Top `09

Ko pomislim na filmsko dediščino, ki jo je zapustilo leto 09, mi seveda najprej v misli skoči Tarantinov eksces Inglorious Basterds. Pred dnevi sem si ga ponovno ogledal in še vedno trdim, da je to film, ki je vreden večnega čaščenja. Film, ki zabava kot le malokateri, film ob katerem pravi filmofil uživa do zadnje kaplje znoja ali krvi. Lovec na žide, Landa, mi ne gre iz misli, nekaj podobnega kot v letu 08 Ledgerjev Joker ali pa hladnokrvni morilec iz No country for old men, leto 07. To so dobri liki, ki se vgnezdijo v misli in nato obstanejo s teboj nekaj naslednjih dni, tednov, mesecev. Drugi film, ki mi kaj hitro vskoči v mimobežne misli je seveda Avatar. Velik film, eden redkih, ki me je v zadnjih letih dvakrat zvabil v kino. Megalomanski projekt, ki je pokoril svet, ne pa tudi oskarjev, kar se mi zdi prav, vendarle morajo oskarji obdržati nek nivo in če ga niso pri Bullockovi, je prav, da ga vsaj pri kategoriji naj filma. Vseeno Avatar nosim v srcu, užival sem. Pa tretji? Tu se stvari začnejo zapletati. Za zdaj sem se nagnil k odličnemu Preroku. To, da ni dobil tujejezičnega oskarja je le še en dokaz kako dober je, za oskarje pač predober.

V preteklih 15 mesecih sem videl okoli 80 filmov z letnico 09, kar seveda nosi neko težo. Žal je od tega velika večina hwoodske oz. zahodne produkcije, videl sem tudi nekaj latinsko ameriških filmov, nekaj evropskih, sem pa povsem zanemaril azijsko filmsko zakladnico, česar me je vsaj malček sram, obljubim, da bom izgubljeno nadoknadil. Priznavam, da tiste medijsko manj znane in bolj skrite, da ne rečem eksotične filme, težje sledim, včasih sem jih bolj. Ampak že bežen prelet bloga Odvisneža od neodvisnih ponuja kup tovrstnih naslovov, priporočam v pregled. Morda se bo nad spodnjo lestvico kdo pritoževal, morda mi bo kdo kaj oporekal. Naj take zatrem že na začetku in pojasnim, da je spodnja lestvica povsem subjektivna, sestavljena za osebno evidenco, seveda bolj za zabavo kot kaj drugega. Zavedam se, da tovrstno razvrščanje nima nekega večjega pomena, niti veljavnosti, glede na to, da vendarle nisem videl “vseh” filmov z letnico 09. A vseeno si drznem, Paucstadt in njegovih Top 10 2009:

1. INGLORIOUS BASTERDS (itivi)

2. AVATAR

3. UN PROPHETE

4. THE ROAD

5. SIN NOMBRE

6. IN THE LOOP

7. AN EDUCATION

8. WHERE THE WILD THINGS ARE

9. MOON

10. FANTASTIC MR. FOX

  • Share/Bookmark


10 komentarjev ↓

#1 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 14.03.2010 23:45

Where the Wild Things Are še nisem videl, od ostalih so vsi dejansko dobri, razen Un Prophete me ni prepričal, več kot strinjal pa bi se za Fantastic Mr. Fox, Sin Nimbre in In the Loop. Nimava tako različnih okusov kot se morda zdi :)

#2   Boris dne 15.03.2010 09:37

A si sploh gledal film od Bullockove?

#3   cosmopapi dne 15.03.2010 10:16

Tudi jaz se skoraj v popolnosti strinjam, da si naštel same odlične filme. Odštel bi le Where the Wild… in An Education, ki sta mi bila nekoliko preveč povprečna. Se pa zavedam, da je takšno ustvarjanje lestvic zelo neprijetno delo, saj imaš občutek, da si vedno nekoga izpustil, ki si tega mogoče ne bi zaslužil. Če pa želiš probati z vsaj enim azijskim, pa ti toplo priporočam korejca Madeo, kateri se bo pri meni znašel na drugem mestu takšne letne lestvice.

#4   filmoljub dne 15.03.2010 13:43

Zaenkrat gledal 1., 2., 4. in 5. :) Trije opisi so na mojem blogu, Sin Nombre pa me je po vsej verjetnosti navdušil za spoznanje manj kot tebe. Preveč naturalistično in premalo prelomno, dokaj povprečna fabula, glavni liki se me niso tako zelo dotaknili kot npr. v odličnem Božjem mestu, dramaturgija veliko bolj premočrtna kakor v kompleksni Gomorri, dejanja in motivi protagonistov pa premalo utemeljeni. Drži pa, da sem ga videl samo enkrat. Morda me v drugo bolj prepriča.

#5 paucstadt  paucstadt dne 15.03.2010 19:48

@Boris: Sem gledal. Nič ne rečem, seveda je šla preko svojih meja, a moti me, da akademija vsakič pade na kolena, ko ena mainstreamovska dečva odigra eno pametno vlogo. Spisek je dolg, zato naj izpostavim le zadnje: Whiterspoon, Roberts. In ja, vseeno trdim, da ta vloga ni bila najboljša v preteklem letu.

#6   Insomniac dne 20.03.2010 22:58

No ja, Barabe so ok, se je pa treba 100% strinjati s Simono Rebolj, ki pravi, da si greš lahko takoj po ogledu naprej manikirat nohte ali pa pač pozabiš nanj. Drugi ogled filma je bil (vsaj zame) zelo dolgočasen, kar se mi redko zgodi pri res dobrem filmu.

#7   Tadej dne 28.03.2010 23:08

Kaj pa 500Days ?!?!?

#8 paucstadt  paucstadt dne 28.03.2010 23:36

Jp, zelo dober film, se strinjam. Pač ne za mojih top 10, ampak blizu.

#9   tadej dne 1.04.2010 12:03

Sory če sem preveč pikolovski, ampak zakaj potem daš Moon-u oceno -Močno priporočam, 500 days pa dobi Močno priporočam +, kljub temu pa ni na lestvici ….mi ne gre skupaj ?!

#10   Paucstadt dne 1.04.2010 18:18

Res si pikolovski. :) Takole, to koliko jaz določen film priporočam in koliko ne, v bistvu nima neke prave teže. Tudi če bi jih ocenjeval numerično ne bi ravno pomenilo, da je neki film, ki ima oceno 5 boljši od tistega, ki ima 4. Letna inventura oz. top leta ni sestavljen le na podlagi koliko jst določen film priporočam, ampak kakšen vtis ta film pusti kasneje. Recimo, filma Moon se odlično spominjam, ideja, forma, občutke, ki sem jih bil deležen ob ogledu še vedno prepoznam, medtem, ko pri 500 days morda spomin ni več tako svež, pa vem, da mi je bil odličen film. Pa vseeno, kar močno priporočam velja za odličen film, kaj manj priporočam pa za manj odličen film. Ampak to z letno inventuro nima tako močne povezave kot se morda na hitro zazdi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !