Runaway Train (1985)

V sedemdesetih je naplavilo ogromno filmov, ki so za vedno spremenili podobo sveta. Kakšni presežki so se tedaj snemali ni treba ponovno poudarjati, me pa vedno znova stisne pri srcu, ko pomislim kaj je nato sledilo nekaj let kasneje, torej v famoznih 80ih, ki zame veljajo za najslabšo filmsko dekado, saj obče gledano le stežka najdem film iz tistega obdobja, ki bi me prevzel do skrajnih meja. No, upam, da kakšnemu ljubitelju tega časa ne delam velike krivice, nenazadnje sem mnenja, da se je takrat delala zelo dobra glasba, a za film sem še naprej prepričan, da je bilo to bolj kilavo obdobje, Tomu Cruiseu navkljub. Seveda me kot “recenzista” morajo zanimati vsi filmi in ko sem tako bolj zase brskal po imdbju, sem povsem slučajno naletel na naslov Runaway Train, kratka iztočnica pa se mi je zdela dovolj zanimiva, da si film tudi ogledam. No, ogleda sem se vsemu navkljub lotil dokaj rezervirano, moja pričakovanja res niso bila prav posebej visoka, pa niti ne vem zakaj, a že dvd ovitek je bolj ali manj smešen in tak, hm, kako bi dejal, neprepričljiv.

Fabula naslovnega filma ni prav široka in globoka. Imamo dva kaznjenca, ki zbežita iz strogo varovanega zapora, kot skrita potnika pristaneta na vlaku, le ta pa izgubi strojevodjo in zavore, ter tako ta sila železa nezadržno drvi po tirnicah, ustaviti jo ne more nihče. A prva tretjina filma nas odpelje drugam, vse skupaj se začne v zaporu, kjer spoznamo kdo je notorični Manny, zapornik, ki je zadnja tri leta preživel v samici, sedaj pa končno spet hodi med ostalimi jetniki. Vsi ga smatrajo kot predhodnika dr. Lecterja, meni osebno se je zdel bolj kot en tak nedolžen dedek, ki le še čaka na svoj zadnji dih, pa čeprav ob prvem stiku tako krčevito pumpa sklece. No, ta dedek nato zbeži skupaj z mladim in bolj kot ne bukovim Buckom, a usoda jima ponovno vzame svobodo, tokrat ju zapre v brzeči vlak.

Film je režiral meni poprej neznani Andrej Končalovski in prav režija je najmočnejši adut filma. Lahko rečem, da je dogajanje na vlaku dobro prikazano, zagotovo dvigne kakšno kocino. No, me pa močno jezi scenarij, ki je, upam si reči, amaterski. Dialogi so huda rana tega filma, saj so povsem neizvirni, dolgočasni, klišejski, skratka amaterski. Morda tako nedodelanega scenarija že dolgo nisem spremljal na filmskem trakovju, pa naj me pride gos brcnit v rit, ako temu ni tako. Glavno vlogo dokaj uspešno nosi Jon Voight, ki je kot Manny prepričljiv, a več iz tako obupnega scenarija vseeno ne more izvleči. Eric Roberts mene ne prepriča tako kot člane akademije, medtem ko so ostali liki povsem neizraziti. Treba je povedati, da je prvotno pri projektu sodeloval veliki Akira Kurosawa, ki je spisal prvotni scenarij, ter film želel tudi posneti, a je moral zaradi težav z vremenom celotno zadevo odpovedati, namesto njega pa je nato vskočil ruski režiser.

Vseeno film ni vreden pretirane pozornosti, pa ne le zaradi obupnega scenarija. Ujet je v klišeje in stereotipe in zato ogleda prav posebej ne morem priporočiti. Pa drugič.

itivi

Ne priporočam

  • Share/Bookmark


8 komentarjev ↓

#1 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 15.10.2009 18:22

Tale film me ni nikoli prepričal, celo slab se mi je zdel. Je pa zanimivo, da ga je Marlon Brando v svoji biografiji omenil kot enega boljših, kar jih je videl v modernem času. Prav tako je pel hvalnice Ericu Robertsu.

#2 paucstadt  paucstadt dne 15.10.2009 19:13

Lepo, da se strinjava, da je film zanič. Je pa res tole glede Brandona, se spomnim ko sem bral njegovo biografijo. No, hm zanimivo mnenje. :)

#3   t-h-o-r dne 15.10.2009 19:42

ta film je res zanič ja

pa tudi 80ta so bila za film dokaj zanič, ampak vseeno so takrat posneli cel kup odličnih filmov, v katerih so še vedno blestele stare legende in seveda imaš v 80ih briana de palmo in scorseseja

#4 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 15.10.2009 20:22

Če bi zbral najbolje od osemdesetih, bi zbral filme:

Amadeus, trilogija Indiana Jones, Rain Man, Top Secret, Airplane, The Naked Gun, E.T., The Shining, Return of the Jedi, Empire Strikes Back, Elephant Man, Ordinary People, Terms of Endearment, Raging Bull, Rocky 4, Blow Out, Dressed to Kill, Body Double, Arthur, Superman 2, The Cannonbal Run, For Your Eyes Only, On Golden Pond, Reds, Porky’s, Blade Runner, Conan, Poltergeist, An Officer and a Gentleman, Tootsie, Gandhi, Rambo, Rocky 4, The Outsiders, Dirty Dancing, Footloose, Breakin’, Trading Places, Three Amigos, Police Academy, Romancing the Stone, Platoon, Wall Street, War od the Roses, This is Spinal Tap, Gremlins, Beverly Hills Cop, Nightmare on Elm Street, Friday the 13th 2, The Brekfast Club, Witness, Back to the Future, No Way Out, Cocoon, The Goonies, European Vacation, Zelig, History of the World, Meaning of Life, Aliens, Terminator, The Fly, Top Gun, Body Heat, Blue Velvet, Crocodile Dundee, The Color of Money, Commando, Red Heat, Lethal Weapon, Angel Heart, The Witches of Eastwick, Full Metal Jacket, The Untouchables, Fatal Attraction, Dangerous Liaisons, Robo Cop, The Last Emperor, Predator, Labyrinth, Superman 3, My Left Foot, Beetlejuice, Moonstruck, Batman, Who Framed Roger Rabbit, A Fish Called Wanda, Die Hard, Mississippi Burning, The Accused, Good Morning Vietnam, Best of Times, Dead Poet’s Society, Man With two Brains, When Harry Met Sally, Born on the 4th of July, Black Rain, Honey I Shrunk the Kids, Driving Miss Daisy in Glory.

Verjetno sem kaj pozabil, a tole je seznam iz glave in zelo na hitro.

Eni so zares dobri, drugi solidni, noben od naštetih pa se mi ne zdi slab.

#5 paucstadt  paucstadt dne 15.10.2009 20:46

Iztok, ampak včasih ti uspe. Seveda so v 80ih snemali tudi dobre filme, seveda tudi odlične. A celotno gledano se mi vseeno zdi, da je to najšibkejša dekada, mar ne?

#6 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 15.10.2009 20:57

Čeprav se vedno znova zavem, da so bili najboljši filmi res v sedemdesetih, imam do osemdesetih poseben odnos, saj sem takrat odraščal in začel na veliko požirati vse mogoče filme, ki sem jim dobil pod roke.

Je pa res, da pri meni čez Amadeusa in Rain Mana ne gre skoraj ničesar. Morda le Let nad kukavičjim gnezdom.

#7 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 15.10.2009 20:59

Sem mi pa zdi, da je najšibkejša dekada od leta 2000 dalje. In še posebej zadnjih pet let, kjer je zares dober le en, morda dva filma na leto.

Letos recimo nimam še nobenega res top filma.

#8 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 16.10.2009 13:34

Uf, počutil bi se zelo krivega, če ne bi omenil še Fright Night, Evil Dead, Dirty Rotten Scoundrels, Salvador, Videodrome in Do the Right Thing

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !