Cidade dos Homens (2007)

Brazilija je znana po odličnih nogometaših, lepih dekletih in festivalu v Rio de Jeneiru. Prav bi bilo, da bi postala še bolj znana tudi po odličnih filmih. Cidade de Deus (2002) je eden boljših filmov novega tisočletja, prav gotovo. Kruti realizem nam odlično prikaže življenje v mestnih obrobjih brazilske družbe, kjer nasilje vodi vsakdan tamkajšnjih prebivalcev. Kritiška srenja po svetu ga je hvalila na veliko, tudi mene je šokiral in navdušil. Tudi Cidade Baixa (2005) je dober film, ki vsebuje nekaj posebnega. Nekaj kar v hwoodskemu vsakdanu ne vidiš pogosto. Seveda brazilskega filma ne poznam, morda sem od omenjenih videl še kaj, pa se sedaj ne spomnim. Že dlje časa si želim ogledati Central do Brasil (1998), pravijo, da gre za odlično dramo. Mojo pozornost je pritegnilo dejstvo, da za njim stoji znani Walter Salles, sicer režiser zelo dobrega Motoristovega dnevnika.

Cidade dos Homens je nekakšen povzetek razvpite serije, ki se je predvajala med leti 2002 in 2005.  Serijo sta k življenju spravila Katia Lund in Fernando Mairelles, ki sta bila tudi glavna pri filmu Cidade de Deus. Serija je bila zelo uspešna, gledalci v Braziliji so jo vzljubili. Posamičen del naj bi si ogledalo tudi po 30 milijonov gledalcev.

Zgodba nam predstavi dva mladeniča, najboljša prijatelja Ace-a in Laranjinha, ki si utirata pot v divjem predmestju Rio de Jeneira. Stara sta 18 let in živita dokaj brezskrbno življenje, pa čeprav ima Ace že nekajletnega sina, za katerega pa ne skrbi preveč zrelo. Včasih ga pozabi na plaži, ga pusti v varstvu pri vprašljivih osebah, razmišlja celo o tem, da bi ga zapustil. A ironija je, da ravno to žre oba prijatelja. Oba sta odraščala brez očetov. Ace-ov oče je bil umorjen, Laranjinha ga nikoli ni poznal. To ju tare. Pogrešata očetovsko vlogo v njunih življenjih. Zato si želita zares izvedeti kaj se je zgodilo z njunima očetoma. Ace želi vedeti zakaj in kako je bil ubit, Laranjinha želi izvedeti kdo je in kje je. Njuno iskanje izgubljenih očetov sočasno sovpada s krvavim obračunom dveh tolp, ki želita izrtrebiti ena drugo. V drugi polovici film krene na druge tire. Laranjinha spozna očeta, ki je bil 15 let v zaporu zaradi umora in ropa. Močno se zbližata, Ace pa se znajde sredi krvavih spopadov, kjer spozna tudi resnico o svojem očetu. Prijetelja prideta do ugotovitve, ki močno načne njuno prijeteljstvo.

Čutna in močna zgodba deluje še toliko bolje, ker je mojstrsko vmešana v hude boje dveh tolp, ki se bojujeta za prevlado na mestnih obrobjih velemesta. Okolje divjih mestnih četrti je odlično posneto in prikazano. Fotografija je skoraj pregrešno dobra. Prekrasna panorama bližnjih gričev, gostota mestnih ulic, lepota lokalne plaže dajejo filmu dodatno moč. Začetek nas zapelje na vrh Dead End Hilla, kjer se zadržuje tolpa mladeničev, ki za pasom ponosno nosijo kalašnikov. Prvih 10 minut je močnih. Zaradi odlične režije, ostrih dialogov (kolikor gre lahko prenesti ostrino iz brazilskega jezika v angleškega) in zanimivih protagonistov, takoj zaznamo, da bo šlo za odličen film. Režiser vzdušje dobro zajame in občutek imamo, da mladeniče na drugi strani ekrana čutimo. Omeniti velja lucidno, živo kamero.

V zgodbi so sem in tja vrinjeni flash back-i (kakšen je pravi slo prevod?) glavnih dveh protagonistov. Ti flash back-i so sestavljeni iz materiala, ki je bil posnet za serijo, torej vidimo Ace-a in Laranjinho dejansko v mladih letih. Zanimivo. To daje filmu še večjo avtentičnost.

Film spada v isto kasto kot Cidade de Deus, ne gre za tako markanten izdelek, a lahko najdemo tudi presežke napram drugemu. Z glavnima protagonistoma se bolj povežemo. Bolje ju čutimo. Morda nas gane njuno iskanje izgubljenih očetov, njuno globoko prijateljstvo, ki je na preizkušnji. Oba glavna igralca, Douglas Silva in Darlan Cunha, sta se  pojavila tudi v filmu Cidade de Deus, pa zagotovo še kdo. Gre za same naturščke, ki pa v filmu tega ne kažejo. Zagotovo je bilo glavnima igralcema delo močno olajšano, saj lika Ace-a in Laranjinha igrata praktično celotno kariero.

Film, ki ostane v gledalčevih mislih še dolgo po ogledu. Priporočam!

Režija: Paulo Morrelli

Igrajo:  Douglas Silva, Darlan Cunha, Jonathan Haagensen, Rodrigo dos Santos, Naima Silva, …

*itivi omenjenih filmov nima. Ima pa najboljšega od naštetih.

Ocena: 4,5/5

  • Share/Bookmark


6 komentarjev ↓

#1   jaka dne 14.07.2008 22:32

poglej še tropa de elite

#2   Luka dne 15.07.2008 00:05

Ja je full cool.

#3   Robert L. Tuva dne 16.07.2008 12:11

Božje mesto je 1A, na žalost pa ne slišim nič dobrega o novem Meirellesovem filmu, Slepota, škoda, ker sem se ga zelo veselil.

#4   silvestre dne 11.08.2008 23:59

Nanizanke so carske… priporočam! Zatem si ogledam še film, a se bojim, da bom razočaran… bomo vidli…. :)

#5 paucstadt  paucstadt dne 12.08.2008 22:26

Ja, nanizanke imam namen pogledat, težava je čas :(

Film le poglej, dvomim, da te razočara.

#6   mrXfilm » Ajami dne 7.10.2010 18:51

[...] predelih velemest, ki jih – pa naj gre za južnoameriško favelo (Božje mesto, Elitni vod, Mesto mož), severnoameriški geto (Fantje iz soseščine), afriški slum (Jerusalema, Tsotsi) ali evropsko [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !