Little Caesar (1931)

Režija: Mervyn LeRoy

Igrajo: Edward G. Robinson, Douglas Fairbanks, Glenda Farrell, Sidney Blackmer…

Po vsakodnevnih filmih, kjer večino njih deluje in izgleda tako, da jih um pozabi že po nekaj prespanih nočeh, prav paše film, ki se gledalcu ob prvem ogledu vtisne v spomin za vse večne čase. Eden takih večnih filmov je zagotovo Little Caesar, ki sem ga prvič videl pred tremi leti, zadnjič pa sem ga zapazil na iTiViju in nisem dolgo razmišljal ali naj ga dam na svojo listo ali ne. Če tak film pride na dvd in to celo s slovenskimi podnapisi, si več kot zasluži moje vnovične pozornosti. Pohvala za iTiVi.

“This is Rico speaking. Rico! R-I-C-O! Rico! Little Caesar, that’s who! Listen, you crummy, flat-footed copper, I’ll show you whether I’ve lost my nerve and my brains! “

Little Caesar je bil posnet na začetku 30ih, takrat, ko je hollywood začenjal svojo zlato ero. Gre za prvi večji gangsterski film, ki je bil skozi vsa desetletja poligon sodobnih kriminalk. Če ne bi bilo tega filma, vprašanje kako bi se razvil film noir, kako bi delovali Scorsese, De Palma in ostali.

Rico Bandella je mali, nepomembni zlikovec, ki želi plavati z velikimi ribami. Želi priti v vrh in to srečo gre iskati v Chicago, v 30ih precej živo mesto. Priključi se skupini gangsterjev, ki jo vodi razvpiti Sam Vettori. Rico kmalu prevzame kontrolo in osvoji skupino. Volja, pogum in življenski nazor ga vodijo visoko, kmalu pristane med največjimi gangsterji v mestu. A ravno, ko je na vrhu ga policajem izda prijatelj, katerega Rico kljub brutalnosti in brezsrčnosti ne more ubiti in se maščevati za izdajo. Rico se potuhne v osamo, a ga škodoželjni mediji izbrskajo ven in kmalu sledi poslednji ples visokoletečega barabina.

V 30ih je bila Amerika, še posebej Chicago, polna gangsterjev, oportunistov, ki do boljšega življenja podirajo tudi trupla. Zato ni čudno, da se je takrat začelo na veliko snemati gangsterske filme. Poleg naslovnega je takrat prišel tudi Scarface (1932) in še bi lahko našel kakšnega. Ampak zanimivo, gangsterji so v teh filmih izgledali kot pozitivni liki. Liki, ki so ujeli ameriški sen, liki, ki so le napovedovali današnje čase. Tudi danes prideš na vrh le, če podreš kakšno truplo. Več jih podreš, hitreje se vzpenjaš. In tega načina so se držali tudi gangsterji. Individualizem je glavni, evolucija pa tako ali tako uči, da preživi le najmočnejši. Zatorej se zdi primerno, da so gangsterski filmi, tudi naslovni, v kasnejši izdajah dobili napis, da so gangsterji slabi za družbo in naj jih le ta izloči. Rico, ki se poimenjuje Little Caesar, ja, imperij gangsterjev se je lahko primerjal z rimskim, je prišel do vrha. Bil je glavni. A tako hitro kot je splezal, je tudi padel. Padel na dno družbene lestvice in ko preluknjan leži na tleh, mu na koncu ne preostane drugega kot to, da si reče: “Mother of Mercy! Is this the end of Rico?”

Edward G. Robinson je v tistem času spadal v prvo ligo ameriških igralcev. Posnel je ogromno filmov, Double Indemnity in Key Largo, denimo, pa spadata med filme, ki bi jih moral videti vsak. A zdi se, da je prav vloga v naslovnem filmu najbolj zaznamovala njegovo kariero. Je izjemen in več kot idealen za vlogo. On, Cagney, Bogart in Mitcum so simbol gangsterskih filmov. Nosijo tisto, kar je rodilo sodoben film in imajo tisto, kar danes pogrešamo pri igralcih.

Filmu se pozna arhaičnost, zagotovo. Nenazadnje, kmalu bo praznoval 80. obletnico, a treba je reči, da ga gre šteti med tiste nepozabljive filme. Filme, ki so oblikovali ameriško kulturo, zgodovino in svet filma. In če so američani na kaj lahko ponosni, je to prav filmska bera iz 30hi in 40ih let.

Ocena: 5/5

  • Share/Bookmark


2 komentarjev ↓

#1   Iztok Gartner dne 29.01.2008 04:34

Uf, prelomen film. Ne tako dober kot The Public Enemy z Jamesom Cagneyjem, pa vendar dovolj zanimiv, da je zdržal do danes.

#2 paucstadt  paucstadt dne 29.01.2008 22:38

Uf ja, omenjeni film je tudi izjemen. Videl sem ga takrat enkrat kot Little Caesarja in vem, da mi je bil zelo všeč. Grem na itivi gledat, ako ga imajo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !