Patroni 26

Zadnje čase ne vidim več toliko filmov kot bi si jih želel. Preprosto ni časa in vedno pride kaj vmes. Ampak ravno danes sem si priskrbel Pennov Bonnie & Clyde (1969) in komaj čakam, da si ga ponovno ogledam. O njem bom pisal, preprosto moram, saj ga na svoji lestvici top filmov štejem kar visoko. Misel na mlado Faye Dunaway pa mi že sedaj pričara ene take prijetne občutke.  Prav tako je v istem paketu prišel tudi Favnov Labirint (2006) na katerega me zadnje čase spominjajo iz vseh koncev in krajev. Tudi ta film sem že videl in tudi tega štejem precej visoko, zato si ga želim videti še enkrat. Ravno sedaj pa sem ujel, da bodo na komercialni televiziji v naslednjih dneh zavrteli celotno Lord of the rings trilogijo. Težko se bom uprl, težko. Sploh sedaj, ko je potrjeno, da bodo kmalu začeli s snemanjem Hobita, režije se bo lotil sam Peter Jackson. Definitivno film, ki ga precej težko pričakujem. Ampak do tedaj bo preteklo še  mnogo vode in čas bo treba zapraviti drugače. V tem trenutku me najbolj vleče k ogledu Boylovega 127 ur, precej me zanima The Social Network in pa nadaljevanje filma Wall Street, priznam. Ampak še prej moram, preprosto moram videti že kultni no-budget  projekt Monster, ki ga močno priporoča kolega Cyco. Sline mi je pocedil tudi kolega filmoljub z Muho, medtem ko me toplo-hladne ocene filma Piran/Pirano niti ne presenečajo preveč.

Patroni 26:

I love you Phillip Morris (2009) – Pa… Tako – tako, toplo – hladno. Ima svoje trenutke, ki pa jih je žal premalo. Spet tipična komedija, ki ji ni vredno namenjati preveč prostora.

Karate Kid (2010) – Videl zato, ker sem ga moral. Brez presenečenj, tipično popkorn sranje, ki je sam sebi namen. Zakaj Karate kid, ko pa ima glavno besedo kung fu? Zakaj temnopolti otrok na Kitajskem? Globalizacija in napad kapitalizma? Zakaj vsi kitajci odlično govorijo angleško? Propagandni material, ki turiste vabi na Kitajsko in čisto nič drugega.

The Canyon (2009) - Pred dnevi sem pisal o filmu Frozen, ki ima dobro idejo in slabšo izvedbo. The Canyon je podobnega testa. Par se izgubi sredi famoznega Grand Canyona in postane živi obet okoliškim volkovom. Srhljivo! Gre ti pod kožo! Konec idealen in hudičevo krut. Pogrešam dobro igro in režijo. Vseeno ga lahko priporočim.

Jumper (2008) – Scifi, ki bi ga moral sprejeti z navdušenjem, a temu žal ni tako. Trd, okoren, privlečen za lase. Ok, tip lahko menja lokacije, ok znajde se sredi starodavne vojne. Zakaj tu mešati romantiko? Ideja me je pritegnila, izvedba odvrnila. itivi

Nothing (2003) – film režiserja znamenite in kultne Kocke. Spet zelo vabljiv opis, ampak film je velik obup. Težko sem zdržal do konca. Bizaren in neumen, glavna protagonista pa štejem med bolj moteča v vsej moji karieri gledalca. Ne priporočam niti malo. itivi

The Rocker (2008) – uf, še večji idiotizem od zgornjega. Tale film pa nisem uspel pogledati do konca in to je eden redkih, ki sem ga po dobri polovici ugasnil in odvrgel kolikor hitro sem ga lahko. Brrrr… itivi

Roma, citta aperta (1945) – poglejte letnico, že to kliče k ogledu. Režija Roberto Rossellini. Klasika. Italijanski neo-realizem je fantastičen in rad ga imam. Temu filmu se leta precej poznajo, ampak to mislim v pozitivnem smislu. Prava zapuščina, ogled le posvečenim. itivi

Splice (2010) – sem mislil pisati več, pa si po mojem mnenju preprosto ne zasluži. Ok, saj ni slab, recimo da ni. Je dovolj pogumen, pove nekaj o starševskem odnosu, nekaj o neprimernem seksu, ima nekaj dobrih nastavkov, ki lahko peljejo v težke filozofske debate. Ampak motila me je atmosfera. Motil me je Adrian Brody. Nepopoln film, ki potenciala ne izkoristi do konca. Morda v nadaljevanju, ki je pravzaprav tu.

Four Lions (2010) - prijeto presenečenje! Lahko zapišem celo, da gre za naravnost odličen film, ki se na sproščen in hecen način loti terorizma. Sveže in nujno. Razplet je odličen, cel film premore kup dovtipov, ki se jih velja zapomniti. Priporočam!

Besedo ali dve pa lahko namenim tudi Jonasovim Prepisanim. Zame osebno izjemno delo, nekaj kar je Slovenija naravnost potrebovala. Intrigantno, lucidno, navdihujoče, pikantno, preprosto rečeno ima jajca. Veselim se zaključka in pozdravljam celotno izvedbo. Kudos!

  • Share/Bookmark


13 komentarjev ↓

#1 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 23.10.2010 00:58

Bonnie & Clyde, klasika za vedno. Muha, hudičevo dober rumejk, ki preseže celo prav tako odličen original. Phillip Morris je sranje od filma. Karate Kid ni napačen, a original je boljši. The Canyon je navdušil tudi mene, ne tako kot Frozen, a vseeno zelo dober film. Jumper tudi mene pušča hladnega. Splice je dejansko slab film. The Rocker pa je mene zabaval, pa še glavni igralec mi je faca totalna. Four Lions je hudičevo smešna in izvirna komedija. Nad Prepisanimi pa sem navdušen tudi sam.

#2 paucstadt  paucstadt dne 23.10.2010 01:03

Izok, po dolgem času :) Lepo, da se strinjava v vsem!

#3   LTuva dne 23.10.2010 23:37

Ne, ne, ne, se ne strinjam, površno pogledano! Phillip Morris, Splice … In zagovor? Atmosfera?? Igralec?? En, ki zares zna igrati. V filmu, ki je narejen, kot se pravi. Dajmo, bolje se potrudita. Vsekakor pa mora veljati, da NI lepo, če se človek strinja z Iztokom, toliko bolj v vsem. Lepo. Prosim.

#4 paucstadt  paucstadt dne 24.10.2010 09:19

:) tole o Iztoku, hahaha. Ne vem, morda sem pri Splice res kaj spregledal, ampak overall je zame strel v prazno. Ni me prepričal, ko sem ga gledal, nisem vedel kaj na iščem, da mi bo ok. Povej zakaj je tebe prepričal?

#5   LTuva dne 25.10.2010 11:35

Pameten je, kar se tiče genetike, ne boji se biti pameten, v tem je kar poglobljen, avtor je stvari preštudiral. Zakaj me je prepričal, hm, pač dobro sestavljen, vse sestavine na nivoju, dokončali pa so me razni detajli, kot tista stvora na začetku, ki na predstavitvi sponzorjem priredita krvoločen spopad. Za tisto je šel po moje lep del proračuna. Vredno vsakega centa.

#6   LTuva dne 25.10.2010 11:38

Aja, točno, Gartner — je pa kekec. Ne bi videl pametnega in frajerskega filma, če bi se spremenil v slona in mu stopil na ekran. In kar se tiče Splica, si malo tudi ti. ;)

#7 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 25.10.2010 23:44

No, no, Tuva, da se ne boš razpočil od teh silnih metafor. Jebat ga, midva s Paucem v teh dveh filmih nisva videla slona, ti pa si iz muhe naredil slona. Jebeš dobro genetiko, če zadaj nima dobrega filma. Glede Morrisa, tako slabe igralske kreacije od Carreyja še nisem videl. Bljak.

#8   LTuva dne 26.10.2010 00:02

Ah, ne, pride kar samo od sebe, ko te tako malo opazujem, kako daješ v nič en pameten in frajerski film za drugim, nazadnje recimo tisti nesrečni Pi. Sploh ne, da bi se naprezal, brez skrbi.

#9 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 26.10.2010 00:50

Ne posplošuj, ni potrebe, nisva stara pet let.

#10   LTuva dne 26.10.2010 14:16

Mislim, da ni tako preprosto, mislim, da zares ne moreš tako bežno odpraviti kritik. Ali občutek za film imaš ali pa ga nimaš. Ti kar naprej dokazuješ, da imaš nekakšnega takšnega adolescentnega. Še kar dober najstniški recenzist si, prav? Se razumeva, lahko živiva zdaj naprej v miru?

#11 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 26.10.2010 23:31

Raje sem najstnik kot tečen star dedec, kar vidim v tebi. Pomladi se, Robert, skrajni čas je, saj vendar nisi star 70 porka madona. Začni filme gledati kot Peter Pan ne pa kot jeben zagrenjen cinik, ali še bolje, kot fahidiotski matematičar in fizičar, boš veliko več videl in veliko bolje precenil.

Dokler ti bo Phillip Morris presežek, si na slabi poti, ko pogruntaš, da je drek od filma, pa se bova pogovarjala dalje.

Do takrat pa lahko živia v miru, no ja, dokler ne boš mojega mira spet skalil ti ali še kak drug zajeban pokrovitelsjki nergač, ki misli kako zelo pameten je, če je v lajfu videl tisoč filmov in spisal sto recenzij.

#12 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 26.10.2010 23:34

Robert, ne me jebat, resno. Nimaš potrebnega pedigreja. Štefančič, Maltin in Ebert me lahko, ti si prezelen, da bi me lahko.

Zdaj pa mir.

#13   LTuva dne 27.10.2010 00:33

zmenjena, pozdravi Štefančiča in druščino, povej jim, da bom imel zdaj več časa zanje, saj bom nehal najedati tebi

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !