Patroni 9

Vsem hvala za čestitke, zaenkrat se novim nalogam še privajamo, teli patroni pa so še od prej.

Frailty (2001) – Bolj kot ne precej slab in neizviren horror s biblijskima bratoma. Tako opevani twist na koncu gledalec komaj zazna, McConaughey pa dokaže, da dlje kot pa od nezahtevnih komedij ne zmore. Hvala za izgubljeni čas. itivi

Factory Girl (2006) – Zgodba znane pop ikone Edie Sedgwick je nekaterim verjetno poznana, no jaz poprej za njo nisem slišal. Mi film o njej kaj pametnega razkrije? Ja in ne. To, da je bila na začetku poti cvetoča muza Andyja Warhola pove veliko, njen neslavni konec pa verjetno še več. Ni slabo, a kakšnih toplejših čustev do teh junakov pač ne zmorem stkati. itivi

The Long good friday (1980) – Bob Hoskins je gangster, do katerega bi spoštovanje gojil tudi znameniti Vito Corleone. Le da on deluje v Londonu in ameriške gangserje tam uči te obrti. Film je prava klasika, ki brez sramu spominja na filme 30ih, 40ih let. itivi

Blindness (2008) – Rdeča nit spominja na vse najboljše zombie filme, kjer ponavadi določen virus nekoliko podivja in mutira, okuži vse naokoli, nato pa svet postane apokaliptičen pekel. Tu virus udari še bolj pod pasom, tu virus vzame vid. Ljudje so v temi, no, bolj v beli temi. Izolirani, a še vedno pahnjeni v svet, kjer se interesi posameznikov od tistih zdravih, neizoliranih nič ne razlikujejo. Sofisticiran psiho flik, kjer pa manjka trša karakterna vloga. Pozor na režiserju.

Kagemusha (1980) – Eden večjih projektov Akira Kurosawe, ki je bil ob premieri tega epa že pri 70ih letih. Tako kot vselej pri njem, tudi tu zgodba raste iz sekvence v sekvenco, na koncu dobimo pravo zgodovinsko dramo, ki jo premaga le, prav tako njegov, Ran. Kul kostumi, kul fotografija. Itivi mu doda še bonus disk, ki nosi takisto ogromno materiala za prežvečiti, že dejstvo, da sta mu pot na ameriški trg tlakovala Coppola in Lucas, pa mu da novo draž. Urgentno, a vzemite si čas.

Zdaj me pa zanima kdaj si bom v miru spet lahko ogledal kakšen film, Kurosawa z 250 minutami še dolgo ne bo prišel na vrsto :)

  • Share/Bookmark


9 komentarjev ↓

#1   Bo dne 3.06.2009 19:26

Sandi, si bral knjižno Slepoto?

#2 paucstadt  paucstadt dne 4.06.2009 13:01

Ne še, je nekje v vrsti, takoj za catch 22. Težko je vse uskladiti.

#3   Bo dne 4.06.2009 14:09

Sprašujem, ker me zanima, kako so bralci videli film. Za moje pojme film knjigi ne seže prav visoko in ga prav sovražim, kaj je naredil, brr. Ko Angelov in demonov, recimo, ne sovražim, ker si knjiga niti ne zasluži drugačnega filma. Ljubezen v času kolere podobno kot Slepota. Mene sta oba spravila v obup v slabem smislu (Slepota bolj, kakšna montaža!?, neprepričljivi liki).

#4 paucstadt  paucstadt dne 4.06.2009 15:27

torej knjigo močno priporočaš? Za angele in demone nimam mnenja, knjigo sem prebral, a me ni navdušila do te mere, da bi ravno zaradi nje moral videti še film. Enako je bilo ob Da Vinčijevi šifri, nikjer me prav posebej ne prepriča. Film sem videl res le zato, da sem si lahko ustvaril svoje mnenje. Naj angele in demone sploh pogledam?

#5   Bo dne 4.06.2009 15:58

Ob Slepoti-knjigi sem sam res užival, super napisana, teče, čeprav gredo povedi brez pike kar čez cele strani. Predvsem so liki bolj izraziti, njihovi zadržki bolj prepričljivi, vse je bolj silovito.

Filmske Angele in demone odsvetujem, ker ne poplačajo pravzaprav v ničemer. Film je boljši od Šifre, še vedno se mi zdi povsem pozabljiv.

P.S. O-o, pišeš o filmu Kagemusha (1980). Glede na IMDb je minus 5. Kurosawov film. Jaz sem včeraj v Kinoteki videl minus šesti, Dersu Uzala (1975). Krasna pustolovščina, hecen naslovni lik.

#6   mgerencer dne 5.06.2009 18:58

Se pridružujem mnenju: Knjiga Slepota je odlična, napeta, večplastna. Filma nisem še gledal – in imam do njega tudi zadržke, ker sem iz dveh dokaj relevantnih virov razbral, da preveč moralizira, kar pa je v primerjavi s knjigo čisti no go!

V tem kontekstu moram še omeniti knjigo Steklina od Borislava Pekića. Dogaja se na letališču, ki je karantirano po izbruhu stekline. Tudi tale knjiga je naravnost odlična, filmska, postreže pa s študijo človeške duševnosti, socialne psihologije in medkulturnih razlik. Zelo priporočam, čeprav so verjetno knjige zdaj tvoja zadnja skrb ;)

#7 irena  irena dne 6.06.2009 18:18

tudi mene Slepota v filmski verziji ni preveč navdušila.

#8 paucstadt  paucstadt dne 7.06.2009 22:01

@robert: dersu uzala še nisem videl, verjetno moram.

#9 IZTOK GARTNER  IZTOK GARTNER dne 8.06.2009 00:25

Frailty, ufffffffff, meni eden najboljših filmov leta 2001, še vedno komaj diham zaradi preobrata in celotne ideje. Vrhunska mojstrovina.

Factory Girl, okej filmček, predvsem za fane atmosfere Andyja Warhola. Ostali bodo malo na hladnem.

The Long Good Friday, pozabim nanj, moral bi ga še enkrat videti, da bi podal mnenje.

Blindness, še na seznamu za ogled.

Kagemusha, uf, moja velika luknja, na katero nisem ponosen.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !