Noč čarovnic je, Kinodvor vabi

Leto je naokoli, spet je čas za Halloween. Ha, sam nikoli nisem odobraval teh umetno sprejetih praznikov, zato me poprej niti ta noč čarovnic ni kaj preveč ganila. Poprej pravim, a zadnja leta se o tej noči kar veliko govori in piše. Zato teh zadnjih nekaj let na ta večer prav vedno pogledam kakšen res ultimativni horror, ki me vsaj malček stisne pod levim rebrom. Ampak na tako noč ne bi gledal Hitchcockove Ptiče, niti Psycha, na tako noč z veseljem pogledam kakšen slasher iz 70ih, čimbolj lowbudgetni, če se le da. Letos verjetno pade The Last house on the left, original se razume. Nekaj prav prisrčnih sladkorčkov nam je predlagal naš filmoljub, klik. Seveda vsem, ki še niste, v ogled najtopleje priporočam Halloween, original se razume.

No, omeniti pa velja 2. noč grozljivk, ki jo kot kurator že drugo leto zapored v Kinodvoru pripravlja Štefančič Jr. Izbor sicer ni preveč po mojem okusu, videl sem sicer le Teksaški pokol z motorko, ostalih ne, zanimiv zna biti Zombieland, ki postaja hit, ostali mi niso znani. Moti me enobarvna izbira, saj vsi filmi prihajajo iz druge strani luže, kje je evro horror? No, a vseeno kapo dol za organizacijo tovrstne prireditve. In naj se mi javi junak, ki se uspe prebiti čez celoten program. Sploh pa mi kocine dviga pripis, da za obiskovalce z maskami velja brezplačen vstop. Halo, smo vsi gledali Scream? E, ako bi šel z masko, bi šel le s tisto iz omenjenega filma, no morda bi si nadel tudi Lecterjev nagobčnik. Koliko vas gre?

Skratka, noč čarovnic prihaja, prav je, da se prestrašite.

  • Share/Bookmark


8 komentarjev ↓

#1   filmoljub dne 29.10.2009 08:51

Hvala za povezave in omembo, moj izbor je sicer subjektiven in naključen — filmov, ki bi si jih na halloween veljalo ogledati, je seveda še veliko več. Kar zadeva zombijade, so po pravici povedano izjemno gledljiva tudi nadaljevanja Romerove klasike, osebno mi je kar kul npr. Savinijev rimejk, in če omenjam tega slavnega kostumografa, je tukaj še From Dusk Till Dawn (1996); kar zadeva parodije zombijad, pa izjemno zabavni Shaun of the Dead (2004). Prijeten ogled ponujajo še Creepshow (1982), The Legend of Hell House (1973), televizijski projekt Trilogy of Terror (1975), klasike kot Herzogov Nosferatu: Phantom der Nacht (1979), de Palmova Carrie (1976), Kubrickov The Shining (1980), Hooperjev Poltergeist (1982) ali Carpenterjev The Thing (1982), pa marsikateri umotvor Sama Raimija, Tima Burtona, Daria Argenta ali Davida Cronenberga (tudi kakšen Polanski bi sedel, za geekovske sladokusce pa Fulci ali Bava), potem sta tukaj seveda klasiki The Texas Chain Saw Massacre (1974) in Friday the 13th (1980) oz. kateri od njunih derivatov, ne gre pozabiti še na kultnega Hellraiserja (1987), za ljubitelje ZF pa Event Horizon (1997) ali kar legendarni Alien (1979) in njegova nadaljevanja. Med novejšimi umotvori bi bilo zabavno (ponovno) videti Ajov Haute tension (2003), Marshallova Dog Soldiers (2002) in The Descent (2005), pa tudi prvi del franšize Saw (2004) in za manj zahtevne gledalce (meni sicer ne tako všečni) Hostel (2005), za skandinavsko orientirane pa Lat den rätte komma in (2008) ter seveda Dod sno (2009). Če se ozremo še po Aziji, pa so ogleda vredni korejski Janghwa Hongryeon (2003), japonski Ringu (1998) ali pa magari njegov ameriški rimejk The Ring (2002). Skratka, dolgčas ne more bit. :D

#2   mgerencer dne 29.10.2009 10:14

Captivity ne priporočam. Meni se je zdel zelo predvidljiv in dolgočasen.

Last house on the left sem gledal ravno zadnjič – oba. Original mi je bil všeč. Če ga sicer ocenjujemo preko klasičnih parametorv ne pridemo daleč – bolj šteje zeitgeist in zgodovinska vrednost. Ima eno močno sceno, ki se jo bom spominjal do konca življenja. Remake je po moji oceni živi obup. Na ključnih točkah je preveč “pameten” in bi kar nekaj po svoje.

Sicer je pa Filmoljub podal lep seznam – jaz bi dodal še recimo bolj obskuren Tombs of the blind Dead, pa recimo Cannibal Holocaust.

Pa še moj seznam horrorja, ki ga čakam ;)

http://tinyurl.com/yjvrddg

Pozdrav!

#3 Pris  Pris dne 29.10.2009 11:54

@filmoljub: Tom Savini ni kostumograf!

Drugače pa bi moral biti hit letošnjega halloweena Trick’r Treat, ki ga odlikuje dobra atmosfera in zanimivo podajanje zgodb. Daleč od popolnosti, ampak meni je bil kar všeč. Ne vem, nekaj dylandogovskega je na njem.

Ogledal sem si tudi Paranormal Activity, low-budget surprise hit letošnje jeseni (proračun 15k$, zaslužek 61 milijonov $ and counting). Čeprav sem ga videl z originalnim koncem, ki je kot pravijo dosti boljši, je vse skupaj še en nateg v stilu Čarovnica iz Blaira.

#4 paucstadt  paucstadt dne 29.10.2009 19:14

@filmoljub: hvala za trud, se kar strinjam z izboro, presenetljivo sem dober delež omenjenih že videl, pa nisem velik fan žanra. Prisov izbor me mika, hm, morda utegnem videti kaj, kaj pa Antichrist?

#5   filmoljub dne 30.10.2009 08:44

@Pris: Tom Savini je specialist za posebne učinke in PREDVSEM masko. In kam pri filmu sodi maska, če ne pod kostumografijo? Kakorkoli, mogoče izraz res ni najboljši, ampak okej, saj se razumemo.

@Pauc: Trick ‘r Treat DA, se strinjam s Prisom, Antichrist pa raje NE — sicer mu osebno pripisujem določene umetniške prvine in sem tudi sicer zmeren privrženec von Trierja, ampak tale je mučen, depresiven in zakompliciran v tri krasne. Grozljivke (sploh za halloween) morajo biti po mojem istočasno strašljive in zabavne, ne pa da ti pustijo tak grenek in gnil občutek kot zadnja von Trierjeva mojstrovina.

#6 Pris  Pris dne 30.10.2009 09:47

@filmoljub: Se razumemo, ampak ne kupim tvoje razlage. Kosumografija in maska sta nekaj povsem različnega, navsezadnje sta tudi pri filmskih nagradah ločeni kategoriji, pa tudi delo je drugačno.

#7   filmoljub dne 30.10.2009 10:03

Okej, imaš prav. :D Nerodno sem se izrazil.

#8   Robert L. Tuva dne 31.10.2009 19:34

Tole vas bo gotovo zanimalo.

Martin Scorsese Picks 11 Scariest Horror Movies of All Time!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !