Ta mesec, ta čas…

Oh, kako ljubim ta čas. Čas čiste ljubezni in romantike. Čas svetovnega prvenstva v nogometu. En mesec me ni na spregled, prikovan sem pred tv sprejemnik, se vidimo kasneje. Svetovno prvenstvo v nogometu je poseben dogodek, večji od vseh ostalih. S svetovnim prvenstvom v nogometu se žal ne more primerjati nobena druga stvar. Pika. Prvo prvenstvo, ki sem ga spremljal pri vsej svoji zavesti, je tisto iz ZDA leta 94. Takrat me je ta dogodek prevzel in od takrat vsakič znova odštevam dneve do začetka naslednjega. Leta 94 so slavili brazilci, prvič brez Peleja, prvič po 24 letih. Takrat z nepremagljivim dvojcem Romario – Bebeto. Včasih, ko mi misli odtavajo stran, se kar stresem ob dejstvu, da imam v spominu praktično vse zadetke tega prvenstva, da vem precej informacij takole na pamet. Takrat sem kot desetletnik res prvič zadevo spremljal analitično in statistično, si zapisal vsak rezultat in podobno, ampak, da me bo to spremljalo tudi čez 16 let si pa res nisem mislil. Kakor koli, od takrat so mi brazilci vedno blizu. Zato na svet. prvenstvo iz leta 98 gledam z nekim grenkim priokusom, pa čeprav vsa čast in večna slava znamenitemu Zidaneu, ki je v tistem finalu čaral in pričaral francozom prvi naslov. Vseeno me nemoč in obup Brazilije še danes skeli. Takrat seveda niti pomislil nisem, da lahko na takem dogodku kdaj zaigra tudi slovenska reprezentanca, spomnimo se teh kvalifikacij… No, ampak vmes se je veliko spremenilo, pisala se je slovenska nogometna pravljica in SP 2002 gre v zgodovino, kot prvenstvo na katerem je prvič med elito nastopila tudi naša državica. Joj, kakšno veselje… Ne za dolgo, veselje se je kmalu spremenilo v žalost in obup. O famoznem prepiru nima smisla pisati, klavrn nastop naših in trije čisti porazi. Takrat smo in so menili, da Slovenije na svetovnih prvenstvih ne bo nikoli več.  Prvaki so še petič postali brazilci, tokrat na krilih Ronalda, Rivalda in Ronaldinha. Lepo jih je bilo gledati. Nato je bila Nemčija 06 in Zidanova glava, ki je namesto žoge zadela prsi italijanskega umazanca Materrazzija. Kakšen zaključek izjemne kariere, to je bil šok, še danes se dobro spominjam tega finala. Začel se je odlično, Zidane je mojstrsko zadel penal, kmalu je vrnil umazanec Materrazzi, tekli so podaljški, nato pa bum. Najznamenitejši udarec z glavo v zgodovini nogometa. Penali in zmaga Italije. No ja, razplet mi ni bil najbolj po godu, ampak to prvenstvo gre v spomin po izjemnem nogometu in hitrem slovesu Brazilije, ki naj bi takrat nastopala s takoimenovanim dream teamom. Štiri leta so mimo in SP je spet tu, in pozor, po samo osmih leti spet s slovensko udeležbo! Da sem lanskega novembra po zmagi nad Rusijo dobesedno znorel od navdušenja, mi tu ni treba pisati, lahko pa zapišem, da tako vesel verjetno nisem bil še nikoli.

Svet. prvenstvo je že dodobra štartalo, prvo tekmo so odigrali tudi slovenci. Težka, trda tekma, vredna svet. prvenstva. Lahko povem, da sem ves čas verjel v zmago slovencev, pa nisem znan kot kakšen ultra optimist. Ampak nekaj mi je govorilo, da naši, ako bodo pravi, te tekme ne morejo izgubiti, enostavno ne. Tako so svetile zvezde in tako se je dogodilo. Ta ekipa je zrela, bolj kot si vsi mi mislimo. Verjamem, da bomo nevarni tudi proti Američanom, ki noro tečejo, in prosti Angležem, ki pa imajo tako ali tako vedno probleme, bolj sami s seboj kot z drugimi. Zatorej, Slovenija gre naprej!

In sedaj, ko z enim očesom gledam skozi okno in poslušam navdušeno hupanje avtomobilov, spoznavam, da je nogometna evforija dokončno prevzela vso Slovenijo. Evo, sedaj smo pa pravi narod, prava nacija! Nacije sestavlja in skupaj drži nogomet, narodna čustva se najbolj prebudijo ob nogometu in dokler tega neka država nima, toliko časa ne gre za pravo tvorbo. Slovenija je bila dolgo mlačna do nogometa, po prvi pravljici so se ta čustva prvič prebudila, a bila so še nekoliko plaha in sramežljiva, sedaj sramu ni več. Nogomet seveda ni le igra, je vojna, je emocija, je življenje. In v življenju je lepo zmagovati!

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark


0 komentarjev ↓

Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !