Truman in njegov šov

Zadnjič sem spet, že v ne vem katero, videl Trumanov šov. Odličen, vizionarski film, ki vsebuje toliko misli in idej, toliko referenc in opominov, toliko moči in duše, kot le malokateri. Satira, ki je ni lahko najti, ogledalo družbe, ki opozarja na naše grehe in pregrehe. Eden izmed boljših filmov 90ih, pa še dllje.

O njem sem želel napisati malo več, a me je “cehovski” kolega prehitel. Vedel sem, zelo je ažuren. In ker nimam popolnoma nič dodati, ker sam napeljanke Crist-off; , ne-Kristus, nisem takoj zapazil, niti po ne vem katerem ogledu ne, prilagam link na njegovo recenzijo. Upam, da mi ne zameri.

http://filmoljub.blogspot.com/2009/06/truman-show-1998.html

Film je pobral kar nekaj nagrad, več nominacij, a tiste glavne ni bilo. Oskarji so šli mimo, nekoliko nepravično, razmišljam sedaj, 10 let kasneje. Ed Harris je kot vedno prepričljiv, a tale avtoritativna, božja vloga mu verjetno najbolj sede na njegov obraz. Zanima me, za koliko glasov ga je premagal Coburn.

Pa Carrey? Poprej znan kot neustavljil spakač, ki igra vedno isti lik, ki prodaja vedno iste fore. Vloga Trumana pa je že tista, s katero bi se lahko resneje spogledoval tudi s kakšno večjo nagrado in bolj sofisticirano slavo. Pa se ni, nominacije so ga obšle, zaradi vračanja k spakastim komedijam pa je spet pristal tam kjer je bil pred Trumanom in Kaufmanom.

  • Share/Bookmark


13 komentarjev ↓

#1   filmoljub dne 6.06.2009 16:32

Zameril, da bi ti? :D Hvala za link, kar seveda štejem za pohvalo in kompliment.

#2   slovon11 dne 7.06.2009 10:01

Zanimiv je tale film.

Jaz ga vsakič z veseljem pogledam. Ampak šele tokrat sem opazil, da je polovica čara Trumanovega šova v glasbeni podlagi. Dallwitz in Glass sta opravila fantastično delo in brez njiju Truman ne bi bil to, kar je.

#3 fetalij  fetalij dne 7.06.2009 11:02

zaradi trumanovega šova sem postal paranoičen :D kaj če sem jaz truman? se kdo ni tega vprašal? :D kak mesec nazaj sem si ga spet ogledal, super je, res.

hvala za link do filmoljuba

glede zadnjega dela… eternal sunshine of the spotless mind ni ravno film, kjer bi se jim carrey spakal oz. ni ravno neka kakasta komedija… ampak ok, več je kakastih komedij kot česa drugega, po trumanu in človeku z lune, je pa res, da po teh treh filmih ljudje vedo, da ni zgolj goofy spakač in nekako njegov status ne bo nikoli zgolj tak, kot je bil pred Trumanom

#4 paucstadt  paucstadt dne 7.06.2009 13:37

@fetalij: ha, dobra, si predstavljaš, da ti pred noge res pade ogromen reflektor :) ))

Eternal sunshine je seveda izjema, žal edina. Number 23 je bolj grozljiv poskus, mar ne. Je pa res, da nekje globoko v sebi čakam na Ace Ventura 3 :)

#5   filmoljub dne 7.06.2009 13:45

Meni je Carrey kot spaka zanimivo deloval v prvem Acu Venturi in that’s about it. Vse drugo je potem variacija na temo. Definitivno mi je boljši v dramskih vlogah. Je pa res, da tudi v Trumanu ne more čisto iz teh svojih grimas in bi mi bil 100% boljši, če se ne bi ves čas zajebaval, da bi bil torej film (in njegov lik) bolj resen – tako kot pri Eternal Sunshine.

#6   filmoljub dne 7.06.2009 13:47

p.s. Ah, pa Dumb & Dumber sta seveda legendarna. Ne zameri, če zdaj jaz pripenjam link.

#7 fetalij  fetalij dne 7.06.2009 13:50

pauc, :lol: … bila bi zanimiva situacija haha… tudi kak dober practical joke se da narest iz tega :)

number 23 še nisem pogledal, bom v kratkem

glede trumana se moram strinjat s flmoljubom… lik bi bil tudi meni bolj všeč, če bi bil čisto resen…

#8 Pris  Pris dne 7.06.2009 13:50

Jima ne bi kar takole odpisal kot nekega brezveznega spakedranca. Pred holivudskimi zdrizi je bil odličen na stand-upih in v bizarnih TV skečih In living color, Eternal sunshine, Man on the moon in Truman’s show pa dokazujejo, da gre za odličnega igralca.

Seveda pa je Ace Ventura 3 za producente profiterski sure-shot, Kralj Lear ali Hamlet z Jimom Carreyem v glavni vlogi pa rizik, pa če Jim še tako briljira. Težko se je dokazati, če ti ponujajo samo enodimenzionalni šoder.

#9   DrejKa dne 7.06.2009 14:43

Z Eternal sunshine of the spotless mind dokazuje, da ga lahko v filmu vidiš kot Vlogo in ne kot Jima Carreya v vlogi. (Kriterij, po katerem jaz ločujem igralce na dobre, tiste malo manj dobre etc.) Poleg tega, je lik v filmu skoraj diametralno nasprotje večini, skoraj že kalupnih vlog ‘’spakača”, zadnjih nekaj let. Even better.

#10 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 8.06.2009 00:27

Meni najboljši Jim je v Man on the Moon. V komedijah pa ga imam za genija. Velika je razlika med njim in Jerryjem Lewisom.

#11 fetalij  fetalij dne 8.06.2009 00:31

iztok, iz različnih obdobij sta, to je glavni faktor. ravno zadnjič sem se spomnil ob omembi nekega starega spektakla… ki proti gladiatorju recimo deluje kot posnetek neke kičaste predstave… pa ne samo zaradi CGI efektov…

#12 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 8.06.2009 01:10

Leta ne igrajo vedno vloge, le spomni se mnogih filmov in igralcev, ki še danes delujejo sveže in preveč moderno.

In ko sva že pri Gladiatorju, Padec Rimskega cesarstva, ki ga Gladiator nesramno prekopira, je še vedno veliko boljši, pa četudi nima efektov.

In če ostaneva pri komediji, le spomni se bratov Marx, so veliko starejši od Lewisa, pa delujejo sveže, moderno in kul še danes.

#13   Dead Poets Society (1989) — PaucStadt dne 21.07.2012 14:32

[...] Commander (2003) z Russelom Crowom na krovu ladje, še posebej pa me je navdušil z izjemno dramo The Truman Show (1998) – klik-, ki ga bom verjetno še dolgo štel med svoje najljubše filme daleč naokoli. Posebnost [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !