Hitchcockov dvojček

Marnie Edgar: You don’t love me. I’m just something you’ve caught! You think I’m some sort of animal you’ve trapped! Mark Rutland: That’s right – you are. And I’ve caught something really wild this time, haven’t I? I’ve tracked you and caught you and by God I’m going to keep you.

Takole med drugim steče pogovor med glavnima junakoma Hitchcockovega filma iz leta 1964, ki nosi naslov Marnie. Kdo je Marnie? Je glavni ženski lik, okoli katerega se vrti celotna ideja filma. Prvi kader jo prikaže kot sofisticirano damo, ki se spozna na modo, še bolj pa pozna hibo moške šibkosti. Svojemu bivšemu delodajalcu sprazne sef, si spere goljufivo barvo las iz glave in krene k materi domov. Mama ji ne nudi toliko topline kot denimo sosedovi hčerki, ki redno zahaja k njej. Marnie to začuti, do mlade deklice goji celo ljubosumje, zato mater direktno vpraša zakaj je ne mara. Mati se odgovoru spretno umakne, gledalci pa se ne pustimo preslepiti, dami imata zagotovo neko zgodbo zadaj.

Marnie gre naprej in išče službo drugje. Naslednja postaja jo pripelje do Marka Rutlanda, bogatega gospodiča, ki takoj postane obseden z skrivnostnim dekletom. Bolj jo spoznava, bolj se zaveda, da za njo tiči nekaj, kar ji onemogoča normalno dojemanje sveta. Tu so nočne more, strah pred rdečo barvo, psihična nestabilnost, kleptomanija in drugi pojavi, ki Rutlandovo domišljijo še dodatno začinijo. Njuna vez se okrepi, poročita se, a vseskozi imamo občutek, da Marnie pojma zakona ne dojema najbolje. Rutland pa do nje ves čas igra Freuda, pravega psihoanalitika. Tako ves film ne vemo točno kaj je sedaj rdeča nit. Kaj se dogaja z Marnie, ki je iz trenutka v trenutek bolj ranljiva?Konec razkrije marsikatero skrivnost, ki bi jo bilo sedaj tule nekoliko neodgovorno razkrivati. Zapišem lahko le to, da se navkljub neprepričljivi zgodbi skozi vseh 120 minut, konec le nekoliko poklapa. V slogu Hitchcockovega renomeja konec šokira.

Berem, da film ob izidu ni vzbudil pretiranega navdušenja med kritiki, tudi finančno naj bi povsem pogorel. A kdor v Hitchcockovih filmih vidi strast in dušo, ta bo tudi filmu Marnie (1964) priznaval določeno kakovost in veličino.

http://www.itivi.si/films/detail/28121/

Sem pa ta teden imel spet en tak dvojček meseca. Videl sem še en Hitchcockov film, tudi tega je posnel sredi 60ih. Tudi v tem ima glavno moško vlogo precej veliko ime. Če je v zgornjem zaigral Sean Connery, pa v Raztrgani zavesi glavni lik učloveči Paul Newman. Kaj imata izbrana filma še skupnega? No, jasno, da tudi zapeljivo dekle, saj je govora o Hitchcockovih filmih, mar ne? No, obadva sta bila prezrta, obadva so uvrščali v drugi kakovostni razred omenjenega režiserja.

Torn Curtain zagotovo ne more spadati med režiserjeva najboljša dela. Scenarij se mi je zdel precej šibak, sploh me ni posrkalo v dogajanje. Lahko celo zapišem, da me je film dolgočasil, kar ni prav, ideja bi mi po vseh merilih morala ustrezati. Profesor Michael Armstrong me ne prepriča kot znanstvenik, še manj kot špijun, še najmanj pa kot pretepač, ki uspe umoriti skorajšnjega gestapovca Gromeka. Ampak ravno ta scena se mi je zdela še najboljša. Skoraj 10 minutni ples moči med Armstrongom in Gromekom je bil ravno prav trd, lesen in štorast, da je deloval avtentično. Soočenje s profesorjem Lindtom bi se morali gledalci bolj zapomniti, a jaz sem prizor praktično že pozabil.

Zaznam lahko nekaj ironije, nekaj humornih vložkov, zaradi katerih se mi film mestoma dopade, a je v končni oceni to vendarle premalo. Sploh pa mi ni šla v račun Julie Andrews, ki je prava igralka, a roko na srce, v Hitchcockovih trilerjih ne more igrati, vsi jo vidimo kot pojočo nuno sredi skupine otrok.

http://www.itivi.si/films/detail/28226/

Po tem filmu je Hitchcock posnel le še tri. Videl sem že Topaz, ki pa mi tudi ni všeč, v bistvu bi ga lahko štel tja kamor je padel Torn Curtain. Je imel veliki režiser na koncu veličastne kariere nekaj krize? Se je izpel v 40ih in 50ih, da so mu 60a dala le Ptiče (delno tudi Marnie)? Vsekakor si moram čimprej ogledati še Frenzy, ki mi ga znanec ves čas toplo priporoča. Itivi ga še nima, kje ga naj dobim?

  • Share/Bookmark


5 komentarjev ↓

#1   Konj dne 23.04.2009 11:30

na torrentih, jebeš itivi.

#2 babica Zlatka  babica Zlatka dne 23.04.2009 11:52

Torej prvega priporočaš bolj kot drugega?

#3   Bo dne 24.04.2009 16:16

U, Marnie je šla tudi meni v slast, glavna igralka je pojava. Še bolj mi je bila morda všeč v Ptičih, a ima tu bolj poln karakter, mislim. Sean Connery me je presenetil, miren in pameten. Zavese pa še nisem videl.

#4   Bo dne 26.04.2009 15:17

Videl sem Notorious (1946), po moje eden njegovih najboljših, recimo med prvimi tremi. Kaj praviš?

#5 paucstadt  paucstadt dne 26.04.2009 23:03

@Bo: Tudi meni je Notorious precej všečen, ja, lahko bi ga štel med njegova boljša dela.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !