Redacted (2007)

Ameriška vojaška intervencija v Iraku traja že zelo dolgo časa. Ameriški vojaki tam branijo demokracijo in z nesmiselnimi posegi vtikajo nosove tja kamor jim ni treba. Ampak bodi dovolj o neumnostih, ki jih pod lažjo patriotizma delajo Busheve ovčice. Zadnja leta so filmski trg preplavili razni filmi, ki vsaj delno žugajo vojni v Iraku. Eni so politično bolj korektni (Lions for Lambs), drugi manj. Brian De Palma je šokiral in odprl oči mnogim z malim filmom Redacted, za katerega je dobil navdih na internetu.

Skozi kamero, ki jo za namene študija povsod nosi nadebudni filmar Salazar, spoznamo bataljon, ki je zadolžen za pregledovanje vozil na cestnih kontrolnih točkah. Vsakodnevno iščejo strelivo, ki bi ga zlovešči teroristi lahko uporabili. Ustaviti morajo vsak avto, če voznik ne zmanjša hitrosti, ga z kroglami povsem preluknjajo. Pa čeprav pri tem umorijo nosečnico in nerojenega otroka. Nihče ne odgovarja, strelcu niti ni žal. Dva najbolj primitivna, najbolj grozljiva pripadnika ameriških križarjev, se neke noči odločita, da gresta posilit mlado, šele 15 letno dekle. Po zloveščem opravilu jo ubijeta. Tudi njeno družino. In požgeta hišo. Za zabavo, za maščevanje kamerada, ki je pred tem stopil na mino. Zraven gre tudi Salazar, ki si voajersko v čelado namesti kamero, za katero nihče ne ve, da je tam. Pleg je tudi modrejši McCoy, ki primitivca skuša spraviti k pameti, a mu ne uspe. Dogodek ga za vedno zaznamuje.

Brian De Palma je pred leti že posnel zelo soroden film. Casualties of War govori podobno zgodbo. Zgodbo o vojaku (Michael J. Fox), ki je videl posilstvo mladega dekleta, a ni nič storil.  Razlika je predvsem pri načinu prikazovanja, Casualties of War je posnet na klasičen način, Redacted pa je prikazan kot video posnetek, ki ga je za potrebe študija posnel vojak. Zaradi tega daje občutek avtentičnosti. Poleg nam režiser dele filma prikaže skozi varnostno kamero, katero vojaki očitno ne opazijo, zato tam razkrijejo marsikatero umazano skrivnost. De Palma, ki ves čas deluje anti-Bushevsko, s filmom opozori na neumnosti vojne in kakšna grozodejstva so vojaki pripravljeni storiti, ko občutijo moč, ki jo zagotavlja orožje za pasom.

Konec je strašljiv. Kar se zgodi Salazarju je kruto, zaradi česar so nekateri pljuvali jezo in si prekrivali oči. A tudi to se dogaja, celo krožilo je po spletu. O tem se je veliko pisalo, veliko govorilo, celotni tretji svet je bil spet posplošeno očrnjen. In v čem je razlika med grozodejstvom ameriških vojakov in zamaskiranih iračanov? Posilstvo se je dejansko zgodilo, žrtev je bila celo leto mlajša. Se je o tem govorilo? Ne toliko. Kaj se je zgodilo s Salazarjevim posnetkom? De Palma je povedal veliko. Vojno je predstavil takšno kot je, brez olepšav. Američanom se je film zameril, malokdo ga je želel videti. Finančno je povsem pogorel. Nekateri so pisali, da je to pomenilo konec De Palmove kariere, da je šel predaleč. Ampak film je dober in nosi dovolj materiala, ki priča o nesmiselnosti ameriškega vsiljevanja vere.

Ne morem trditi, da mi je ta način podajanja zgodbe všeč, gre pa sigurno za prijetno spremembo, ki taki vsebini daje drug pomen.

*-Redaction -

  1. The act or process of editing or revising a piece of writing; preparation for publication.
  2. An edited work; a new edition or revision.
Ocena: 4/5

  • Share/Bookmark


0 komentarjev ↓

Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !