The Dark Knight (2008)

Franšiza o stripovskem junaku Batmanu je ob koncu 90ih umrla. Schumacher ga je spremenil v samoparodijo, kičasti izdelek, ki ga ni mogel rešiti nihče več. Lik se je pozabil, leta so minevala. Nato ga iz naftalina potegne Cristopher Nolan, vrhunski režiser, oče Mementa. V Batmanov kostum obleče nov obraz. Franšizo resetira in prične od začetka, od korenin. Cristian Bale je vlogi kos, še več, po mojem mnenju je boljši od vseh prejšnjih, da, tudi od Keatona. Batman Begins je odličen in nova franšiza bi se težko bolje začela.

Letos smo dobili nadaljevanje, The Dark Knight. Že ob koncu prvega dela smo izvedeli, da bo v prihodnje Gotham City ogrožal najhujši Batmanov sovražnik, Joker. Pričakovanja so bila visoka. The Dark Knight je končno tu.

Gotham City je spet poln mafijskih tolp, ki skrivaj vodijo mesto. Batman neuradno, policist Gordon uradno in ambiciozni javni tožilec Harvey Dent, se kriminala lotijo na polno. Uspe jim in Gotham City po dolgem času dobiva podobo pravičnega mesta. Zunaj je še nekdo. Joker, ki v svojem shizofrenem svetu, kjer vlada anarhija in kaos, vsakodnevno kuje načrte kako zatreti Batmana in mesto dokončno osvojiti. Joker je pri svojem delu tako uspešen, da pri Batmanu sproži kup moralnih vprašanj, zaradi katerih mora temni vitez najprej spoznati do kam seže njegovo junaštvo.

The Joker: And here we go.

Temni vitez je bil zagotovo po celem svetu najbolj pričakovan film letošnje letine. Za širno promocijo je poskrbela kar smrt Heatha Ledgerja, ki upodobi glavnega negativca v filmu. Žal je Ledger januarja umrl v hotelski sobi domači postelji, filmski svet ga bo še kako pogrešal.  Vsi po vrsti so obljubljali, da bo to nadaljevanje prekosilo prvi Nolanov projekt, vsi so poudarjali, da bo Joker dvigal kocine. Ko sem prvič slišal, da bo Jokerja upodobil Heath Ledger sem bil skeptičen. Sej je dober igralec, pa ima karizmo za tako velik in pomemben lik? To so se spraševali vsi. Ledger je bil zares uspešen le v Gori Brokeback, ostale vloge so majhne in skoraj nevidne. Leta 89 je v Burtonovem Batmanu lik Jokerja več kot mojstrsko že upodobil Jack Nicholson, kako bi lahko Ledger stopil v njegove čevlje? Krožila je rumena novica, da naj bi bil veliki Jack užaljen, ker nihče ni stopil do njega in mu ponudil vloge, prav tako pa naj bi bil opozoril Ledgerja na veličino lika, češ, da ga je težko uteleščiti.

Ustvarjalcem je uspelo zadržati celotni igralski kader. Tako netopirjeva ušesa ponovno nadene Cristian Bale, tu je tudi železni Michael Caine, Morgan Freeman in Gerry Oldman, novi so Heath Ledger, Aaron Eckhart in pa Meggie Gyllenhaal, ki je razumljivo zamenjala bebasto Katie Holmes, ki je Wayne-ovo ljubo igrala poprej. Za sekundo se vrne celo Cilian Murphy, kot ujeto strašilo. Kot razkrijejo že imena, gre za res vrhunski kader. Še bolj vrhunska pa je igra, vseh. Bale je najboljši Bruce Wayne, nedvomno. On je trenutno hit ameriškega filma, prav nikoli še ni zatajil. Ta vloga mu neizmerno pristoji. Caine in Freeman dodata svoje, tisto kar dajeta vedno. Rutino. Oldman ima tu več širine kot v prvem delu, kar odlično izkoristi, sploh ob zadnjih scenah. Aaron Eckhart, ki sem ga vzljubil v satiri Thank you for smoking, je kot Harvey Dent odličen in prepričljiv, morda v vlogi Two Face-a rahlo izbledi. Tudi jaz pa pravim, da Heath Ledger zasenči vse. Dvojno. Pravijo, da je za vlogo močno garal, se povsem spremenil v Jokerja, se izoliral od ljudi in sveta. Živel je lik. Pisal njegov dnevnik, njegove misli. Trud je poplačan, žal ga je on plačal z življenjem. Upodobitev Jokerja je fenomenalna in nad vsemi. Vsaka kretnja, vsaka mimika obraza kaže njegovo moč in predanost. Ko ga prvič ozremo v celoti, za mizo, kjer se kot v famozni sceni v Botru, zberejo vsi mestni negativci, spoznamo veličino. Mojstrovino. Sarkastičen in vizionarski.

Gamble: [to The Joker] Give me one reason why I shouldn’t have my boy here rip your head off. The Joker: How about a magic trick? [ pulls out a pencil and sticks it upright into the table] The Joker: I’m gonna make this pencil… disappear. [ Gamble's thug walks over to kill The Joker, who pushes his face into the pencil and kills him] The Joker: Ta-daa! It’s… gone!

Res imenitna scena. Joker daje filmu drug ton in v vsaki sceni zasenči vse okrog.  Vsaka scena z Jokerjem je film zase. V zaporu, ko ga premlati Batman, ko mu ličila v potu že odtekajo z obraza, tisto gre v učbenike. Izjemna scena. No, ali pa pogovor z Dentom v bolnici, pa zadnji dialog z Batmanom. Joker je ukradel šov, prav gotovo. Govori se o posthumnem oskarju. Jaz bi glasoval zanj. Res, tako markantnih stranskih vlog ni bilo veliko. Ob Hannibalu Lecterju in Antonu Chigurghu pa se Joker lahko omeni kot najkulejši zločinec zadnjih 30 let.

The Joker: [to police officer] Do you wanna know why I use a knife? Guns are too quick. You can’t savor all the…little..emotions. And..you see..in their last moments…people show you who they really are. So, in a way, I know your friends better than you ever did. Would you like to know which one of them were cowards?

Tu je blestel.

Scenarij je odličen, saj film ni zgolj bum in tresk, ampak gre za zgodbo, ki je zelo široka, zanimiva in odlična. Filmi o super junakih, o stripovskih junakih, take vsebine še niso imeli. Zmes mnogih žanrov, ki postavlja mejnike marsikje. Dramaturško izjemno speljana zadeva, z nekaj twisti, ki osupnejo še najbolj pozornega gledalca. Zagotovo najbolj dodelan film o super herojih. Akcija je seveda odlična, a Nolan ne pretirava. Kar je pametno. Eksplozije so, Batman s svojimi gadgeti resda sem in tja krene čez rob, a celotno gledano vse v meji verjetnega. Če odmislimo sonar view pri koncu. Nekateri so se bali bližnjih kadrov ob akcijskih posnetkih. So, a ne moteči. Zatorej, vrhunska režija. Efekti so dobri, niso pretirani. Bodo pa nekateri vzklikali ob vozilu, ki se ob poškodbi spremeni v super moped. Poudariti velja glasbo in montažo. Prav vznemerljivo pa mi je bilo gledati, kolikokrat režiser nakaže Dentovo dvoličnost, hočem reči, kar pogosto mu na pol obraza pade senca.

Edina napaka filma je, da je vsaj 30 minut predolg. Kljub hitremu tempu sem se dvakrat ujel ob pogledu na uro. Konec se vleče, ustvarjalci so preveč nakazovali tretji del, ki bo nedvomno prišel. Žal brez Jokerja. Ledgerja ne more nadomestiti nihče več. Prav smešno mi je, kako je omenjeni film preskočil vse dosedanje filme s stripovskimi junaki. Žanrska klasika, ki je še dolgo nihče ne bo uspel preseči.

Na imdbjevi lestvici je film sedaj že lep čas na prvem mestu. Bodimo pošteni, tja res ne paše. A med prvih 50 zagotovo. Omenjajo kar nekaj možnih oskarjevih nominacij, celo za najboljši film. To težko, definitivno pa morajo Ledgerja vsaj nominirati. Preprosto odličen je.

*Film bom videl še enkrat, in nato še enkrat. Pa še večkrat, tako dober je. Takole pa je vtis o njem strnil Ebert: “Batman” isn’t a comic book anymore. Christopher Nolan’s “The Dark Knight” is a haunted film that leaps beyond its origins and becomes an engrossing tragedy. It creates characters we come to care about. That’s because of the performances, because of the direction, because of the writing, and because of the superlative technical quality of the entire production. This film, and to a lesser degree “Iron Man,” redefine the possibilities of the “comic-book movie.”

Ocena: 5/5

  • Share/Bookmark


12 komentarjev ↓

#1 Nika  Nika dne 29.07.2008 00:54

Super ocena filma. na lestvici od ena do deset film sigurno dobi 9, kar ga vrže v top 20 imdb filmov. ni najboljši film kadarkoli posnet, je pa najboljši izmed filmov o superherojih. zato sodi v vrh. Za Heatha v tej vlogi smo pa najdl besedo: nenadjebljiv. :) edina ustrezna je.

#2 irena  irena dne 29.07.2008 01:40

res, Joker ukrade šov na celi črti.

sicer pa… if i may say… sej ni pomembno, ampak vseeno – Ledger ni umrl v hotelski sobi, ampak v svojem stanovanju. ;)

#3   silvestre dne 29.07.2008 10:48

Film je res dober, ampak 5/5? Še na iMDb-ju mu stežka prilimam tisto osmico…

#4 paucstadt  paucstadt dne 29.07.2008 17:50

@silvestre: Zame je kar 5/5. Zagotovo. @irena: Ups.

#5 trip  trip dne 29.07.2008 18:26

Predolg? Meni je bil ravno pravšnji.

#6 paucstadt  paucstadt dne 29.07.2008 19:13

No, ja, ampak dejansko sem dvakrat pogledal na uro. Konec se je malce zavlekel.

#7   mrXfilm » Vitez teme dne 30.07.2008 19:23

[...] na podlagi stripov, morali ohranjati avtentičen slog svojih predlog. Ni dvoma, Vitez teme je luciden izdelek, prav gotovo pa ni najboljše, kar premore film; morda pa se v prihodnjih letih izkaže, da [...]

#8   t-h-o-r dne 30.07.2008 20:12

mi je bil zelo všeč, vendar pa ga med najboljše izdelke filmskega sveta vendarle ne bi štel

#9   arnela dne 6.08.2008 20:29

moram nekaj dodati. dokler ne slišim iz ust jacka to kar si napisal ne verjamem. sem pa slišala, brala, da je ledger klical jacka za nesvete. baje mu jih je dajal.

tudi to dokler ne slišim- ne verjamem.

#10   Top `08 — PaucStadt dne 13.04.2009 13:10

[...] 3. The Dark Knight (2008) – Film, ki me je lani najbolj zabaval. Navdušil me je na vseh ravneh. Je film, ki se je dvignil nad stereotipe in usmeritve, ki jih je stripovski svet narekoval pred njim. Plus notorična upodobitev Jokerja, o kateri se je veliko govorilo, veliko se še bo. http://paucstadt.blog.siol.net/2008/07/28/the-dark-knight-2008/ [...]

#11   Inception (2010) dne 4.08.2010 00:43

[...] dolgo pričakovani in zaradi prezgodnje smrti Heatha Ledgerja še bolj obrekovani in notorični The Dark Knight, zame pač eden izmed obrtniško popolnejših filmov. Resda je Nolan s svojo upodobitvijo Batmana [...]

#12   Batman (1989) — PaucStadt dne 23.06.2012 00:47

[...] ki dela red po ulicah Gotham Cityja. Nolanova franšiza se mi zdi kratkomalo odlična, še posebej The Dark Knight (2008), ki je name naredil res močan, nepozaben vtis. V slinastem pričakovanju tretjega, sklepnega dela [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !