Gomorra (2008)

O Gomorri se v zadnjem času veliko govori. Najprej je prišla razvpita knjiga, zaradi katere avtorju podzemlje grozi s smrtjo. Knjiga je uspešnica, nedavno prevedena tudi v naš ljubi jezik, pravijo, da je vredna branja. Zagotovo hit prihodnjega poletja. Film, posnet po knjižni predlogi, so zatorej vsi še bolj pričakovali, mi pa smo ga lahko uzrli na letošnjem Liffu.

Hwood nam je dal kar nekaj filmov, ki v precep vzamejo delovanje mafijskih združb, njihove voditelje in penetriranje mafijskih lovk v vse spore naše družbe. Če omenim le trilogijo Boter, sem omenil vse. Trilogija Boter, bolj prvi in tretji del, je mafijskih voditeljem in članom familije nadela človeški obraz, človeške lastnosti in prikazala celotno podzemlje v povsem drugi luči. Nato je žezlo prevzel Scorsese in z Dobrimi Fanti in Casinojem idejo priredil duhu 90ih. Sopranovi pa so mafijsko podzemlje definirali do popolnosti in so krivi, da četrtega Botra nikoli več ne bo, Sopranove se ne da preseči.

Gomorra govori zgodbo o mafijski družbi, ki vlada Italiji in posledično širokemu krogu celotne Evrope. Mafijska družba se imenjuje Camorra, njeno delovanje pa je najbolj opazno v Neaplju in drugje na jugu Italije. Camorra je zakoreninjena povsod, je način življenja, brez nje ne gre. Prebivalci tamkajšnjih krajev so jo morali sprejeti, oz. bolje tako, Camorra je tista, ki je sprejela prebivalce južnih italijanskih mest. Zgodba se osredotoči na nekaj posameznikov, ki na prvi pogled živijo različna življenja, a globji pogled razkrije, da za vsem stoji ista stvar. Vse poti se začnejo in končajo s camorro.

Film na hladnem pladnju servira zgodbe petih različnih percepcij. Prva govori o dveh najstnikih, ki jima je Tony Montana tako velik idol, da želita postati njegova naslednika. Citirata njegove vzklike, sanjata njegov imperij. Ko ujameta velik ulov, ki spominja na celotni arzenal kakšne manjše oceanske državice, se jima uresničijo še zadnje želje. Druga zgodba govori o trinajstletnem fantiču Totu, ki iz materine trgovinice dostavlja beli prašek naročenim strankam, kar tako, v vrečkah. Tudi zgodba krojača, ki pristopi h kitajskim tekstilcem in jim pomaga pri šivanju boljših oblek, ima grenak priokus. Tisto skrivno dostavljanje gospoda v prtljažniku avtomobila vzbudi marsikatero skomino.

Celoten niz zgodb je tragičen in grenak, avtor pa jih prikaže tako hladno, surovo, kot da gre res za povsem vsakdanje zadeve. In v tem je glavna moč filma. Realizem je na visoki ravni in celi dve uri ogleda se zdi, kot da gre za igrani dokumentarec. Gledalec je prevzet, začaran in mestoma zgrožen. Umori niso spektakularni, kot v hwoodskih guncarijah, gre za povsem brezčutna dejanja, kjer se vidi, da so na delu mojstri, ki so ta početja že počeli. Avtor umore prikaže tako hladno, da gledalec do umorjenih trupel ne more razviti nobenih trupel čustev. Šit, smrt je nekaj, kar camorra naredi, tako, z levo roko.

Nekateri kritiki in pisuni so šli tako daleč, da so Gomorro razglasili za evropsko verzijo Botra. No, tako visoko jaz Gomorre ne bom štel, vendarle je bilo pri Botru nekaj več, tako v vsebini kot tudi na tehničnem delu. Gomorra tudi ni Scarface, manjka motorka v kadi in kakšna scena, ki bo čez leta postala kultna. Ampak poudariti velja sceno pri jezeru, kjer mladeniča v gatah preiskušata najdeno orožje. Pomenljivo in odlično posneto.

Film dobro teče, nikoli ni dolgočasen, kar je za tako dolgo minutažo lep podatek. Sam sem težko skoncetriran več kot 105 minut in če je film dolgočasen in me ne prepriča niti scenografija, potem težko vzdržim koncentracijo, ki jo pri ogledu potrebujem. No, Gomorra ni dolgočasna, ravno nasprotno. Pritegne, zgodba teče, se razvija, zapleta in ob koncu se puzle prav simpatično sestavijo. Gledalec je nagrajen.

Omenim naj režijo, ki je dobra, so trenutki, ko bi kakšno sekvenco zavrtel nazaj in še enkrat pogledal. Pohvalna je scenografija, surova in hladna, povsem v slogu celotnega filma. V filmu so zaigrali sami naturščki, pobrani na cesti, verjetno za drobiž. To se sem in tja opazi, a na celotno oceno nima vpliva, se razume.

Imdb

- Močno priporočam

  • Share/Bookmark


4 komentarjev ↓

#1   silvestre dne 22.11.2008 01:27

“Avtor umore prikaže tako hladno, da gledalec do umorjenih trupel ne more razviti nobenih trupel.”

“čustev” si misli, ne? ;)

#2   t-h-o-r dne 22.11.2008 08:14

res fenomenalen film, nekaterim se morda zdi dolgočasen zaradi pomanjkanja spektakla in eksplozij, meni pa je ravno zaradi tega izjemno všeč, saj je tako, kot da gledaš kakšen discoveryev igran dokumentarec :D

#3 paucstadt  paucstadt dne 22.11.2008 09:44

@silvestre: Hvala.

#4   Top `08 — PaucStadt dne 13.04.2009 13:09

[...] 9.Gomorra (2008) – Gomorra je bila razvpita že precej pred premiero. Zasluženo, saj je film odličen in hudo direkten, saj življenje predstavi brez nepotrebnih olepšav. Gangsterski film leta, s pridihom vseh legendarnih gangsterijad. http://paucstadt.blog.siol.net/2008/11/22/gomorra-2008/ [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !