Frost/Nixon (2008)

Režiser Ron Howard se je v ameriško zgodovino že nekajkrat zazrl. A nikoli tako močno in globoko kot je to storil v novem filmu Frost/Nixon, za katerega si upam staviti, da bo na letošnjih oskarjih lovil kar nekaj kipcev. Scenarij za ta odličen film je spisal Peter Morgan, ki zadnja leta piše dobre, politično obarvane scenarije, saj ga je med drugim spisal tudi za Kraljico in Zadnjega škotskega kralja, obadva pa sta tistega leta redno polnila lestvice najboljših filmov. Tokrat je scenarij še bolje nastavljen in zares smo priča močnemu filmu, ki pri gledalcu pusti vtis, tako glede cineastične izkušnje kot tudi politično-družbenega izobraževanja.

Nixon je bil 37. predsednik ZDA, a verjetno eden bolj kontroverznih v vsej zgodovini. Še vedno je edini, ki je odstopil iz mesta predsednika države, potem, ko je izbruhnila znana afera Watergate. Po letih tišine ga je na intervju povabil David Frost, bolj znan kot gostitelj raznih satiričnih oddaj, ki si je takrat zaželel zajadrati v nekoliko bolj politične vode, kar bi mu prineslo še večjo slavo in tudi kanček teže in kredibilnosti. Nixonu so ponudili konkretno številko zelencev in niz intervjujev se je lahko začel. Boj ena na ena se je najprej nagibal v Nixonovo smeri, ki je z diplomacijskimi izkušnjami pogovore vedno speljal na varno območje in izpraševalcu ni pustil veliko manevrskega prostora za nizke udarce. Frost se je za zadnji dan dodatno pripravil, okrepil z nekaterimi spornimi dokazi in napadel Nixona tja, kjer je najbolj skelelo. Nixon, vedoč, da je borbo izgubil, na koncu prizna napako in se ameriški javnosti prvič opraviči za napake, ki jih je delala njegova administracija v času predsedovanja. Frost je postal legenda, Nixon padli orel ameriške demokracije.

Vsebina filma ni široka in dolga, je pa zgodovinsko zelo pomembna in nosi veliko težo. Znameniti intervjuji so postali simbol nekega obdobja in so še danes najbolj gledan politični dogodek kar jih je kdaj koli predvajala televizija. Oba akterja sta po intervjuju prevzela novi vlogi, Frost uspehe tistih dni na nek način žanje še danes, medtem, ko naj bi ameriška javnost potrebovala kar nekaj časa, da je dojela, kaj jim je predsednik priznal in sporočil v tistih minutah intervjuja. Film je postal še kako pomemben in aktualen v teh dneh, kajti Belo Hišo zapušča še eden izmed bolj kontroverznih patronov in prav je, da se ameriško javnost tudi na tak način nekako spomni na njihove vladarje, ki so vladali pod pretvezo demokracije.

Film vsebuje izjemne igralske kreacije, prav vsak dobrinese veliko h končni podobi filma. Seveda v oči najprej padeta glavna akterja. Michael Sheen kot David Frost in Frank Langella kot Richard Nixon sta odlična. Sploh Langella je fantastičen in do konca prepričljiv. Nixona je pred nekaj leti že upodobil Anthony Hopkins, ki je prav tako izjemno prikazal lik tega ameriškega predsednika, a po mojem skromnem mnenju je Langella opravil še boljše delo in moram reči, da bo boj za glavno vlogo leta zelo trd. Kot že rečeno, odlično delo opravijo tudi vsi igralci, ki so si porazdelili manjše vloge. Kevin Bacon, Sam Rockwel, Oliver Platt, Matthew MacFadyen in drugi sestavljajo izjemen mozaik. Režiser Howard je film lepo vodil, prikazal je vse kar je bilo potrebno in to je naredil drzno, pogumno in uspešno, zato razna šušljanja, da gre za njegov najboljši izdelek do sedaj niso iz trte zvita. Dorasel je vlogi, kar pa še vedno ne pomeni, da mu pogledam čez prste kar se tiče udejstvovanja pri DaVinčijevi šifri in prihajajočih Angelih in demonih. Če preberem kakšno konkurenco je premagal pri izboru za režiserja, pa vseeno ne najdem odgovora na podlagi česa si je ta projekt zaslužil prav on.

Ne gre zanemariti dejstva, da je bila dotična zgodba prikazana tudi na odrskih deskah, kjer sta glavni vlogi prav tako odigrala Sheen in Langella, prav slednji pa si je prislužil nagrado Tony. Si lahko za isto vlogo obeta še kakšno filmsko nagrado?

Film seveda močno priporočam, za boljšo osnovo in zadovoljstvo pa prej predlagam še osvežitev z All the president men, letnik `75, za primerjavo oživitve lika pa še dolgo dramo Oliverja Stone-a Nixon (1995).

Imdb

Močno priporočam

  • Share/Bookmark


2 komentarjev ↓

#1 irena  irena dne 8.01.2009 10:46

tole me že čaka. :cool:

#2   Top `08 — PaucStadt dne 13.04.2009 13:10

[...] 8. Frost / Nixon (2008) – Največji intervju vseh časov, končno na filmskem platnu. Režiser Howard je naredil izjemno delo in zrežiral zares dober politično obarvan film, ki je prišel ven ravno v pravem času. Takih filmov, ki nas učijo zgodovine, je premalo. http://paucstadt.blog.siol.net/2009/01/04/frostnixon-2008/ [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !