dal na moj Top ‘10 (nobel naslov, Pauc!) oziroma ga bom dal, še gledam in razvrščam. Saj potem, ko bojo komu všeč Meek’s Cutoff, The Debt in še kaj, in bi jih rad uvrstil, bo naredil, točno kaj?

#8   cheap customized jerseys dne 22.06.2011 11:34

I like it very much, thank you.

#9   redcock dne 30.11.2011 13:03

Sam bi na lestvico obvezno dodal “Tropa de elite 2″.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !