Gran Torino (2008)

Clint Eastwood je zagotovo največja legenda ameriškega filma. Pri skoraj 80ih letih je v boljši formi kot kdaj koli prej. Lani je recimo režiral dva filma, v enem odigral tudi glavno vlogo. Kot trdi sam, naj bi bila vloga v filmu Gran Torino njegova zadnja. Pravi, da pred kamere ne bo več stopil, da pa bo še vedno tako dejaven za kamero. V zadnjih letih je Eastwood eden izmed bolj produktivnih režiserjev, samo v novem tisočletju je posnel osem filmov, torej povprečno enega na leto. In vsaj pet od teh lahko štejem med najboljše izdelke novega tisočletja.

Duke: What you lookin’ at old man? Walt Kowalski: Ever notice how you come across somebody once in a while you shouldn’t have fucked with? That’s me.

Walta prvič spoznamo na pogrebu svoje žene, kjer z ledenim pogledom pospremi svoja sinova in vnuke v cerkvene klopi. Nekaj si momlja, ne vemo točno kaj, a moč je razbrati, da udriha čez svojo družino. Walt je tak, zagrenjeni starec, samotar, edino psička si upa v njegovo bližino, pa še ona spoštljivo preveri v kakšnem razpoloženju je starec. Je zatežen, rasističen, hladen, naveličan življenja. Cele dneve sedi na terasi, v eni roki drži pločevinko piva, v drugi ima vedno pripravljeno pištolo. Nasproti njega živi manjša skupina azijskih priseljencev. Walt do njih ne kaže pretiranega navdušenja, bil je vojak v Koreji, morda zaradi tega do tovrstnih imigrantov še vedno goji zaničevalen odnos. V življenju mu je ostala le ena strast in to je fordov Gran Torino, avto, za katerega skrbi z vsem srcem. Walt je človek zase, gorje tistemu, ki stopi na njegovo trato, v slogu Umazanega Harryja mu takoj pomoli cev pred oči, tudi zabrusi nekaj v njegovem stilu. Ko zaloti sosedovega mulca pri poskusu kraje njegovega ponosa, se mu stemni pred očmi, sosed pa za las odnese celo kožo. A prav to srečanje bo tekom filma preraslo v pravo prijateljstvo, iz katerega se bosta oba akterja marsikaj naučila.

Lik Walta je nekakšen prerez Eastwoodove kariere na filmskih platnih. V liku Walta lahko najdemo vse pomembnejše like, ki jih je upodobil, od tihega Blondie-a v špageti vesternih, preko Umazanega Harryja, tja do boksarskega trenerja v Punčki za milijon dolarjev. Zato je morda končni razplet še toliko bolj simbolen. Zagotovo se bo našel kdo, ki bo oporekal kvaliteti Eastwoodovih igralskih kreacij, nenazadnje, vloge so si res v marsičem podobne, a treba je priznati, da Clint vseeno iz vsake izvleče nekaj dodane vrednosti.

Zanimivo je pogledati igralska imena, ki se pojavijo v filmu, kakšnih blestečih imen ni zaznati, kar je pri Eastwoodu redkost. V prav tako lanskem Changelingu je denimo delal z Angelino Jolie in Johnom Malkovichem, prej s Hillary Swank in Morganom Freemanom, še prej s Pennom in Robbinsom, oba sta za nastop v filmu Mystic River domov odnesla oskarja. Tokrat nastopajo meni bolj ali manj neznana imena in morda se sem in tja to tudi pozna. Ne rečem, da je kdor koli opravil slabo delo, a ekstremno kvalitetne igre resnici na ljubo res nismo videli. Morda bi lahko potarnal nad ne preveč bogatim scenarijem, ki pa s končnim razpletom delno očisti madež.

Gran Torino je dober film, lahko ga štejemo v prvo ligo Eastwoodovih izdelkov. V spominu bo ostal glavni lik, njegovi zagrenjeni zvoki obupa, njegovo iskreno prijateljstvo s priseljencem in pa končni razplet. Tudi ob koncu leta bomo Gran Torino verjetno prištevali v sam vrh lestvice filmov, ki so nam krajšali čas v letu 08.

Imdb

- Močno priporočam

*itivi ima kar nekaj Eastwooda, kdor še ni videl njegovih “a must”, potem je sedaj zadnji čas! Klik

  • Share/Bookmark


10 komentarjev ↓

#1   filmoljub dne 28.01.2009 08:17

Tudi sam Klinca Istvuda zelo čislam kot režiserja (pa tudi kot igralec seveda ni od muh), tale ogled me sicer še čaka. So pa njegovi Unforgiven, Million Dollar Baby in Mystic River (Iwo Jime in Zastav takisto še nisem videl), plus Kavboji, Mostovi in Vrt dobrega in zla, na mojem seznamu najboljših filmov zadnjega desetletja. V bistvu imam par zadev prav na hitro za nadoknaditi (Changeling, Gran Torino), da se sploh lahko štejem za njegovega privrženca. :)

#2   Anubis dne 28.01.2009 08:42

Poleg tega je Mystic River posnet po izvrstnem romanu Dennisa Lehanea, ki je napisal vrsto izjemnih romanov, med njimi tudi Shutter Island, ki bo tudi prišel na filmska platna – dvojec Scorsese-DiCaprio. Priporočam!

#3 teoo  teoo dne 28.01.2009 08:56

hmm, Changelinga niti nočem gledati, ker se mi zdi brezvezen že po opisu, tale Gran Torino, pa je name pustil zelo dober vtis. Vsekakor en najboljših filmov lanskega leta. Definitivno je bil grozno spregledan pri oskarjih.

#4   t-h-o-r dne 28.01.2009 10:08

a tega si tudi v trstu gledal :(

#5   had dne 28.01.2009 10:09

odlicen igralec in odlicen reziser.. in sele zdajle videl, da je to njegov 33 film, pod katerega se podpisuje kot reziser.. hudica..

#6 trip  trip dne 28.01.2009 12:30

Zakon igra. I love the Coen-brothers-touch :) V finišu mi je tempo popustil, ker se mi zdi, da se je mal nespretno distanciral od Million dollar baby (sej kul, da se je hotel, ampak mal švoh izpade), pa se zato oddolžil z outrojem :) http://www.youtube.com/watch?v=HEXF7U5TYV8 Car.

#7   Matej dne 28.01.2009 12:31

Eastwooda grem zmeri gledat, da vidmo še tole

#8   Robert L. Tuva dne 29.01.2009 12:59

Meni se je zdel Changeling soliden — v Koloseju, @t-h-o-r ;) — niti Jolie niti film ni nič, kar še ne bi videl videl, vseeno zanimivo: učinkovito obledele barve (podobno kot pri Iwo Jimi), dobri stranski igralci (zanimiv casting v Eastwoodovih filmih, kar neki tretji igralci, ki jih prvič gledam v A-produkcijah, se odlično odrežejo), kamera se mi je zdela domiselna in še vedno mi ni jasno, kako so tako dobro ponaredili Chicago iz leta 1930 in okoli. Ker tisto ni računalniška slika; ali se motim?

#9   Changeling (2008) — PaucStadt dne 16.02.2009 23:47

[...] Clintu Eastwoodu sem pred kratkim pisal tule, zato bom hvaljenje njegove energije in kreposti tu spustil. Vseeno lahko zapišem, da sem po [...]

#10   cvizl dne 19.04.2009 19:05

Hudo dober film. Kaj čem druzga rečt kot igralc zakon in kot režiser zakon.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !