Avatar (2009)

Je že prav, da tudi filmski svet vsakih nekaj let doživi pravo malo razodetje. Nov preskok, nov mejnik, novo prelomnico. O tem se je govorilo že dolgo, vsi so čakali na premiero najdražjega filma vseh časov, za katerega so porabili res vrtoglavih 300 milijonov dolarjev. Bolj se je bližal datum premiere, bolj smo postajali živčni in nervozni. Bomo po ogledu tega spektakla res popadali na hrbet in le še nemo buljili v platno, ter pri sebi, nekako v duši, ugotavljali kaj smo pravzaprav videli, smo bili priča novemu prihodu mesije ali pa le medijsko pripeljani žejni čez vodo? Bomo po ogledu sploh še lahko zatisnili oči in se vrnili na stare tirnice, ali pa bomo navdahnjeni s podobami, ki nam jih je v spomin vtisnil veliki mož na režiserskem stolčku, od odjavne špice naprej strmeli le še k popolnosti in kolektivno na grmadi sežigali vsa dosedanja filmska dela? Bomo po ogledu Avatarja še normalno delovali? Na ta vprašanja bom v tem spisu še odgovarjal. Dejstvo je, da že dolgo, res dolgo ni bilo filma, ki bi v takem obsegu dvigal medijski prah, ščuval našo domišljijo in, nenazadnje, vabil k ogledu. Pa naj takoj sedaj tu pripišem, da sem bil nad projektom skeptičen od vsega začetka, od prvih novic, prvih enot budgeta, do prvih trailerjev. Je že tako, da veljam za enega zadirčneža, ki redko kdaj spusti kaj res revolucionarnega k sebi, zadirčneža, ki ne verjame, da ga lahko sploh še kaj navduši, zadirčneža, ki se mu ob pogledu na budget in dejstvo, da je v filmu le 40% pristne akcije, ostalo pa le plod specialnih efektov, obrvi nerazumljivo namrščijo, pogled pa razkrije žalost in obup, češ kam gre ta svet. Za zadirčneža, ki raje trikrat pogleda film iz 50ih, kot novodobno high tec odisejado. Pa se sedaj lahko le nežno lopnem po glavi, ti zadirčnež ti, in od sedaj naprej začnem sprejemati vse kar veter prinese, namreč tako bridko se pa že dolgo nisem zmotil. O Avatarju se je govorilo 10 let. Naposled, po težkih produkcijskih mukah in tehničnih izumih, smo ga vendarle dočakali. Smo popadali na hrbet? Težko rečem za ostale, sam zase lahko rečem le to:”Sreča, da imajo sedeži naslonjala.”

Kot vsi že veste je film režiral James Cameron. Izjemen vizionar, izjemen filmar, ki vedno strmi k popolnosti. Njegova prejšna dela povedo vse, vsi so v svojem času veljali za tehnično čudo, a kar je meni najpomembneje, Cameron je eden redkih, ki uspe akcijski ringelšpil zaokrožiti v smiseln dramaturški lok. Tako ne gre spregledati prvega Terminatorja, vesoljske odisejade Aliens, podvodne odisejade The Abyss, pa T2: Judgement day in najdonosnejšega filma vseh časov, Titanic. Naslovi, ki govorijo sami zase. Po Titanicu se je Cameron umaknil. Snemal je dokumentarce, ampak tako za dušo, vmes pa ves čas pilil novo tehniko, izumljal nove smeri in se pripravljal na nov pohod. Tu ga sedaj vidim kot Kubricka, namreč tudi Kubrick je enkrat ugotovil, da za naslednji projekt nima vseh sredstev, ne finančnih, pač pa tehničnih. Zato jih je moral na novo izumiti, če je želel posneti svoj ultimativni film. Enako je s Cameronom. Če je želel svojo vizijo prenesti na platno, je moral na novo izumiti določene stvari, vključno z dodelano 3D tehnologijo. To mu je uspelo. Tehnično gledano je film izjemen in ne najdem besed s katerimi bi svojo fascinacijo opisal. Kar je najvažneje, Cameron nas ne izgubi, niti nam ne zmeša glave s celotnim dogajanjem. Pri njem se vedno ve kam in kako zadeve tečejo, vedno se ve kdo napada, kdo se brani, kdo je levo, kdo desno itd… Velikokrat vidimo filme, kjer so efekti sami sebi namen, kjer so efekti le zato, da se režiser važi z njimi, Cameron ne. Michael Bay se mu lahko le prikloni in počaka na dovoljenje, da se lahko ponovno dvigne, medtem ko Peter Jackson Cameronu lahko plača kakšno pivo in povpraša za nasvet ali dva.

Fabula in rdeča nit sta verjetno znani. O tem sedaj tu niti ne bi izgubljal energije in prostora. Bom pa kar takoj okrcal tiste petičneže, ki se zmrdujejo nad vsebino, češ da je prazna, klišejska in že videna. Seveda je, je kdo res poleg tehnične inovativnosti pričakoval Shakespeareovsko dramo in polnost likov? Pa vseeno trdim, da je zgodba pristna, poučna in zabavna, zagotovo se jo da razčlenjevati in analizirati. Pomembnih in debate vrednih je več točk, sam sem se osredotočil nekako na tri; okupacija zaradi dobička, upor proti svojim zaradi moralnih nazorov, povezanost avtohtonih prebivalcev z naravo. Te tri prvine se mi zdijo odličen odsev današnjih družbenih razmer. Cameron je mojstrsko nastavil ogledalo, se bomo prepoznali? Avatar je toliko protivojni film, kot je okoljevarstveno naravnan. Ta dva segmenta sta močna in ta dva morata prevladati pri analizah, upam, da bosta dosegla svoj namen. Tudi upor proti svoji rasi v branjenju druge, je zanimiva sporočilnost, ki nam jo ustvarjalci servirajo. Vendarle ima človek tudi čez 150 let svoj um, svojo voljo, ki se upre zaradi moralnih in etičnih razlogov, to je lepo vedeti. Pravim tako, če so nam pred 10 in več leti žugali katere filme naj si ogledamo za boljšo dojemanje narave kot take, ter nam predavali kako so indijanci znali živeti v skladu z naravnimi zakoni, je prav, da se bodo nove generacije tega učile drugje. Je Cameron z Eywo ciljal tudi na religiozni podton? Da, a sam Eywe ne vidim kot Boga, ki ga riše katoliška vera, ampak kot Naravo, tisto silo, ki res skrbi za nas. In ko Eywa na pomoč pokliče res vse prebivalce Pandorre, sem ganjen.

Nekateri kadri so tako vrhunsko predstavljeni, da se šele kasneje zavem, da imam že nekaj minut kot mlado dete odprta usta. Lepota in živost, ki ju pričara Pandorrin ekosistem, je nekaj najlepšega kar sem zadnjih nekaj let videl na filmskem platnu. Ampak predvsem so mi všeč izjemni kadri oz. sekvence, ki kažejo izjemno režiserjevo vizijo. Epsko, dramatično, vrhunsko. Nekatere sekvence, ki so tako popolne in polne detajlov, lahko mirno proglasim za izjemno cineastično izkušnjo. Za prave analize določenih detajlov je potrebno film videti večkrat, a kaj mi sedaj najbolj pade na misel je prvi let Neydiri s svojim dino-ptičem in zadnji spopad z polkovnikom Quaritchem. No, momentov, ki mi še danes skačejo pred očmi je veliko, na splošno lahko rečem, da me je režija in montaža prevzela do skrajnih meja in kaj podobnega že dolgo nisem videl. Epsko, vrhunsko!

Film kot celota deluje, o tem ni dvoma. Dramaturški lok je spretno nastavljen, gledalec se ne more izgubiti, pa čeprav tam na sredini Sully kar pogosto skače iz avatarja v svoje telo in se že pošteno krhajo odnosti med vojsko in znanstveniki. Film je ves čas v pogonu, a pozor, začetek je hipnotičen, počasi se kotali, mozaik se počasi sestavlja. Čim Sully prvič skoči v modro telo, je akcija non-stop. Film se le še redko umiri, a ko se, je to balzam. Igralski ansambel je dobro izbran. Sam Worthington je kot svež obraz prepričljiv, Stephen Lang kot nori polkovnik izjemen. Ostali so tu, a jih ne vidimo, vključno s Sigourney Weaver, ki ima svoje dobre momente, a do izraza žal ne pridejo. Pri takih velespektaklih moja ušesa vedno lovijo tudi glasbo, zvočne učinke, sinhronizacijo. Vse seveda štima, kapo dol. Podatek da so ustvarjalci izumili nov jezik, podobno kot za potrebe Lotr sage, ki zajema do 500 besed, pa le še dodatno priča o tem za kakšen projekt gre.

Avatar ni le film, je dogodek. Je dogodek, ki je vreden več ogledov. Sam ga bom zagotovo videl še enkrat. Drugič bom oprezal samo za režijo, samo za vizualnimi dobrotami. Nekateri ga primerjajo s Star Wars, zaradi tehnične inovativnosti se ve. Ne vem, sam Star Wars nisem doživel v kinu, že tako sem precej mlajši in me SW zares zares ni nikoli pritegnil. A če je SW takrat premikal meje vizualnosti, jih Avatar premika danes. Avatar je nadfilm, ki je tako velik, tako mogočen, tako temeljit, da je vprašanje kdo ga uspe preseči. Izjemno! Dvanajst letno čakanje se je splačalo.

Močno priporočam +

*op.a.: Film sem videl v 3D. Prvič sem katerikoli film videl v 3D. Do nedavnega sem bil, zadirčen kot omenjeno zgoraj, do tega skeptičen, tega nisem želel sprejeti. Sedaj ne vem, če je pot nazaj mogoča. 3D je prihodnost in s Cameronom sem jo lahko prvič v popolnosti doživel.

  • Share/Bookmark


24 komentarjev ↓

#1   t-h-o-r dne 27.12.2009 18:55

pri takih filmih se res vidi razlika med raznimi michael bayi in tistimi, ki zares obvladajo

“Podatek da so ustvarjalci izumili nov jezik, podobno kot za potrebe Lotr sage,”

za LOTR si je jezik in slovnico v knjigah izmislil kar jrr tolkinen sam, ustvarjalci filma tem področju niso rabili storiti narediti ničesar :)

#2   Filip dne 27.12.2009 20:09

Super recenzija. Jutri si ga grem pogledat v LJ in potem poročam kakšen mi je bil.

#3 paucstadt  paucstadt dne 27.12.2009 20:09

No, saj nisem pisal, da so filmarji ustvarili nov jezik pri lotru, pišem le, da se je ustvaril ;)

#4 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 27.12.2009 20:40

Hm, glede vizualizacije se strinjam, glede širšega pomena tudi, glede filma kot celote pa ne, saj je zgodba tako zelo preprosta, da ne rečem prozorna in klišejska, da kar boli. Prav zato film ni mojstrovina, je pa vizualna poslastica, to pa. A nič bolj kot Gospodar prstanov, celo manj, tudi kar se domišljije tiče.

Gledeposebnih efektov pa bi si upal trditi, da ga presežejo drugi Transformerji.

Moja recenzija pa tukaj:

http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/12/22/recenzija-avatar/

#5 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 27.12.2009 20:43

Da ne pozabim, še boljši 3D je Beowulf, pa tudi A Christmas Story je krasen. Škoda da si zamudil tako prelomne in res krasne stvari. Morda ti je bil Avatar tako pretirano všeč tudi zato, ker je tvoja prva 3D izkušnja.

Sicer pa skorajda ne morem verjeti, da si šele konec leta 2009 videl prvi 3D.

Jaooo, kaj pa Žrelo 3 in Freddy’s Dead: The Final Nightmare pred leti? Niti tega?

#6   t-h-o-r dne 27.12.2009 20:54

“Da ne pozabim, še boljši 3D je Beowulf”

NIGGA PLEASE

ne vem, kako si ti gledal oba filma, ampak avatar je neprimerno boljši in bolj efektiven pri rabi 3d-ja

pri beowulfu so 3d uporabili samo zato, da sta v nas prileteli 2 puščici in nekaj dreves

pri avatarju pa se kot gledalec skoraj zliješ s pandoro

#7 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 27.12.2009 21:23

Thor, zlil bi se tudi brez 3Dja. To je finta, da je pri Cameronu 3D del zgodbe, ne pa želja po “šokiranju” gledalca. Po eni strani odlično, po drugi pa manjkajo prav tiste puščice in drevesa iz Beowulfa. Moje mnenje pač.

#8   Robert L. Tuva dne 28.12.2009 11:02

Po moje ni fer primerjati LOTR in Avatarja in postaviti LOTR visoko zgoraj, ker ima boljšo, daljšo, večjo zgodbo. LOTR je bil najprej velika knjiga. Kolikor mislim, da so filmi lepi in atmosferični, sami zgodbi za moje pojme niso nič dodali, ampak so vzeli, spustili, speštali, poenostavili … No saj, celo knjigo bi bilo še težje/že nemogoče posneti.

Avatar je Cameronova zgodba, ni priznan pisatelj, ni mojster dialoga in preobratov. Vendar je po moje vse solidno, na nivoju.

To je akcijski film in vizualno-tehnični spektakel. Kaj si torej mislite o tem, akciji in sliki? Izgubim utrip, ko ga kdo izmeri s kakšnim Beowulfov. Ni v istem ballparku, no.

#9 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 28.12.2009 12:19

Nihče ga ni primerjal z Beowulfom, le omenil sem 3D, zgolj to, nič drugega.

Reči, da je treba Cameronu odpustiti tako in tako zgodbo, ker ni priznani pisatelj, pa je naravnost bebasto, bi pa najel profije, če sam ni kos nalogi, a ne. A sedaj bomo pa razloge za slabe filme opravičevali z dejstvi, da nekdo ni to in ono ter da mu je treba odpustiti? Joj, kaka bedarija, res.

In da ne bo pomote, Avatar je krasen film, sam sem mu dal oceno 4, kar ni slabo in ga na veliko pohvalil v določenih segmentih. Ne morem pa ga kot celoto, za razliko od recimo LOTR, ki je name učinkoval veliko bol močno.

Če bi izbiral najboljši film Camerona, pa ga prav tako presežeta oba Terminatorja, True Lies, Titanic, Aliens in morda celo The Abyss. A poudarjam, na nek način je res edinstven, da mi ne bo kdo očital, da mi ni bil všeč.

#10 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 28.12.2009 12:44

Pa še nekaj bi dodal, imam občutek, da slabšalno govoriš o Beowulfu. Kaj pa je z njim narobe, da ga ne bi smel izgovoriti skupaj z Avatarjem? Meni je bil odličen, tako vizualno, kot tehnično, kot celota. Pa menim tudi, da je Robert Zemeckis prav tako vizionar in mojster prve klase. Enako odličen mi je A Christmas Story, če hočeš, tudi Polarni ekspres.

Sicer pa, je Avatar kaj drugega kot risanka in pravljica za odrasle?

#11   filmoljub dne 28.12.2009 12:45

Izčrpna in dobra recenzija ter tehtna utemeljitev. Tega filma si (še) nisem ogledal, a zdi se mi, da ni nihče pričakoval presežka v zgodbovnem in dramaturškem smislu – kvečjemu (predvsem) v tehnično-vizualnem. In ga je, kot kaže, zagotovo tudi dobil.

Cameron je, kot nekateri veste (drugi pa očitno ne) predvsem tudi scenarist in je razen za svoje filme zaslužen za marsikatero drugo zgodbo, pod katero se sam ni podpisal kot režiser. Zakaj naj bi bil “priznani pisatelj”, pa res ne vem. Primerjava Avatarja z LOTRom se mi zdi debilna.

#12   Robert L. Tuva dne 28.12.2009 13:05

@Iztok

Izi, Cameronu nisem nič odpuščal, samo film tako očitno ne daje v ospredje zgodbe, da jo je že skoraj brez pomena kritizirati.

Primerjava LOTR in Avatarja ni debilna, ne vem, zakaj bi bila. Oboje je fantasy. Zanimivo bi bilo primerjati tudi Golluma in Neytiri, igro, motion capture, čustveni učinek. Peter Jackson je napisal krasno zgodbo, svežo, dolgo, če za trenutek odmislimo, da je bila prej že knjiga. Cameron je prepisal kakšnega Dunea.

Marsikdo ga primerja z Beowulfom, tudi Iztok v komentarju številka 5. Najprej se primerja seveda 3D, motion capture, akcijo. Se mi ne zdi pošteno. Beowulf ima nekaj in your face učinkov, nek meč, sulico, veje, tu je 3D drugačen, najprej že drugače ustvarjen.

#13   filmoljub dne 28.12.2009 13:32

Kot rečeno, nisem ga (še) gledal, ampak ali ni Avatar sci-fi (moja opomba sicer ni letela nate)? Če prikazuje namišljene nezemeljske svetove, zato še ni fantasy. Potem ga gre bolj primerjati z Dune, recimo, čeprav ta je pa spet književna osnova.

#14 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 28.12.2009 17:35

Filmoljub, samo debil ne vidi možnosti primerjave LOTR in Avatarja. Tako kot debil i videl primerjave med Benjaminom Buttonom in Forrestom Gumpom.

Robert, še ena blesarija s tvoje strani v prvem odstavku. Daj no, a zdaj pa nekaj ne bomo kritizirali, ker ni v ospredju? Ja, potem pa naj nam dajo le prikaz kako so snemali vse te posebne efekte. Film je film in če je mojstrovina mora štimati vse. Tudi zgodba in dramaturgija. Po tej logiki bi lahko na veliko hvalil tudi Transformerje, kjer se tudi zgodbe ne daje v ospredje, a ne. Eh, ne lomi ga. Pa saj zgodba ni slaba, je povsem okej, le kot celota ne prepriča, vsaj mene ne, kaj naj. Saj sem pojasnil, da je 3D drugačen, da je le del zgodbe, ne pa želja po ugajanju. To je razlika, toda to ne pomeni, da ni tam boljši za nekoga, mar ne.

#15   Robert L. Tuva dne 28.12.2009 17:54

“Can we take this down a couple of notches please?”

Zgleda, bo box-office dovolj velik in bo nadaljevanje prišlo v poštev. As of December 27 … 600+ milijonov wordlwide. Bi bilo presenetljivo, če bi Cameron posnel dve nadaljevanji skupaj, podobno kot so zaključili Matrico?

#16   filmoljub dne 28.12.2009 18:16

Fartner: You talkin’ to me? Dej pomiri se, model, s tem nenehnim vlačenjem svojih infantilnih domislic iz naftalina (ki so itak namišljene) si že rahlo dolgočasen. Navadi se že na to, da mi vse, kar poveš in primerjaš in omenjaš, pomeni manj kot mnenje zadnjega debila pod soncem o čemerkoli.

#17 w33d  w33d dne 28.12.2009 21:11

Če je že bilo nekaj govora o primerjavi med Beowulfom, bi pa še jaz dodal košček svojih misli. Meni je bil Avatarjev 3-D izvrsten (predvsem) zaradi dejstva, da prispeva k filmski izkušnji in v vsakem trenutku služi “zgolj” kot sredstvo, ki je podrejeno zgodbi. Naravnost debilni pa se mi zdijo razni efekti, ki temeljijo na burnem odzivu publike. Denimo razne puščice v gledalce in delci ki odletijo naravnost vate. Takšne stvari spadajo v Gardaland na razne 28374-D vožnje, ki so namenjene izključno zabavi in nehotnim krikom občinstva.

Sprva sem sicer tudi sam imel nekaj pomislekov glede zgodbe, a na koncu sem prišel do zaključka, da je glede na to, da gre za sci-fi, v bistvu precej nadpovprečna. Seveda obstajajo boljše zgodbe že v okviru sci-fija, a če je že primerjava s Star Warsi tako popularna, bom ostal kar tu. V Avatarju se resda zgodi manj kot v sagi Star Wars, a logično je, da bo 6-delna saga na nek način kompleksnejša. Pri primerjavi s IV. delom pa je jasno, da je Avatar boljši, saj nudi (če odmislimo efekte obeh del) več dinamike in tudi nekakšno sporočilo (ne samo eno). Pa da ne bo kdo zdaj mislil, da tule “šimfam” Star Warse, ravno nasprotno. Čeprav sem se rodil kar nekaj časa po prvem delu, se vseeno imam za ljubitelja franšize. Prav zanima me kakšen kultni status bo dosegel Avatar čez 20 let, who knows?

Drugače pa odlična, temeljita recenzija. Vse pohvale tudi z moje strani ;)

#18 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 28.12.2009 22:12

Filmoljub, daj, daj, ne napihuj se spet in ne delaj se, da si najbolj pameten od vseh, kar se filma tiče. Pač nimaš pojma o določenih rečeh, pa kaj, prej ko boš to priznal, bolje bo. In spet delaš to, kar znaš najbolje. Pametuješ o filmu, ki ga sploh še nisi videl. Žalostno.

Robert, zaslužekl gre fenomenalno, res. To, da je drugi teden enak kot prvi se je nazadnje zgodilo pri Titanicu, če se ne motim. Kaj veš, morda ga celo preseže,

#19   Kača dne 28.12.2009 22:36

Filmoljub in Fartner: ROFL!!!!!!!!

#20   tierionri dne 29.12.2009 00:08

Kot popolni laik, kar se filmskih recenzij tiče sem danes že drugič gledal Avatarja v kinu. Film je hočeš-nočeš novodobna vizualna poslastica z dobro zgodbo, odlično vnešenimi zvočnimi efekti+glasbo in verodostojnimi filmskimi liki. Če bi si želel iskati vzporednice (kot to počne mislim da Robert L Tuva v svojem blogu) lahko v čisto vsakem filmu najdeš košček iz drugega filma in ga potem pokritiziraš. Primerjava poze Neytiri s Trinity iz Matrice se mi je zdela prav smešna, zakaj je nisi primerjal s Spider-Manom, on dela iste poze? Primerjava z LoTr se tudi meni ne zdi preveč na mestu. Lotr je eno Avatar pa drugo. Peter Jacksonu je uspelo nekaj res neverjetnega, saj je naredil film, ki je enakovreden knjigi. Tega osebno še nisem doživel (mogoče edino pri Gejši) in zato ima ogromen rešpekt pred mano. Lotr je fantazijski svet s čarovnikimi in čudežnimi bitji. Avatar pa je svet prihodnosti, eden izmed mogočih možnih koncev za dejanski svet (a la District 9). V glavnem klišeji gor ali dol, film traja 2 uri in 40 minut, vendar ti to mine kot da bi bil v kinu 10 minut in na koncu hlastaš po ponovnem vstopu v Avatarja, da se podaš na Pandoro. Lep pozdrav PS: Bravo Sandi, dobra recenzija, kot večina.

#21   Insomniac dne 2.01.2010 01:11

Ali samo mene ti pošastkoti malo spominjajo na vilince iz LOTR (povezanost z naravo, loki, življenje v drevesih, polno nekih kresničk okoli,…). Drugače pa kot ste že povedali: zgodba nič posebnega (v skladu s pričakovanji) vendar pa je realizacija vrhunska in te kar pošteno drži na stolu z odprtimi usti.

#22   FILMSKI SVET » Avatar (2009) dne 26.02.2010 18:31

[...] ne bom dolgovezil, saj so večina, kar je za povedat, v svojih recenzijah že lepo zajeli Paucstadt, W33d, Gartner, Robert L. Tuva, Slavko Jerič in drugi. Povzel bom samo nekatere [...]

#23   Top `09 dne 14.03.2010 23:39

[...] 2. AVATAR [...]

#24   filmoljub dne 16.03.2010 11:22

http://filmoljub.blogspot.com/2010/03/avatar-2009.html

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !