Oskarji 11

Pa je prišel ta večer, ko bodo podelili najprestižnejše nagrade v svetu filma, nocoj gre že za 83. podelitev. Lani so po mnogih letih ponovno v kategorijo najboljšega filma uvrstili 10 filmov in tudi letos je temu tako. To sicer ničesar ne spremeni, je pa res, da nekateri filmi pridejo do dodatne publicitete, ki bi jo sicer težko dobili. To štejem v dobro, ampak hwoodski pogled stežka seže preko meje. Hiter pregled mi pravi, da imamo letos boljšo letino od lanske in prav nestrpno pričakujem komu bodo letos naminili zmago. Kot vedno imam svoje favorite tudi sam in spodaj bom razkril kako bi kipce v najpomembnejših kategorijah podelil sam, ako bi imel to možnost, za zabavo pa bom pripisal tudi verjetnega zmagovalca, pa da vidim koliko so oskarji tokrat predvidljivi.

And paucstadts oscar goes to:

Best Motion Picture of the Year

Uf… Kot rečeno, letos se mi zdi precej zanimiv in kvaliteten izbor. Vseeno bi se jaz odločil za drznejšo izbiro in bi za najboljšega razglasil kar Nolanov Inception. Zakaj pa ne? Sem bolj sci-fi frik in konvencionalne drame me ne prepričajo tako močno. Blizu, blizu je Black Swan, klinc, za Inception se odločam res zgolj zaradi futurističnega pridiha. Vseeno Inception skoraj zagotovo ne bo zmagal; menim, da bo to Fincherjev The Social Network, blizu mu je verjetno The Kings speach, vse ostalo bi bilo kar veliko presenečenje.

Best Performance by an Actor in a Leading Role

Cel svet se klanja Colinu Firthu, ki v vlogi kralja z govorno napako naravnost blesti. Klanjam se mu tudi sam. Izvoli kipec, Firth, preden ga vzame Briges. Menim, da bo isto storila tudi akademija.

Best Performance by an Actress in a Leading Role

Tudi tu je razplet nemara znan vnaprej. Težko, da bo katero dekle lahko premagalo Natalie Portman. Odlična je. Menim, da prave konkurentke niti ni in bo akademija istih misli.

Best Performance by an Actor in a Supporting Role

Po mojem mnenju letos najbolj ostra konkurenca. Vseeno iztopata dva. Geoffrey Rush in Christian Bale. Ker je Bale naravnost odličen in Rush nekaj podobnega že hrani doma, je tu moja izbira v prid Balea. Kaj bo dorekla akademija si pa ne upam trditi. Vseeno menim, da jih bo telesna metamorfoza Balea prepričala.

Best Performance by an Actress in a Supporting Role

Tudi tu je ostro, napeto in nepredvidljivo. Vse so dobre, kaj dobre, odlične! Nazadnje me je prepričala mlada Hailee Steinfeld v filmu True Grit, kjer brez problema jezika starosti Bridgesu. No, sam bi razveselil Melisso Leo. Kaj bo naredila akademija nimam pojma, nekako pa se mi zdi, da je najbližje zmagi Bonham Carterjeva.

Best Achievement in Directing

Meni vedno najzanimivejša kategorija. To, da ni Nolana je klofuta vsem. Brata Coen in Aronofsky so po mojem mnenju daleč pred vsemi in sam bi si pogrizel vse nohte ako bi moral odločati. Vseeno naj še enkrat več poudarim, da me je Aronofsky letos prepričal do dna in še naprej. Tudi brata Coen sta spet v elementu. Žal bo šla akademija najverjetneje v drugo smer, proti Fincherju, morda Hooperju.

Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen

Inception, doh. Kompleksno in sveže. Kaj menijo tisti, ki odločajo? Verjetno kar Kraljev govor.

Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published

Če bi jaz, potem bi verjetno slavil True Grit. Ker bodo oni, bo najverjetneje The Social Network.

Best Animated Feature Film of the Year

Toy Story 3 in Toy Story 3.

Best Foreign Language Film of the Year

Nisem videl niti enega, vem, sram me je in se že kaznujem. Menim, da bo zmagal Biutiful.


V ostalih kategorijah držim pesti za trio Inception, Black Swan in True Grit, tudi The King speech si zasluži nagrade. Upam in želim si, da gredo nagrade v prave roke in da ne bo preveč monotono vse skupaj, torej, da ne bo Hooperjev Kralj pobral glavnino, ostali pa bodo stegovali roke po drobtinah… Prej je veljalo, da je The Social network močan, sedaj se zdi, da je Kraljev govor močnejši, bo kot pred leti Crash, slavil kdo tretji? Vse bo znano čez nekaj ur…

Za pokušino pa:

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

  • Share/Bookmark


2 komentarjev ↓

#1   t-h-o-r dne 28.02.2011 23:53

letos bojo dali pomojem fincherju

čeprav za ne-tako-zelo-dober film, kot nekateri drugi njegovi

(podobno, kot je bilo z boylem)

#2   t-h-o-r dne 1.03.2011 13:11

meh, rahlo razočaranje :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !